ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απροκάλυπτη κοροϊδία για τα καύσιμα

Κυβέρνηση και πετρελαιάδες κουκουλώνουν τις ευθύνες τους για να κρύψουν ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι απαραίτητες προκειμένου να αυξηθεί κι άλλο η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου

Σάββατο 13 Αυγούστου 2005

Οι μόνοι που εξυπηρετούνται από την πολιτική των υπέρογκων τιμών στα καύσιμα είναι οι πετρελαιάδες, που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, και η κυβέρνηση που για να δώσει κι άλλα κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο έχει επιβάλει δυσβάστακτη φορολογία στα πετρελαιοειδή
Σε νέες προσπάθειες αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και κουκουλώματος των δικών τους ευθυνών προχωρούν οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που πυροδοτούν νέο κύμα γενικευμένων ανατιμήσεων στην αγορά. Η κυβέρνηση από κοινού με τις εταιρίες και τα διυλιστήρια, μπροστά στη λαϊκή αντίδραση και την οργή που προκαλεί το ροκάνισμα των εισοδημάτων των εργαζομένων, αντί να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την ουσιαστική συγκράτηση των τιμών, μεθοδεύουν τη συμπαιγνία τους σε βάρος των καταναλωτών, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα και ψευτοδικαιολογίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Χτες πραγματοποιήθηκε μια από τις συνήθεις συσκέψεις - άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής - που συγκαλούνται σε περιόδους «αυξητικών πιέσεων» στις τιμές των καυσίμων. Η σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Μετά τη σύσκεψη, και ενώ ούτε ένας από τους συμμετέχοντες δεν έκανε την παραμικρή δήλωση, ώστε να υποθέσει κανείς ότι πράγματι μπορεί να βγήκε κάποια... άκρη «αισιόδοξη» - έστω και σε προφορικό επίπεδο - ο υφυπουργός ανέλαβε να εξωραΐσει τα πράγματα κλιμακώνοντας την κοροϊδία. Ετσι, επιδόθηκε σε γενικολογίες για την υπάρχουσα δυνατότητα... συγκράτησης των τιμών, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει τα υπερκέρδη των εταιριών και των διυλιστηρίων και καμία διαβεβαίωση δεν υπάρχει από καμία πλευρά ότι θα γίνει κάτι για τη συγκράτηση των τιμών. Ο ίδιος, μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι η «πεποίθησή» του για μείωση των τιμών εξαντλείται μόνο στο μέρος εκείνο που αφορά διυλιστήρια, εταιρίες και πρατήρια και όχι το μέρος των υπέρογκων φόρων για τους οποίους φρόντισε να επισημάνει: «Σημειώστε ότι έχουμε το μικρότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Και, μια και καμία απόφαση δεν πάρθηκε και καμία δέσμευση δεν αναλήφθηκε από τους συμμετέχοντες για περιορισμό των περιθωρίων κέρδους τους -γιατί περί αυτού πρόκειται - προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, ο Γ. Σαλαγκούδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι παράγοντες της αγοράς τον διαβεβαίωσαν πως «θα προσπαθήσουν» στην κατεύθυνση του περιορισμού των μεγάλων αποκλίσεων τιμών.

Στο σκηνικό αποπροσανατολισμού που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση ενέχεται και μια πρόσθετη κοροϊδία, τη στιγμή που μόλις μια μέρα πριν ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, παρουσιάζοντας την ξέφρενη πορεία της κερδοφορίας των διυλιστηρίων είχε διαμηνύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να περιμένει τον παραμικρό περιορισμό των περιθωρίων κέρδους των ΕΛΠΕ για τη συγκράτηση των τιμών. «Εμείς, μια εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο δε θα επιδοτήσουμε την κατανάλωση», είχε πει χωρίς κανένα δισταγμό. Οταν, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό επανέλαβε και στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Π. Καβουλάκος, είναι φανερό ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού είναι μια απροκάλυπτη κοροϊδία. Να σημειώσουμε ότι ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος των ΕΛΠΕ προχτές καυχιόταν ότι ο όμιλός αύξησε, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, τα καθαρά του κέρδη κατά 78%, ενώ τα κέρδη ανά βαρέλι διύλισης αυξήθηκαν από 4,3 σε 7,2 δολάρια!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική αύξηση κερδών το 2012 (2013-03-02 00:00:00.0)
Σημαντική αύξηση κερδών το 2012 (2013-03-02 00:00:00.0)
Με κόλπα δεν πέφτουν οι τιμές (2004-05-18 00:00:00.0)
Η ακρίβεια οργιάζει κι αυτοί... συσκέπτονται! (2004-05-04 00:00:00.0)
Πολιτική εξυπηρέτησης του Λάτση (2004-04-01 00:00:00.0)
Θέμα της κυβέρνησης η συγκράτηση τιμών (2000-09-08 00:00:00.0)