ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το μεγάλο ξεπούλημα!
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να ξαναπληρώσουν για τη χρήση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (φωτό από το Ελληνικό)
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα δώσει «σάρκα και οστά» στο νομοσχέδιο - «σκούπα», με το οποίο παραδίδει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, έδωσαν χτες με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Από κοντά στην «επιχείρηση ξεπούλημα», που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες, και η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και ο πρόεδρος της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Την ώρα, όμως, που κάνουν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους, επιδιώκουν παράλληλα μέσα από τις δηλώσεις τους να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» και να κατευνάσουν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων των περιοχών, που ακολούθησαν της χτεσινής ανακοίνωσης του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, που η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου δείχνουν ακόμη και τώρα... δυσαρεστημένοι. Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση για ακόμη και ταχύτερο ξεπούλημα είναι σειρά δημοσιευμάτων που ακολούθησαν την προχτεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου. Αξίζει, για παράδειγμα, να αναφερθεί ότι στο χτεσινό κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», αφού κριτικάρει το νομοσχέδιο, σημειώνει ότι η καθυστέρηση της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων καθίσταται άκρως πολυδάπανη και καλεί την κυβέρνηση «... να ενσωματώσει την πληθώρα ιδιωτικών προτάσεων περί της αξιοποίησης αυτών των εγκαταστάσεων σε ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα εθνικής οικονομικής ανάπτυξης...»! Δηλαδή, την καλεί σε ακόμη πιο «άγριο» ξεπούλημα των εγκαταστάσεων και με... σχεδιασμένο τρόπο.

Με γοργούς ρυθμούς...

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τον τρόπο ξεπουλήματος των εγκαταστάσεων που ο λαός πλήρωσε για να κατασκευαστούν και θα κληθεί να πληρώσει εκ νέου για τη χρήση τους. Δεν είναι τυχαία η δήλωση της Φ. Πάλλη - Πετραλιά ότι πρόκειται για «ένα νόμο τομή για τα ελληνικά δεδομένα» και κατέστησε σαφές ότι «ο διαγωνισμός (σ.σ.: για την είσοδο των επιχειρηματιών στις εγκαταστάσεις) θα γίνει αμέσως με την ψήφιση του νόμου».

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού είπε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να δώσει τόσα πολλά για να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις και να τις κρατήσει στο σημείο που βρίσκονται τώρα» και τόνισε ότι η αξιοποίηση θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετερίες και μικρά καταστήματα. Ξεκαθάρισε ότι το Τάε Κβο Ντο θα γίνει συνεδριακό κέντρο.

Από κοντά και ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος με δηλώσεις του, αναφερόμενος στην εμπορική χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είπε ότι το στάδιο «Καραϊσκάκη» χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για το πώς θα λειτουργήσουν οι μεταολυμπιακές εγκαταστάσεις, αναφορικά με το ποσοστό της εμπορικής χρήσης.

Για το θέμα μίλησε και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, κάνοντας λόγο για ανάγκη «ολοκληρωμένου σχεδιασμού στο Λεκανοπέδιο και οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη 20ετία». Και, αφού είπε ότι το Ελληνικό πρέπει να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, συμπλήρωσε ότι «ένα μέρος του Ελληνικού θα μπορούσε να πάει σε συγκεκριμένη αυστηρή οικιστική ανάπλαση»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους επιχειρηματίες ολοταχώς (2005-11-08 00:00:00.0)
«Το ξεπούλημα βρίσκεται σε καλό δρόμο...» (2005-08-12 00:00:00.0)
Τόπος... γιορτής για τα κέρδη των ιδιωτών (2005-08-03 00:00:00.0)
Υποκριτικό ενδιαφέρον της ΚΕΔΚΕ (2005-05-06 00:00:00.0)
Κυβερνητική φιέστα με ...«ομήρους» μαθητές! (2005-04-01 00:00:00.0)
Ολυμπιονίκης η επιχειρηματική ασυδοσία (2004-12-08 00:00:00.0)