Ενός αιώνα μνήμες...

Εγκαινιάστηκε χτες η έκθεση του Γιώργου Φαρσακίδη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Παρασκευή 26 Μάη 2000

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης και ο Γιώργος Φαρσακίδης στα εγκαίνια της έκθεσης
Σεμνή, ζεστή, ανθρώπινη, γεμάτη συγκίνηση και μνήμες ήταν η χτεσινή τελετή εγκαινίων της έκθεσης του αγωνιστή εικαστικού Γιώργου Φαρσακίδη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, που διοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

Και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού δεν πρόκειται για μια απλή έκθεση έργων τέχνης, αλλά για μια έκθεση που συμπυκνώνει «ενός αιώνα μνήμες», όπως είναι και ο τίτλος της. Καταγραφές γεγονότων που ξεκινούν από το 1901 στην προεπαναστατική Οδησσό και καταλήγουν στο τέλος του αιώνα μας, αποτυπώνοντας μέσω της τέχνης και του αρχειακού υλικού όλα τα μεγάλα γεγονότα του: από τη μεγάλη επανάσταση του Οχτώβρη, την κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο, μέχρι τους μεταπολεμικούς λαϊκούς αγώνες και τη χούντα.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης. Στη σημαντικότητα της έκθεσης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης. «Θέλω να σας πω πριν απ' όλα, τι αισθήματα δοκίμασα όταν είδα όλα αυτά τα εκθέματα από το πολυσύνθετο έργο του αγωνιστή Γιώργου Φαρσακίδη. Αισθήματα συγκίνησης μα και χαράς. Μνήμες από τα σκληρά εκείνα χρόνια της γενιάς μου, ξαναζωντάνεψαν. Και τι δε φαίνεται σε αυτά τα εκθέματα! Και η ζωή του λαού μας και οι αγώνες του, τα οράματά του, ακόμα και τα βάσανα των παππούδων του. Θεωρώ, ότι είναι μια πολύ σημαντική προσφορά του Γ. Φαρσακίδη, όχι μονάχα στον ελληνικό λαό, όχι μονάχα στο λαϊκό πολιτισμό, αλλά κυρίως, στην ελληνική νεολαία».

Μερικά από τα πολλά ταμπλό -εκθέματα του Γ. Φαρσακίδη
Στη νεολαία απευθύνθηκε στο χαιρετισμό του και ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φ. Τσέκερης. «Εμείς, η ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΚΑΜ καλούμε όλους τους αγωνιστές, όλους τους νέους και τις νέες, κάθε σκεπτόμενο Ελληνα να επισκεφθούν την έκθεση. Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, οι μαθητές και οι φοιτητές θα διδαχθούν πάρα πολλά για την ιστορία του τόπου μας, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού μας, που δεν έχουν διδαχτεί ποτέ από τα σχολικά βιβλία».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος θυμήθηκε τη γνωριμία του με τον Γ. Φαρσακίδη, όταν παιδί 10 χρόνων, το 1953, που πήγε στον Αϊ - Στράτη για να δει τον πατέρα του.

Μια «γεύση» και από το συγγραφικό ταλέντο του Γ. Φαρσακίδη έδωσε με την απαγγελία του ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Ο ίδιος ο Γ. Φαρσακίδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε πως θα είναι ευτυχής αν η έκθεση συνεισφέρει κάτι στην ιστορική μνήμη.

Παραβρέθηκαν επίσης ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Λέων. Αυδής, ο Ν. Καραντηνός και πολλοί άλλοι.


Γρ. Τρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συγκίνηση το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργη Φαρσακίδη (2020-07-24 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Αμφιλοχίας (2006-07-06 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2003-08-14 00:00:00.0)
Η Αντίσταση φωτίζει τους λαϊκούς αγώνες (2002-07-25 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2001-08-23 00:00:00.0)
Πλούσια και ακριβή κληρονομιά (1997-02-20 00:00:00.0)