Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ακρίβεια οργιάζει κι αυτοί... συσκέπτονται!

Και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια χωρίς να θίξει το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς που τροφοδοτεί την ασυδοσία των κερδοσκόπων

Με βασικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στα πλατιά λαϊκά στρώματα που στενάζουν στο ζυγό της ακρίβειας, πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αδυνατώντας, εκ των πραγμάτων, να τιθασεύουν το όργιο ανατιμήσεων, οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» αποφάσισαν να εξαγγείλουν την ένταση των ελέγχων στο κύκλωμα διακίνησης των υγρών καυσίμων, καθώς και των πάσης φύσεως ελέγχων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, με δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ανέφερε πως πέραν τω εξαγγελθέντων ελέγχων, αποφασίστηκε και η εκκίνηση του «σαφάρι» για την εκδίωξη των λεγόμενου παρεμπορίου. Συγκεκριμένα τόνισε: «Στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον περιορισμό του παραεμπορίου, (που έχει τεθεί επιμόνως ως πρόβλημα από τα Επιμελητήρια, τις συνομοσπονδίες και τις ενώσεις εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών), συγκροτούνται μεικτά συνεργεία ελέγχων, με σκοπό την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας».

Πριν λίγες μέρες, σε σύσκεψη του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, αποφασίστηκε ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων για την πάταξη του παρεμπορίου. Ετσι, τα μεικτά συνεργία ελέγχων που αναφέρει Δ. Σιούφας, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο εκδίωξης των μικροπωλητών από τους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα κατά τον ίδιο, οι «υποθέσεις που παραπέμπονται για παραβίαση του νόμου, εφεξής θα παρακολουθούνται από ειδικά τμήματα στο υπουργείο και δε θα εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Το ίδιο θα πράττουν και οι εποπτευόμενοι φορείς. Ηδη έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών κατάλογος με ονόματα παραβατών. Επίσης αποφασίστηκε η επανεξέταση και η αναμόρφωση του συστήματος επιβολής προστίμων, λόγω της ανεπάρκειας των ισχυουσών ρυθμίσεων και της αδυναμίας επίτευξης πρακτικού αποτελέσματος». Δηλαδή, πέραν τις εκδίωξής τους από τους χώρους που οι μικρέμποροι βγάζουν ένα κομμάτι ψωμί, θα εξοντώνονται και οικονομικά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξήγγειλε την επέκταση των ελέγχων των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) πέραν των πρατηρίων «και σε άλλους εμπλεκόμενους στη διακίνηση πετρελαιοειδών φορείς»... Δηλαδή, θα ελεγχθούν οι μεγάλες εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια;... Ομως την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για «αρρυθμία» στην αγορά, προχτές, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, διαμήνυσε πως θα καταργηθεί η πρόβλεψη για την επιβολή «πλαφόν» στις περιπτώσεις που οι τιμές των υγρών καυσίμων εκτοξεύονται στα ύψη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ