Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Στην τελική ευθεία η νομοθετική ρύθμιση

Συσκέψεις επί συσκέψεων βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μεταξύ εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης για τα περίφημα "πανωτόκια". Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση "μαγειρεύει" κατά τέτοιον τρόπο τη ρύθμιση, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να συνεχίσουν - και με τη "βούλα του νόμου" - να εφαρμόζουν τη ληστρική πολιτική τους σε βάρος των δανειοληπτών. Κι αυτό γιατί οι όροι που υποτίθεται πως θα πρέπει να τηρούν οι τράπεζες με τους πελάτες τους, από δω και στο εξής, βάσει των διατάξεων της προωθούμενης (μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου) νομοθετικής ρύθμισης, τηρούνταν ήδη και προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συσκέψεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες τίθεται και το θέμα των παλαιότερων δανείων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει σχετικά με τον ανατοκισμό των δανείων που θα συναφθούν από δω και στο εξής, τα εξής:

  • Ο ανατοκισμός των δανείων να γίνεται ανά εξάμηνο.
  • Οι τόκοι υπερημερίας που επιβαρύνουν το ληξιπρόθεσμο δάνειο, να μην είναι υψηλότεροι από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του συμβατικού επιτοκίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω "πλαφόν" ισχύει και εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών εδώ και 2 - 3 χρόνια περίπου, μετά από σχετική πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Για να γίνει ανατοκισμός θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και ρητή συμφωνία στη σχετική σύμβαση μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό και το σημειώνουν και αρμόδια στελέχη της τραπεζικής αγοράς, τέτοια πρόβλεψη εφαρμόζεται ήδη στις συμβάσεις των περισσότερων τραπεζών με τους πελάτες τους από το 1980 περίπου και στο εξής.

Τα παραπάνω αφορούν τα νέα δάνεια που θα συναφθούν από τη στιγμή που θα ισχύσει η ρύθμιση και στο εξής. Πάντως, στο τραπέζι των συσκέψεων για την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης τίθενται και οι υποθέσεις των παλαιών δανείων, προκειμένου, αν καταστεί δυνατόν, να υπάρξει πρόβλεψη στη ρύθμιση για ενιαία αντιμετώπιση των υποθέσεων αυτών. Κι αυτό, διότι αναμένεται μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να παρατηρηθεί κύμα διεκδικήσεων δανειοληπτών που έχουν θιγεί από το προηγούμενο καθεστώς. Αυτή τη στιγμή, στις συσκέψεις εξετάζονται χωριστά οι διάφορες κατηγορίες δανείων που έχουν συναφθεί στο παρελθόν (βιοτεχνικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων δανείων, δανείων που έχουν ήδη κλείσει κλπ.).

Πάντως, από την πλευρά τους εκπρόσωποι των τραπεζών, αποσαφηνίζουν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου και η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε καμία περίπτωση δε θα αποτελέσει πλήγμα για τις τράπεζες, αφού οι περισσότεροι όροι ήδη προβλέπονταν στις συμβάσεις τους με τους δανειολήπτες. Επισημαίνουν, πάντως, ότι η υποχρέωση ανατοκισμού των δανείων ανά εξάμηνο (αν συμπεριλάβει και τα δάνεια που εμπίπτουν στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, όπου ο ανατοκισμός γινόταν σε μηνιαία βάση) θα επιφέρει μικρές απώλειες για τις τράπεζες της τάξης της 1-1,5 μονάδας ετησίως σ' αυτή την κατηγορία δανείων. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ανάλογες αυξήσεις των ονομαστικών επιτοκίων στα δάνεια καταναλωτικής πίστης και σε αυξήσεις της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ