Κυριακή 12 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

(Η μεγάλη νίκη του Κόκκινου Στρατού)

ΜΕ ΤΟ σημερινό 2ο dvd θα ζήσουμε τη γιγάντια μάχη, που δόθηκε εδώ και 65 χρόνια στις προσβάσεις της Μόσχας. Μια μάχη που πέρασε για πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σαν η αποφασιστική στον αγώνα κατά της φασιστικής επιδρομής. Εδειξε την ακαταμάχητη ισχύ του σοσιαλισμού, του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού που καθοδηγούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Στάλιν.

ΟΛΟΙ οι λαοί του κόσμου με ενθουσιασμό τότε χαιρέτισαν τη μεγάλη νίκη του σοβιετικού στρατού. Οι μαρτυρίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών πολλών κρατών υπογράμμισαν τη σημασία της νίκης. Ο Τσόρτσιλ σε ραδιοφωνική του δήλωση ρωτούσε: «Πώς ήταν τα πράγματα στα μέσα Αυγούστου»; Τις μέρες εκείνες φαινόταν ότι οι Γερμανοί τεμάχιζαν το ρωσικό στρατό και προχωρούσαν γρήγορα προς το Λένινγκραντ, τη Μόσχα, το Ροστόβ. Πώς είναι τα πράγματα τώρα; Οι Ρώσοι προελαύνουν νικηφόρα. Οι Γερμανοί βρήκαν την ήττα, τις αποτυχίες και την τιμωρία των πρωτάκουστων εγκλημάτων... (15/2/1942).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ των ΗΠΑ Φ. Ρούσβελτ στο μήνυμά του στον Στάλιν έλεγε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω για το γενικό και πραγματικό ενθουσιασμό των ΗΠΑ για την επιτυχία των στρατιωτικών σας στην άμυνα του μεγάλου έθνους σας».

ΕΝΑ βιβλίο που βγήκε πριν από χρόνια στη Γερμανία του Β. Πάουλ με τον τίτλο «Καταψυγμένη νίκη» ισχυρίζεται πως η γερμανική νίκη κατέρρευσε από την «κτηνώδη παγωνιά». Στην «εικονογραφημένη» ιστορία του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου (ΗΠΑ) κάτω από μια φωτογραφία γερμανικής μοτοσικλέτας που κόλλησε σε λάσπη η λεζάντα γράφει: «Ο ρωσικός χειμώνας καθυστέρησε τη ναζιστική επίθεση, οι βροχές κάνανε τους δρόμους ποταμούς και ο γερμανικός κεραυνοβόλος πόλεμος σταμάτησε». Στο μεταξύ, οι καιρικές συνθήκες (μέχρι - 14 βαθμοί το Νοέμβρη - Δεκέμβρη) επηρέαζαν επίσης το ίδιο τα γερμανικά και τα σοβιετικά στρατεύματα.

ΑΛΛΑ στα γραφόμενα του Γερμανού απάντησε ο γνώστης της κατάστασης του μετώπου ο στρατάρχης Ζούκοφ. Δε σταμάτησαν τους Γερμανούς κοντά στη Μόσχα η βροχή και το χιόνι. Η ομάδα στρατιών των επίλεκτων χιτλερικών στρατευμάτων με πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες τσακίστηκε πάνω στη σιδερένια σταθερότητα, γενναιότητα και ηρωισμό των σοβιετικών στρατευμάτων, που τα στήριζε ο λαός τους, η πρωτεύουσα, η πατρίδα.

ΟΙ ΑΣΤΟΙ ιστορικοί, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα επιτεύγματα της σοβιετικής στρατιωτικής τέχνης, ισχυρίζονται πως υπήρχε «τεράστια αριθμητική υπεροχή». Δεν είναι όμως έτσι. Μάλιστα σ' όλες τις φάσεις της μάχης ο Κόκκινος Στρατός δεν είχε υπεροχή εκτός από την αεροπορία. Φυσικά, δεν είναι δύσκολο να βρούνε οι αστοί ιστορικοί πηγές για να στηρίξουν τις εκδοχές τους. Πρόκειται για τα απομνημονεύματα των χιτλερικών στρατηγών και έτσι ζήτησαν να δικαιολογήσουν την ήττα τους.

ΤΑ σοβιετικά ντοκουμέντα, αδιάσειστα για τη μάχη της Μόσχας αντιτάσσονται στους αστούς διαστρεβλωτές της Ιστορίας και εξηγούν σε βάθος την ιστορική σημασία και τις νομοτέλειες της συντριβής του εχθρού μπροστά στη Μόσχα την τέχνη του Κόκκινου Στρατού, το μαζικό ηρωισμό των μαχητών του. Εξηγεί επίσης πως κύρια πηγή του είναι ο σοσιαλισμός ο καινούριος κόσμος που πλάστηκε με την Επανάσταση του μεγάλου Οχτώβρη.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ