ΒΟΛΟΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Σύγχρονη βαρβαρότητα η ζωή στον καπιταλισμό

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Βόλο μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005

Ενα διήμερο - προχτές Κυριακή και χτες Δευτέρα - πλούσιο σε πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήταν το Φεστιβάλ στο Βόλο. Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, που μετατράπηκε σε «κόκκινη γειτονιά», εκατοντάδες νέοι και πολλοί μεγαλύτεροι στην ηλικία, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια αγωνιστική γιορτή της νεολαίας, παίρνοντας γεύση από έναν διαφορετικό, έναν γνήσιο και δημιουργικό πολιτισμό.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλάμβανε αφιερώματα στα 25 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη, στον Μ. Θεοδωράκη από τους Ν. Παρθένη και Ζ. Κουκουσέλη, τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα «GOGITO ERGO SUM», «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ», «RIG IN A POKE», «HOLLE ROTA ROCKETS», συναυλία των Λάκη Παπαδόπουλου και Γ. Γιοκαρίνη. Επίσης, προβολές με αφιέρωμα στον Χ. Φλωράκη και με τις ταινίες «SACO ANT VANCETTI», «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Ακόμα λειτούργησαν εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής - σκίτσου και περίπτερα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι τη συζήτηση για το «εργασιακό» και τις πολιτικές ομιλίες του Γ. Κορίτσα, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το μέλλον ο σοσιαλισμός

Στην ομιλία της η Ελένη Μπέλλου εξήγησε γιατί ο σύγχρονος καπιταλισμός παραμένει βάρβαρος, παρά τα νέα επιστημονικά - τεχνολογικά επιτεύγματα της πληροφορικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας.

Associated Press

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να ανατραπεί!
Γιατί - όπως είπε - βαρβαρότητα είναι να υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα για να προστατεύεται ο κόσμος από τις πλημμύρες, τους τυφώνες, τους καύσωνες, τους σεισμούς, αλλά, λόγω της εγκληματικής έλλειψης κρατικής προστασίας, οι πρώτοι που χάνουν τη ζωή τους να είναι οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι, όπως συνέβη με τον τυφώνα στην Αμερική.

Σύγχρονη βαρβαρότητα είναι - συνέχισε - οι μαθητές να τρέχουν από το σχολείο στο φροντιστήριο, να χάνονται στην προσπάθεια αποστήθισης ανούσιων πληροφοριών, χωρίς κριτική σκέψη, για το κυνήγι της εισαγωγής στην «ανώτατη εκπαίδευση», να ξοδεύεται η εργατική οικογένεια για να τελειώσει ο φοιτητής κάποιο τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς αντίκρισμα επαγγελματικής προοπτικής.

Υπερσύγχρονη μορφή βαρβαρότητας είναι - πρόσθεσε - ένα τμήμα των νέων να συνθλίβεται από την παρατεταμένη ανεργία, άλλο να ζει με την ανασφάλεια της μερικής, της εποχιακής απασχόλησης, της ανασφάλιστης και της ακόμα πιο κακοπληρωμένης εργασίας κι άλλο, στις μεγαλύτερες ηλικίες, να ζει με το κυνήγι της δεύτερης, τρίτης δουλιάς, να εξαντλείται σε 12ωρα και 14ωρα ημερήσιας εργασίας, προκειμένου ν' ανταποκριθεί το εισόδημά του στις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειάς του.

Απευθυνόμενη στους νέους και τις νέες, τους κάλεσε να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα, τις νεολαίες, τους εργοδότες, τους πανεπιστημιακούς και άλλους δασκάλους, που υποστηρίζουν ότι αρκεί η ατομική προσπάθεια και όχι οι κοινωνικές - πολιτικές συνθήκες, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, ότι η θυσία γίνεται και από τον εργαζόμενο και από τον εργοδότη, στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ότι οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι πιο βολικές για τον εργαζόμενο φοιτητή, τη νέα γυναίκα με οικογένεια, ότι η ιδιωτική ασφάλιση, το ιδιωτικό σχολείο παρέχει καλύτερες υπηρεσίες.

Και τόνισε: Εχετε πάμπολλες ευκαιρίες να αποδυναμώσετε τα κόμματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με τη συμμετοχή σας στους αγώνες, στα σωματεία, στις επιτροπές νέων, στο ΠΑΜΕ. Μαυρίζοντάς τα στις φοιτητικές εκλογές, στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, στους φορείς του αγροτικού κινήματος, στις βουλευτικές εκλογές.

Απορρίψτε τις πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, που ενώ παλεύει ν' αλλάξει το συσχετισμό με περιορισμό του ΚΚΕ, υποκρίνεται ότι παλεύει για τη συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων.

Κόντρα στην αστική ιδεολογία

Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας: Νέοι και νέες, με τη φλόγα και τη δύναμη της νιότης σας, αλλά και με τη γνώση, μπορείτε να πάτε κόντρα στην αστική, αντιδραστική ιδεολογία που συναντάτε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο στρατό. Μπορείτε να διαλύσετε το νέφος της ημιμάθειας, τα διλήμματα του κατεστημένου. Πάρτε μέρος σε ομίλους μαρξιστικής μόρφωσης από τα μαθητικά σας χρόνια. Ζητήστε το μαρξιστικό βιβλίο για να γνωρίσετε ποια είναι η ιστορία του κινήματος στη χώρα μας, ποιες είναι οι πραγματικές αντιθέσεις στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρώπη, στον κόσμο, για να γίνετε πιο συνειδητοί και μαχητικοί στην απόρριψη των ιμπεριαλιστικών θεωριών. Μπορείτε να δώσετε αίμα και ορμή στο ΚΚΕ που κοντά 90 χρόνια στάθηκε με συνέπεια στην υπεράσπιση των εργατικών, των λαϊκών δικαιωμάτων, των διεκδικήσεων της νεολαίας.

Καταλήγοντας, επισήμανε: Θα ξανάρθει η επαναστατική νίκη και η σοσιαλιστική οικοδόμηση στον κόσμο. Η αναμέτρηση του καπιταλισμού με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό είναι αναπόφευκτη, γιατί τη σοσιαλιαστική προοπτική γεννά ο ίδιος ο καπιταλισμός. Η επιτάχυνση ή η επιβράδυνση των εξελίξεων είναι ζήτημα συνείδησης και πράξης.

Είναι, λοιπόν, στα χέρια σας η δυνατότητα να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, να πάει πιο μαζικά και βαθιά στο νου και στην ψυχή των νέων το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Στα Τρίκαλα

Στο «Πάρκο Ματσόπουλου» πραγματοποιήθηκαν, το Σαββατοκύριακο, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα Τρίκαλα. Στην «κόκκινη πολιτεία» που έστησαν, με μεράκι και πρωτοτυπία, τα παιδιά της ΚΝΕ, νέοι και μεγαλύτεροι έζησαν στον παλμό μιας νεολαίας που αμφισβητεί και ψάχνει, που δε συμβιβάζεται κι αγωνίζεται, που χαίρεται και διασκεδάζει, που αισιοδοξεί και διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο.

Η αισιόδοξη στάση ζωής, η πίστη στα ιδανικά και στα οράματα, στην προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νέα γενιά και τον ελληνικό λαό, επισημάνθηκε και στις πολιτικές ομιλίες του Θ. Αργυρίου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και του Β. Μπούτα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ενεση» αισιοδοξίας και σιγουριάς για το μέλλον αποτέλεσε και το αφιέρωμα στον Χαρίλαο Φλωράκη, ενώ ενδιαφέρον προκάλεσε το αφιέρωμα με θέμα «Ο αντικομμουνισμός στο σινεμά».

Πλούσιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής από πολλά συγκροτήματα, παραδοσιακή μουσική και χορούς από τους «Απτάλιδες», λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Στο χώρο λειτούργησαν περίπτερα, ταβέρνα, βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, παραδόθηκαν μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετισμοί εκπροσώπων Κομμουνιστικών Νεολαιών στις εκδηλώσεις (2022-07-13 00:00:00.0)
Το δίκιο νίκησε! Κάτω τα χέρια από τους αγώνες των μαθητών! (2020-10-24 00:00:00.0)
Κάλεσμα μάχης για να φτάσει το μήνυμα του ΚΚΕ στους νέους (2015-09-05 00:00:00.0)
ΚΚ Νορβηγίας (2015-01-22 00:00:00.0)
Χρέος στα παιδιά μας να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα (2010-06-22 00:00:00.0)
ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία, για το Σοσιαλισμό (2006-01-15 00:00:00.0)