Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για την ιδεολογική ισχυροποίηση

Στιγμιότυπο από το προηγούμενο, το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Στιγμιότυπο από το προηγούμενο, το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Με τη δημοσίευση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για το 9ο Συνέδριό της, ξεκίνησε η εσωοργανωτική διαδικασία, στα όργανα και τις Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ, παρουσίασης, συζήτησης και ψήφισης των Θέσεων του ΚΣ και παράλληλα ο δημόσιος διάλογος πάνω στις Θέσεις, από τις σελίδες του «Οδηγητή».

Το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12, 13 και 14 Μάη και, όπως κάθε συνέδριο, αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στη δράση της Οργάνωσης, πόσο μάλλον που στο επίκεντρο αυτού του Συνεδρίου μπαίνει η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Οργάνωσης, η ενίσχυση του χαρακτήρα της ΚΝΕ ως επαναστατικής Οργάνωσης Νεολαίας, γέννημα της δράσης του ΚΚΕ, που συμβάλλει στο πλευρό του κόμματος της εργατικής τάξης στην οικοδόμηση του Μετώπου, στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Το ζητούμενο, δηλαδή, που τίθεται με τις Θέσεις του 9ου Συνεδρίου είναι πώς με τη δράση της η ΚΝΕ θα συμβάλει στην αφύπνιση της νεολαίας, στην άνοδο της πολιτικοποίησής της. Πώς θα βάζει στο επίκεντρο του προβληματισμού κάθε νέου ανθρώπου το ζήτημα της πάλης για τη λαϊκή εξουσία ως μονόδρομο για την οριστική λύση των προβλημάτων της. Από αυτό προκύπτει η απαίτηση για ενίσχυση της ικανότητας της ΚΝΕ να συσπειρώνει δυνάμεις νεολαίας και πρώτ' απ' όλα της εργατικής και εργαζόμενης, γύρω από στόχους αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς, ώστε να δυναμώνει ο αγώνας της για το σήμερα και το αύριο και παράλληλα, ως αναπόσπαστο στοιχείο αυτού, να ενισχύεται η ανάπτυξη της ΚΝΕ, η μαζικοποίησή της και για την αφομοίωση των δυνάμεών της και τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά.

Αυτή η δράση θα συμβάλει και στην αναζωογόνηση και ενίσχυση του ίδιου του κινήματος της νέας γενιάς, στην προώθηση του στόχου να πάρει η νεολαία τη θέση της στη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία. Το θέμα του 9ου Συνεδρίου, δηλαδή, είναι αυτό που συμπυκνώνεται στο σύνθημά του: «ΚΝΕ γερή και μαζική. Με τη Νεολαία για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία, για το Σοσιαλισμό».

Με όπλο τις αποφάσεις του Κόμματος


Κάτω από αυτό το πρίσμα, συζητιούνται οι Θέσεις του ΚΣ, εξετάζονται με δημιουργικό και κριτικό πνεύμα αδυναμίες και προβλήματα που εμφανίζονται στη δράση και τις γραμμές της Οργάνωσης, εκφράζονται απόψεις και σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για τη δράση της Οργάνωσης από δω και μπρος. Παρά το νεαρό της ηλικίας, παρά τη μεγάλη ανανέωση της ΚΝΕ - που είναι και αντικειμενική να υπάρχει σε μια οργάνωση νεολαίας - οι Θέσεις συζητιούνται με ωριμότητα και τεράστιο ενδιαφέρον, πράγμα που ενισχύει την αισιοδοξία για ένα επιτυχημένο Συνέδριο, που θα βάλει τους στόχους του προς υλοποίηση στη ζωή της Οργάνωσης. Σ' αυτό συμβάλλουν, βέβαια, δυο καθοριστικοί σταθμοί που έχουν προηγηθεί: Το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη δράση του Κόμματος στη νεολαία και τη στήριξη της ΚΝΕ. Πρόκειται για παράγοντες που συντελούν να μη γίνεται η όποια έλλειψη πείρας των μελών ή στελεχών της ΚΝΕ ανασταλτικός παράγοντας στην κατανόηση και την υλοποίηση των υψηλών στόχων που μπαίνουν μπροστά στο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Παράλληλα, οι αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής του για τη νεολαία έχει σημασία να μελετηθούν ξανά, ιδιαίτερα από τα στελέχη της ΚΝΕ, στην πορεία προς το Συνέδριό της, αλλά και από τα μέλη και στελέχη του Κόμματος. Που έχουν αυξημένη ευθύνη να συμβάλουν στην προσπάθεια αφομοίωσης του Προγράμματος του ΚΚΕ από το δυναμικό της ΚΝΕ. Είναι κατανοητό ότι πρόκειται για την πιο σημαντική προϋπόθεση, ώστε να είναι ικανή η ΚΝΕ να παλεύει το καθήκον της εκλαΐκευσης και διάδοσης πλατιά στη νεολαία της πολιτικής και ιδεολογίας του ΚΚΕ, της πολιτικής του πρότασης για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Διαρκής ανάγκη η ιδεολογική θωράκιση

Πέρα από αυτό όμως, το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα απασχοληθεί γενικότερα με την ανάγκη που εντοπίζεται στις Θέσεις να ενταθεί η πολιτική, ιδεολογική, μορφωτική δουλιά της Οργάνωσης. Ενα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι οι δυνάμεις της ΚΝΕ είναι κομμάτι της νεολαίας και βρίσκονται εξίσου στο στόχαστρο της κυρίαρχης ιδεολογίας, της κυρίαρχης προπαγάνδας, που παρεμβαίνει αδιάκοπα με στόχο να κερδίσει με το μέρος της, να χειραγωγήσει στην ουσία, νεανικές συνειδήσεις, έχοντας γι' αυτό το σκοπό στη διάθεσή της πολύ ισχυρά μέσα. Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με τη διαρκή ανανέωση της ΚΝΕ, συνεπάγεται την ανάγκη η πολιτικοϊδεολογική μορφωτική προσπάθεια της ΚΝΕ, η θωράκιση των μελών της με τις βασικές αρχές του μαρξισμού - λενινισμού να προχωράει συνεχώς με μεγάλα βήματα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΚΝΕ ξεχωρίζει ως ζητούμενο τη βελτίωση της σχέσης του δυναμικού της με το «Ριζοσπάστη», γενικότερα με τα έντυπα του ΚΚΕ, αλλά και τον «Οδηγητή». Ο ρόλος που παίζει ο «Ρ» για τα μέλη του ΚΚΕ, ως αναντικατάστατος καθημερινός «καθοδηγητής», ως εφημερίδα της εργατικής τάξης και, συνάμα, ως όπλο στα χέρια της για την ταξική πάλη, ισχύει εξίσου για την ΚΝΕ, τα μέλη και τα στελέχη της. Η εμπειρία της ΚΝΕ, μέχρι σήμερα, δείχνει ότι βοηθιέται σημαντικά η δράση της όταν αξιοποιείται σ' αυτή ο «Ρ» κι αυτή την εμπειρία η Οργάνωση εκτιμά ότι πρέπει να τη γενικεύσει και να τη σταθεροποιήσει, να νιώθει κάθε μέλος της την ανάγκη να εξοπλίζεται καθημερινά από το «Ρ».

Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο που επισημαίνεται στις Θέσεις είναι η στάση της ΚΝΕ απέναντι στο σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα. Η επίθεση συκοφάντησης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε από την άρχουσα τάξη δεν έχει σταματήσει, δεν πρόκειται να σταματήσει και έχει σε ένα μεγάλο βαθμό στόχο τις νεανικές συνειδήσεις, που δε γνώρισαν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Η ΚΝΕ θα εντείνει την προσπάθειά της να μαθαίνουν τα μέλη της πλατιά την προσφορά και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, γιατί υπερασπίζεται χωρίς ενδοιασμούς την πρώτη αυτή προσπάθεια των λαών να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό και στις Θέσεις επισημαίνεται η ανάγκη να παρακολουθήσει η ΚΝΕ την προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ (που ξεκίνησε το 1995) με επιστημονικό τρόπο να φωτίσει πλευρές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των εξελίξεων που οδήγησαν στην αντεπανάσταση.

Για μια διαφορετική πνευματική ατμόσφαιρα στη νεολαία

Η ενίσχυση της ιδεολογικής μορφωτικής δουλιάς στην ΚΝΕ θα ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία των μελών της, στοιχεία που προκύπτουν από την υπεροχή της ιδεολογίας του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, θα έχει επίδραση και στη δράση της προς τα έξω. Οπως αναφέρεται στις Θέσεις: «Η πολιτική - ιδεολογική μόρφωση του δυναμικού της ΚΝΕ μπορεί να απελευθερώσει την πρωτοβουλία, να επιδρά και να διαμορφώνει ένα ευρύτερο μορφωτικό ρεύμα μέσα στη νεολαία, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα και ανησυχίες, εξοπλίζει με την επιστημονική μεθοδολογία ανάλυσης της πραγματικότητας και των φαινομένων». Δηλαδή, όχι απλά η ΚΝΕ θα γίνει πιο ικανή να πείθει τη νέα γενιά για τα δίκια της εργατικής τάξης, για την ανάγκη επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, για την ανάγκη να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, αλλά ταυτόχρονα θα ανεβάζει συνολικά το επίπεδο της σκέψης της νέας γενιάς.

Αυτό σημαίνει ότι η ιδεολογικοπολιτική μορφωτική δουλιά στην ΚΝΕ δεν είναι ένα αποστεωμένο, μονοκόμματο καθήκον, αλλά διαπερνά το σύνολο της οργανωτικής ζωής, ξεκινά από την ΚΝΕ και απλώνεται στη νεολαία, με πολλές και διαφορετικές μορφές, με ζωντάνια και ενθουσιασμό. Γι' αυτό και στις Θέσεις επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Οι πολιτιστικές - μορφωτικές δραστηριότητες της ΚΝΕ πρέπει να δίνουν τον τόνο για μια διαφορετική πνευματική ατμόσφαιρα που είναι αναγκαία μέσα στο λαό και τη νεολαία».


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ