Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
"Εκσυγχρονισμός" με μείωση προσωπικού και διαγραφές δανείων

Στη διετία 1995 - 1997 που εφαρμόζεται το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της τράπεζας, μειώθηκε κατά 40% (304 άτομα) το προσωπικό της τράπεζες και διαγράφτηκαν θαλασσοδάνεια πολλών δισ. δραχμών

Με μαζικές απολύσεις προσωπικού (απολύθηκαν οι 4 στους 10), ομαδικές διαγραφές θαλασσοδανείων στην "ιδιωτική πρωτοβουλία" και πρόσληψη ακριβοπληρωμένων συμβούλων, προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Ολα τα παραπάνω, η διοίκηση της ΕΤΒΑ τα παρουσιάζει σαν "επιτεύγματα", που σημειώθηκαν στην τελευταία διετία, από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το συγκεκριμένο "μοντέλο" ανασυγκρότησης και "εκσυγχρονισμού" της τράπεζας.

Πρόκειται για το "εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα" - όπως ονομάστηκε - της ΕΤΒΑ το οποίο στηρίχτηκε στον νόμο 2359/95. Το πρόγραμμα αυτό προϋπέθετε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

  • Δραστική μείωση του προσωπικού.
  • Διαγραφές χρεών.
  • "Σπάσιμο" της Τράπεζας σε δύο μέρη. Σ' ένα υγιές - για να κατοχυρωθεί η προοπτική εκποίησης - και ένα παθητικό για να περάσουν με αυτό τον τρόπο στο δημόσιο και στις πλάτες των φορολογουμένων τα "φέσια" μεγαλοκαρχαριών.Ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, η διοίκηση της ΕΤΒΑ μάς πληροφορεί με χτεσινή ανακοίνωσή της, ότι:

Πρώτον, το προσωπικό της Τράπεζας μειώθηκε κατά 304 άτομα ή κατά 38,8%. Από 784 άτομα που ήταν το Νοέμβριο του 1995 (ημερομηνία έναρξης του "εκσυγχρονιστικού προγράμματος") το προσωπικό μειώθηκε στα 480 άτομα.

Δεύτερον, έχουν προχωρήσει - και μέσα στο 1998 προβλέπεται να ολοκληρωθούν - όλες οι ρυθμίσεις του προβληματικού χαρτοφυλακίου ιδιωτικών δανείων. Ας σημειωθεί, ότι πίσω από τον όρο "ρυθμίσεις" κρύβονται οι διαγραφές θαλασσοδανείων, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν σε επιχειρήσεις που επικεφαλής τους ήταν επώνυμοι και μη εκπρόσωποι της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Τρίτον, οι συνολικές υποχρεώσεις της Τράπεζας προς τρίτους έχουν περιοριστεί σε 420 δισ. δραχμές, από 1.253 δισ. δρχ. που ήταν στο τέλος του 1995. Επίσης έχουν αποπληρωθεί όλα τα υψηλότοκα ομόλογα ΕΤΒΑ, ύψους 1 τρισ. δρχ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης της ΕΤΒΑ, είναι ότι η τράπεζα για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια θα παρουσιάσει το 1997 λειτουργικά κέρδη πάνω από 2 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ