Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συνεχίζουν το «μαγείρεμα» της οικονομικής πολιτικής

Ετοιμάζονται νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής για να αποστεί της ικανοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Τα παραπάνω σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, επιχειρώντας να μη δοθεί συνέχεια στις παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ζήτησε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας, τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, κύρια στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικο-ασφαλιστικού. Η επιδίωξη, βέβαια, των κυβερνώντων να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τις δηλώσεις Γκαργκάνα δε φαίνεται να πείθει τους εργαζόμενους, μια και, όπως είναι γνωστό, η ...«συνταγή» της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ προβλέπει την ολόπλευρη ενίσχυση των αντιδραστικών-αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Πάντως, προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο αναμένει να περάσει ο χρόνος μέχρι και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων για να δείξει την πραγματική όψη της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει.

Χτες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, από κύκλους του υπουργείου έγιναν γνωστές ορισμένες κυβερνητικές θέσεις που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, στις ιδιωτικοποιήσεις και στα δημοσιονομικά. Σε ό,τι αφορά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας οι αρμόδιοι μιλούν για «προσεκτικές» και «μελετημένες» ιδιωτικοποιήσεις (το τετραετές πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο Μάη), οι οποίες θα ανακοινώνονται μία μία, με στόχο ...να μην πυροδοτήσουν την κερδοσκοπία. Η κυβέρνηση δεν ευνοεί, για λόγους ανταγωνισμού, τις συγχωνεύσεις-εξαγορές μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ούτε και προτίθεται να πωλήσει «πακέτα» τραπεζών για λόγους εισπρακτικούς... Είναι θετική, αντίθετα, σε συνεργασίες ελληνικών τραπεζών με ξένες τράπεζες...

Για τα δημοσιονομικά, παράγοντες του υπουργείου ανεβάζουν τώρα το έλλειμμα στο 3,2-3,3% του ΑΕΠ, ενώ πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα ακουστούν στις 12 του Μάη στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στην οικονομία, όπου θα επιχειρηθεί να τεκμηριωθεί η θέση ...του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια...

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μια κίνηση που οι κυβερνώντες σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ενόψει και των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, θα καλύπτει τα νέα δάνεια και ορισμένα από τα πρόσφατα, χωρίς ακόμα να προσδιορίζεται το εύρος του χρόνου. Θα προβλέπει ότι το ύψος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται δε θα μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, ενώ ο ανατοκισμός θα γίνεται κάθε έξι μήνες... Οσον αφορά στα παλιά ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία εκκρεμούν από τη δεκαετία του '70, «υπόσχονται» και γι' αυτά ...«ευνοϊκή» ρύθμιση, χωρίς να λένε το πώς θα υπολογιστεί η οφειλή, αλλά μόνο ότι θα υπάρχει διετής περίοδος χάριτος, θα εξοφληθούν σε τρία χρόνια και με επιτόκιο ίσο με αυτό που ισχύει στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά (Euribor), ενώ προβλέπεται «πάγωμα» των πλειστηριασμών, για το διάστημα ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση, το οποίο τοποθετούν μέχρι το Σεπτέμβρη.

Το όλο θέμα, βέβαια, είναι ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις οι τράπεζες δε θίγονται στο ελάχιστο, δεδομένου ότι, λόγω των χαμηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που ισχύουν σήμερα, τριπλασιασμός του αρχικού κεφαλαίου γίνεται πλέον σε πολύ μακρύ χρονικό διάστημα, σε σχέση με την εποχή κατά την οποία τα τραπεζικά επιτόκια ήταν της τάξης του 25 και 27%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται οι ρυθμίσεις για φόρους - «πανωτόκια» (2004-07-01 00:00:00.0)
O Δρυς πήρε «ευρω - συμπαράσταση»... (2004-02-25 00:00:00.0)
Ολα για βιομηχάνους και μεγαλοεξαγωγείς (2003-06-14 00:00:00.0)
Η ρύθμιση είναι πολύ χειρότερη... (2000-01-21 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η νομοθετική ρύθμιση (1998-01-31 00:00:00.0)
Στο 2% τα επιτόκια υπερημερίας της Εμπορικής Τράπεζας (1996-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ