Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
O Δρυς πήρε «ευρω - συμπαράσταση»...

... και η κυβέρνηση διαιωνίζει την ομηρία τους από τις τράπεζες

Μαραθώνας -θερμοκήπια - καταστροφές από τα χιόνια
Μαραθώνας -θερμοκήπια - καταστροφές από τα χιόνια
Αφορμή για τη δημιουργία νέων προεκλογικών εντυπώσεων σε βάρος των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας μας, βρήκε ο υπουργός Γεωργίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες. Εκεί, ο Γ. Δρυς παρουσίασε στους ομολόγους του το μέγεθος του παγετού που έπληξε τη χώρα μας και «ζήτησε την έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης προς τους πληγέντες Ελληνες αγρότες», οι οποίοι φυσικά και του την έδωσαν... απλόχερα. Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο ακριβώς είχαν πράξει ο Γ. Δρυς και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του και με τους παγετόπληκτους του 2002, οι οποίοι μέχρι σήμερα, δυο χρόνια μετά, ή έχουν πάρει κάποια ψίχουλα ή δεν πήρανε δραχμή.

Πάντως, για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών, αν αυτές θα αποδίδουν το πραγματικό τους μέγεθος και αν θα αποζημιωθούν άμεσα και για το 100% της ζημιάς, λέξη δε λένε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Μετά την «αλληλεγγύη» ήρθε ο εμπαιγμός

Λίγο αργότερα από την παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας περί «αλληλεγγύης» των ευρω-εταίρων προς τους πληγέντες Ελληνες αγρότες, ήρθαν και οι επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΛΓΑ που καθορίζουν το ύψος των αποζημιώσεων, οι οποίες μόνο ως εμπαιγμός θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι, μετά από κυβερνητική απόφαση αρχίζει από 1η Μαρτίου 2004 η χορήγηση προκαταβολών 50% στους αγρότες όλης της χώρας, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή από την πρόσφατη κακοκαιρία. Οι προκαταβολές θα δίνονται με βάση τις Δηλώσεις Ζημιάς που υποβάλλουν οι παραγωγοί στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, οι οποίες βεβαίως θα συμψηφίζονται με την τελικώς δικαιούμενη αποζημίωση.

Η κοροϊδία σε βάρος των πληγέντων αγροτών φαίνεται ξεκάθαρα από το ύψος των αποζημιώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση να τους χορηγήσει. Συγκεκριμένα, τα εσπεριδοειδή κοστολογούνται με 3 ευρώ/δέντρο, οι ελιές 0,5 ευρώ/δέντρο, τα σιτηρά 2ευρώ/στρέμμα, τα υπαίθρια λαχανικά 150 ευρώ/στρέμμα, οι αγκινάρες 200 ευρώ/στρέμμα, τα λαχανικά θερμοκηπίου 500 ευρώ/στρέμμα, τα ανθοκομικά φυτά 1.000 ευρώ/στρέμμα. Οι παραπάνω τιμές, ούτε κατ' ελάχιστον δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν και όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον «Ρ» ο Ν. Γιαννούλης, πρόεδρος της ΟΑΣ Αρτας, μιας περιοχής που πλήγηκε ιδιαίτερα από την κακοκαιρία, «ξεπερνούν τα όρια του γελοίου και πραγματικά προκαλούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων αγροτών».

Διαιωνίζουν την ομηρία

Να βάλουν τη θηλιά στο λαιμό ζητάει από τους αγρότες η κυβέρνηση, με την, κατά τα άλλα, προεκλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών και τη χορήγηση δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές. Η ρύθμιση ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά «προσφέρει» λύσεις με τις οποίες η κυβέρνηση διαιωνίζει την ομηρία των μικρών καλλιεργητών από το τραπεζικό σύστημα.

Η ρύθμιση προβλέπει τα ακόλουθα: Ολες οι οφειλές, ενήμερες και ληξιπρόθεσμες μέχρι 31/12/2003 των γεωργικών εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 13 - 14 Φλεβάρη κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με τριετή περίοδο χάριτος. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 31/12/2006, και το νέο δάνειο θα πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα πέντε ετών (2011). Οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται κατά 35% από το Λογαριασμό του ν.128/75, ενώ κεφαλαιοποιείται και το 65% των τόκων της περιόδου χάριτος, το οποίο θα ενσωματωθεί και αυτό στο προς καταβολή κεφάλαιο.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται επίσης γνωστό ότι οι αγρότες θα μπορούν να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες πενταετούς διάρκειας, για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία. Για τους τόκους και το κεφαλαίο των δανείων θα χορηγείται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σαν προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση ή τη λήψη δανείων αποκατάστασης των ζημιών τίθεται, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις να κριθούν βιώσιμες από τις τράπεζες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το «επιτόκιο θα είναι ίσο με το διπλάσιο του εκάστοτε επιτοκίου των εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης περιόδου συν μια μονάδα», κάτι βεβαίως που αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει αν θα το αποδεχτούν οι τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ