Το θέμα του σοσιαλισμού εξακολουθεί να απασχολεί τη νεολαία

Συνέντευξη με τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004

Για τους σκοπούς της εκδήλωσης που συνδιοργανώνει την Κυριακή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για τη σημασία που έχει το 17ο Συνέδριο του Κόμματος για τη νέα γενιά, αλλά και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και τη σχέση της νεολαίας σήμερα με την έννοιά του, μιλήσαμε με τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παραθέτουμε παρακάτω τη συζήτησή μας:

-- Πού στοχεύει η ΚΝΕ μέσα από τη διοργάνωση της εκδήλωσης της Κυριακής;

Μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε καταρχήν να επικοινωνήσουμε με τους χιλιάδες νέους, με τους οποίους το προηγούμενο διάστημα ήρθαμε σε επαφή, μέσα από εκδηλώσεις που διοργάνωσε και πρωτοβουλίες που πήρε η ΚΝΕ, με αφορμή τις δυο μεγάλες εκλογικές μάχες, το 30ό Φεστιβάλ της Οργάνωσης, αλλά και τους διάφορους σταθμούς του κινήματος. Θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορική προσφορά του ΚΚΕ στα 86 χρόνια ύπαρξης και δράσης του και την ανάγκη ισχυροποίησής του στις σύγχρονες συνθήκες, όπως προβάλλεται και μέσα από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος. Εχουμε στόχο να αποτελέσει αυτή η εκδήλωση μια νεανική, ζωντανή τιμή προς το Συνέδριο του Κόμματος και την επέτειο των 86 χρόνων από την ίδρυσή του.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι είναι σημαντική ευκαιρία, στα 30 χρόνια από το θάνατό του, να τιμήσουμε και τον ποιητή Κώστα Βάρναλη, που είναι ο ποιητής του «Οδηγητή», με σημαντική προσφορά στο κίνημα της χώρας μας.

-- Στο κάλεσμα που έβγαλε η ΚΝΕ για την εκδήλωση, αναφέρει ότι το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ είναι υπόθεση κάθε νέου. Γιατί θα πρέπει να ενδιαφερθεί ένας νέος για το Συνέδριο;

Το κύριο θέμα του Συνεδρίου είναι η ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος και μέσα από το σύνθημα του Συνεδρίου, «Ισχυρό ΚΚΕ για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό», μπορούμε να διακρίνουμε το γιατί αφορά τη νεολαία, γιατί δηλαδή αφορά τη νεολαία η ισχυροποίηση του ΚΚΕ... Την αφορά, λοιπόν, γιατί ισχυρό ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες σημαίνει εγγύηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση των αναγκών και των σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας. Γιατί, ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει σοβαρή προϋπόθεση για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου στο οποίο κατά τη γνώμη μας, η νεολαία έχει ξεχωριστή θέση, μαζί με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γιατί, ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για την προοπτική, για το σοσιαλισμό, που θεωρούμε ότι αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα προβλήματα της νεολαίας, αλλά και για την εξυπηρέτηση, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων της.

Ο Κ. Παπασταύρου
-- Στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Συνέδριο αναφέρονται μια σειρά δυσκολίες στη δράση του Κόμματος με τη νέα γενιά, που προκύπτουν μέσα από τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει και διαμορφώνει συνείδηση η νεολαία σήμερα. Αυτές τις δυσκολίες τις εντοπίζει η ΚΝΕ; Και πώς τις ξεπερνά;

Οι εκτιμήσεις των Θέσεων της ΚΕ για τη νεολαία είναι κοινή διαπίστωση και της ΚΝΕ. Είναι εκτιμήσεις που έχουν να κάνουν με το πώς οι αντικειμενικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 10 - 15 χρόνια έχουν επιδράσει στην κατάσταση της νεολαίας και στο νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και με τον εντοπισμό υποκειμενικών αδυναμιών του Κόμματος και της ΚΝΕ στη δράση μέσα στο νεολαιίστικο κίνημα. Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις που κάναμε στο 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης πριν τριάμισι χρόνια και μέσα από τις αποφάσεις αυτού του Συνεδρίου προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε μια σειρά τέτοια ζητήματα, που βγαίνουν μέσα από την ίδια τη ζωή.

Το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι το πώς θα καταφέρνει η ΚΝΕ να συνδέεται με τη νεολαία μέσα από τις διεκδικήσεις της, τους αγώνες και γενικότερα τη δράση της. Από την άλλη, σημαντικό είναι το πώς καταφέρνει η ΚΝΕ να αντιπαρατίθεται με την ιδεολογικοπολιτική επίθεση που αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο χώρο της νεολαίας, με κύρια αιχμή τον αντικομμουνισμό, την αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. Επίσης, εντοπίζουμε τη γενικότερη προσπάθεια που πρέπει να κάνει η ΚΝΕ και το Κόμμα - γιατί όπως μπαίνει και στις Θέσεις δεν είναι μόνο υπόθεση της ΚΝΕ η νεολαία, αλλά είναι υπόθεση και της αυτοτελούς δράσης του Κόμματος - ώστε να ανεβαίνει συνολικά η συνείδηση της νεολαίας.

Θεωρούμε ότι μέσα σ' αυτή τη διαδικασία έχουμε αρκετά θετικά αποτελέσματα, έχουμε όμως ακόμα και αρκετές αδυναμίες. Νομίζουμε ότι δείγματα - που υπάρχουν ειδικά το τελευταίο διάστημα - αφύπνισης τμημάτων της νεολαίας, αγωνιστικών διεργασιών κλπ., διαμορφώνουν σημαντικές δυνατότητες, όπως θεωρούμε πολύ θετική και την πείρα μας από τη μάχη των βουλευτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, όπου συναντήσαμε μεγάλα τμήματα νεολαίας, τα οποία εκφράζονται μέσα από το ΚΚΕ.

-- «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»... Πρόκειται για σύνθημα που ακούγεται πάντα στις συγκεντρώσεις της ΚΝΕ και συγκινεί τα μέλη της. Σήμερα, όμως, τι καταλαβαίνει ένας νέος εκτός της ΚΝΕ όταν ακούει για σοσιαλισμό και τι προσπαθεί να του πει για το σοσιαλισμό η ΚΝΕ;

Ενα στοιχείο της σημερινής πραγματικότητας είναι αυτό που ήδη αναφέραμε, της αντικομμουνιστικής, αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας, που είναι έντονη και περνάει μέσα από διάφορες μορφές - από το σχολικό μάθημα, το μάθημα στο πανεπιστήμιο, μέσα από διάφορα αφιερώματα των ΜΜΕ. Στη νεολαία υπάρχει δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην οποία ζει. Υπάρχει επίσης αμφισβήτηση στο αν πραγματικά ο καπιταλισμός μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά της. Αλλού είναι πιο έντονη, αλλού πιο αθόρυβη, πάντως πλευρές αυτής της αμφισβήτησης μπορεί κανείς να τις διαπιστώσει. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να απαξιωθεί η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, ο σοσιαλισμός σε αρκετούς νέους φαίνεται σαν κάτι το ουτοπικό, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή έχει αποτύχει. Σ' αυτό τον άξονα, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση, μέσα από την ίδια την κατάσταση που γεννά τις προϋποθέσεις για την κατανόηση της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού, να απαντήσουμε ότι σήμερα ο σοσιαλισμός είναι ρεαλιστικός κι αναγκαίος.

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε με την πείρα που έχουμε, ότι το θέμα του σοσιαλισμού εξακολουθεί να απασχολεί τη νεολαία. Αυτό φαίνεται και από το ότι δεκάδες εκδηλώσεις με θέμα το σοσιαλισμό, την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητά του, που έχουμε διοργανώσει σε διάφορες πόλεις, σε πανεπιστήμια κλπ, έχουν βρει μαζική ανταπόκριση. Βέβαια, είναι μια δουλιά δύσκολη, γιατί είναι δουλιά διαπάλης με την κυρίαρχη ιδεολογία, η οποία προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, αλλά θεωρούμε ότι η ίδια η πείρα της νεολαίας, η πείρα που διαμορφώνεται μέσα από το νεολαιίστικο κίνημα, η πολιτική της ωρίμανση, η κατανόηση της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού ως κάτι σημερινό, επίκαιρο, θα επαναφέρει το σοσιαλισμό σαν ένα όραμα που θα μπορεί πραγματικά να συγκινεί μεγάλες μάζες της ελληνικής νεολαίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει σήμερα το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ (2023-02-10 00:00:00.0)
Φωτίζουν το παρόν, ανοίγουν το δρόμο στο μέλλον (2008-09-07 00:00:00.0)
Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για την ιδεολογική ισχυροποίηση (2006-02-12 00:00:00.0)
Πιο ικανή επαναστατική οργάνωση νεολαίας στο πλευρό του ΚΚΕ (2006-01-22 00:00:00.0)
Τα μηνύματα του Συνεδρίου απαντούν στις αναζητήσεις της νεολαίας (2000-11-19 00:00:00.0)
Σωτήρης Αμαξόπουλος (1997-05-03 00:00:00.0)