ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμικό ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική άσκηση
Παρασκευή 19 Μάη 2000

Υπόσχεση συνέχισης και έντασης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης έδωσαν οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, συμμετέχοντας στη χτεσινή Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσαν η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς του νομού, στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

Βαδίζοντας στα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, οι διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» τους στην αντιπολεμική κινητοποίηση, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να διώξουν το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ από την περιοχή και τη χώρα, που αποτελεί το πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων σε βάρος των λαών, με τη συμμετοχή και τη συνενοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ορθωσαν το αντιιμπεριαλιστικό ανάστημά τους για να πουν δυναμικό «όχι» στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής άσκησης «Dynamic mix», που αποτελεί την πρόβα τζενεράλε μιας νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, και η οποία θα ελέγχεται και θα κατευθύνεται από το ΝΑΤΟiκό Στρατηγείο στον Τύρναβο.

Οι αγωνιστές της ειρήνης εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τη νέα πρόκληση του ΝΑΤΟ και έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 4 Ιούνη, στην πανθεσσαλική φιλειρηνική κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής στον Τύρναβο.

Στη φιλειρηνική κινητοποίηση συμμετείχαν πολλοί φορείς του νομού και παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του ΝΣ της ΚΝΕ και της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Η πορεία

Από τις 6 περίπου το απόγευμα, οι φιλειρηνιστές της Λάρισας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία της Γιάννουλης, όπου είχε οριστεί η αφετηρία για την εκκίνηση της πορείας προς τη Λάρισα. Ηταν εκεί φιλειρηνιστές όλων των ηλικιών. Ηταν τα νιάτα της ελπίδας και της αντίστασης, ήταν οι ασπρομάλληδες «νέοι» της Εθνικής Αντίστασης και άλλοι αγωνιστές, υψώνοντας όλοι μαζί το λάβαρο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Με την ευχή να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε το χαιρετισμό που απηύθυνε στους φιλειρηνιστές, λίγο πριν την εκκίνηση της πορείας, ο αντιδήμαρχος Γιάννουλης Αντ. Λυγούρας.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Γιώτα Ζάγουρα - Χατζηκωστή, αναπληρωτής Γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, η οποία τόνισε πως «με το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού, υπογράφτηκε τον περασμένο Απρίλη, το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, ο πολεμικός οργανισμός, που έχει σκοπό να προστατεύσει και να εδραιώσει τον παγκόσμιο καπιταλισμό, χτυπώντας τα λαϊκά κινήματα».

Στη συνέχεια ξεκίνησε η Πορεία Ειρήνης. Διανύοντας τα χιλιόμετρα της ειρήνης, οι φιλειρηνιστές, κρατώντας πικέτες και πανό, βροντοφώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στη βάρβαρη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών. Στη στάση που έγινε στο Αγαλμα του Ιπποκράτη, τους περίμεναν και άλλοι φιλειρηνιστές, οι οποίοι προστέθηκαν στην πορεία που συνεχίστηκε μέσα από κεντρικούς δρόμους στη Λάρισα, καταλήγοντας στην πλατεία Ταχυδρομείου. Και η υποδοχή των αγωνιστών της ειρήνης έγινε με το «Τραγούδι για την Ειρήνη» από καλλιτέχνες της πόλης, που «έντυσαν» με νότες το σύνθημα «αυτό το Στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους φέρνει στο λαό», ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντινομάρχης Λάρισας Ν. Κακούσιος.

«Είμαστε εδώ...»

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε το φιλειρηνικό μας μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση» τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Μπαλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Και συνέχισε: «Να στείλουμε μήνυμα σ' όλο το λαό για την ανάγκη να ενισχύσει και να στηρίξει το φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Στην κυβέρνηση, να πάψει να παίρνει μέρος στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και να εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών». Καταλήγοντας ο Γιάννης Μπαλασούλης υπογράμμισε: «Η ιστορία αυτού του τόπου, οι παραδόσεις μας, το μέλλον της πατρίδας και του λαού, επιβάλλουν αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δίνουμε μια υπόσχεση, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για μία Ελλάδα ανεξάρτητη, φιλειρηνική, μία Ελλάδα φιλική με όλες τις χώρες της περιοχής. Μια χώρα παράγοντα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον και η αξιοπρέπεια του λαού μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιιμπεριαλιστικές Πορείες Ειρήνης (2006-05-28 00:00:00.0)
Δυναμικό φιλειρηνικό «παρών» (2001-05-15 00:00:00.0)
Μήνυμα ανυποχώρητης αντιιμπεριαλιστικής πάλης (2000-06-01 00:00:00.0)
Υπόσχεση για συνεχή αντιιμπεριαλιστική πάλη (2000-03-27 00:00:00.0)
Με αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις θα υποδεχτούν τον Μπερνς (2000-02-15 00:00:00.0)
Κεντρικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις (1997-05-16 00:00:00.0)