Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα για βιομηχάνους και μεγαλοεξαγωγείς
  • Μέτρα για τη στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας και εξαγωγέων ροδάκινου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
  • Στον «πάγο» παραμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί

Μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη βιομηχάνων και μεγαλοεξαγωγέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ροδάκινου, αποφασίστηκαν χτες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών και υφυπουργών Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και Μακεδονίας - Θράκης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε περίπου δύο μήνες μετά τον παγετό που κατέστρεψε ανυπολόγιστο ακόμη, αριθμό ροδακινοκαλλιεργειών στη Βόρεια Ελλάδα και κύρια στην Κεντρική Μακεδονία, και έχει φέρει τους παραγωγούς στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Το πρώτο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ήταν να ανακοινώσει την καταβολή «αποζημιώσεων» στους παραγωγούς, υπό μορφή δανείου από την Αγροτική Τράπεζα.

Τώρα, έρχεται μέσω της χτεσινής σύσκεψης να ανακοινώσει «τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς επίσης και αυτών που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες στο τρέχον έτος και στα έτη 2004 - 2005. Η ευχέρεια αυτή θα περιλαμβάνει την αναστολή καταβολής των ληξιπρόθεσμων δόσεων των οφειλών για το παραπάνω χρονικό διάστημα και την επιδότηση του επιτοκίου κατά 50%». Το συγκεκριμένο μέτρο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα που εξέφρασαν σε πρόσφατη σύσκεψη ροδακινοπαραγωγοί και συνεταιρισμοί της Κεντρικής Μακεδονίας - που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον παγετό - οι οποίοι ζητούσαν το πλήρες πάγωμα των οφειλών τους και όχι κάποια «ρύθμιση» που θα σφίξει ακόμα περισσότερο τη «θηλιά» των χρεών τα επόμενα έτη. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραπάνω ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που «είναι οικονομικά βιώσιμες και ενήμερες ως προς τις μέχρι σήμερα υποχρεώσεις τους»...

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι αποφασίστηκε η «καταβολή ειδικού εκτάκτου επιδόματος στο εποχικά απασχολούμενο προσωπικό των επιχειρήσεων» χωρίς να αναφέρεται το ύψος του, καθώς και «η οργάνωση προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων».

Το τέταρτο μέτρο που αποφασίστηκε - και που ουσιαστικά ήταν και ο κύριος σκοπός της σύσκεψης - είναι «η στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεων, για τη διατήρηση των μεριδίων τους στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από ειδικά προγράμματα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή επέλαση με φόρους, χαράτσια, κατασχέσεις... (2013-04-28 00:00:00.0)
Φέρνει κατασχέσεις, φόρους και χαράτσια (2013-04-27 00:00:00.0)
«Διευκρινίσεις» για οφειλές (2011-01-27 00:00:00.0)
O Δρυς πήρε «ευρω - συμπαράσταση»... (2004-02-25 00:00:00.0)
Ρύθμιση χρεών πριν το ξεπούλημα (2002-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ