Θερμή υποδοχή στο Σύνταγμα
Τρίτη 16 Μάη 2000

«Δε θα περάσει ο φασισμός...», ακουγόταν η φωνή του Μάνου Λοΐζου πάνω από το Σύνταγμα, ενώ τουλάχιστον μία ώρα πριν την έλευση των μαραθωνοδρόμων της ειρήνης, μεγάλο πλήθος κόσμου ήταν ήδη συγκεντρωμένο γύρω από την εξέδρα και κατά μήκος της πλατείας και περίμενε να τους υποδεχτεί. Τα συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ διαδέχονταν το ένα το άλλο από τα μεγάφωνα και όποιος ανέβαινε τη Σταδίου τα άκουγε ξεκάθαρα πολύ πριν φτάσει στο Σύνταγμα.

Στις 7.30 ο κόσμος υποδέχεται με χειροκροτήματα τους ξένους συνέδρους που συμμετείχαν στις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου Ειρήνης στο Πάντειο και εκείνοι ανταποδίδουν χαιρετώντας. Λίγο πριν τις οχτώ, το ανθρώπινο «ποτάμι» των οδοιπόρων της ειρήνης εμφανίζεται με τα πανό και τις σημαίες, με πρόσωπα κουρασμένα από την προσπάθεια, αλλά με μάτια να λάμπουν από χαρά και ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα, ενώ η ένταση στα μεγάφωνα ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ και η φωνή του Ρίτσου αποδίδει το δικό της «καλωσορίσατε».

Η πορεία παίρνει κι αυτή θέση γύρω από την εξέδρα και στο βήμα ανεβαίνει ο νεοεκλεγείς, από το συνέδριο, εκτελεστικός γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης που θα πει, ότι «είναι μια σημαντική μέρα σήμερα, γιατί μαζί με τον αδούλωτο λαό της Αθήνας, μαζί με την ανυπότακτη νεολαία, σμίγει και η φωνή των αγωνιστών της ειρήνης σε όλο το κόσμο, στον αγώνα για την ανατροπή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης».

«Βίβα Κούβα!», ήταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχτηκε το πλήθος, τον αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Κουβανό, Ορλάντο Φουντόρα Λόπεζ. Ο οποίος, αφού εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη συγκέντρωση και την πορεία υποσχέθηκε, κάνοντας την πλατεία... να «βουλιάξει» από τα συνθήματα, ότι η κουβανική επανάσταση δε θα προδώσει την αλληλεγγύη των λαών απέναντί της.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ινδός Ρομέ Σάντρα χαιρέτισε όλες τις χώρες που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό σήμερα και διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της ειρήνης είναι και θα είναι ενωμένες.

Ιδιαίτερα συμβολικός ήταν ο χαιρετισμός του προέδρου του κινήματος ειρήνης των ΗΠΑ, Αλφρεντ Μάρντερ, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς «των άλλων ΗΠΑ. Των ΗΠΑ των συμμάχων μας αγωνιστών του Σιατλ και της Ουάσιγκτον». «Ο ιμπεριαλισμός έχει επίπτωση σε όλο τον κόσμο, αλλά και στους εργαζόμενους και στο λαό των ΗΠΑ».

Η εκπρόσωπος της «Νεανικής Δράσης» για την Ειρήνη, Δέσποινα Μαχαιροπούλου διαβεβαίωσε πως «η νεολαία δε θα κάνει τη χάρη στον ιμπεριαλισμό και θα αντισταθεί».

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Βαγγέλης Μαχαίρας χαρακτήρισε «μεγαλειώδη» την πορεία ειρήνης και σημείωσε πως το φιλειρηνικό κίνημα επιβεβαιώνεται ήδη τραγικά για τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση του ψηφίσματος της συγκέντρωσης από τον γιο του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργο.

Ανάμεσα στους πολλούς παρευρισκόμενους ήταν και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Ορέστη Κολοζώφ, Αντώνη Σκυλλάκο, Μπάμπη Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα, η πρέσβειρα της Κούβας, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Λεων. Αυδής, ο πρόεδρος των συνταξιούχων Τ. Μαυροδόγλου, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πίσω από την εξέδρα (2009-05-27 00:00:00.0)
Επιχειρείται αντιδραστική διαστρέβλωση της ιστορίας του 20ού αιώνα (2005-06-15 00:00:00.0)
Και η πλατεία «πλημμύρισε» από τραγούδι, ψυχή και παλμό! (2001-05-15 00:00:00.0)
"Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί!" (1999-04-27 00:00:00.0)
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (1997-12-16 00:00:00.0)