ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ:
«Κόψτε το λαιμό σας»!

Να μπουν, χωρίς επιδοτήσεις, στο διεθνή ανταγωνισμό της «ελεύθερης» αγοράς, για να ξεκληριστούν πιο μαζικά και πιο γρήγορα, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες ο πρωθυπουργός

Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2005

Από τη συμμετοχή της ΠΑΣΥ στις διαδηλώσεις της 70ής ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη ΔΕΘ, προειδοποίησε τους αγρότες ότι από τώρα και πέρα πρέπει να μάθουν να ζουν και χωρίς επιδοτήσεις. Κατ' αρχήν, να σημειώσουμε ότι δεν ήταν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που ζήτησαν τις επιδοτήσεις. Αυτοί το μόνο που ζήτησαν και ζητούν από την πολιτεία είναι να εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις να δουλεύουν στα χωράφια τους και να διασφαλίζουν ένα εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Τις επιδοτήσεις αποφάσισε να τις δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι για να βοηθήσει τους φτωχούς αγρότες, αλλά για δυο, κυρίως, λόγους:

Αλλωστε, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών επιδοτήσεων καταλήγει στις τσέπες μιας μικρής μερίδας μεγαλοαγροτών και κατόχων μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και πολύ λίγα χρήματα φτάνουν στους μικρομεσαίους αγρότες.

Καταστροφικά αποτελέσματα

Αλλά ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα; Ιδού τα πιο χειροπιαστά:

Οι νέοι στόχοι

Η πολιτική των αγροτικών επιδοτήσεων, λοιπόν, όχι μόνο δεν ωφέλησε τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά τους έβλαψε, όχι μόνο δε φρενάρισε το ρυθμό ξεκληρίσματός τους, αλλά τον αύξησε.

Κι αφού αυτή η πολιτική, την οποία εφάρμοσαν, με συνέπεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «έκανε τη δουλιά της», έρχεται, τώρα, ο πρωθυπουργός και λέει ουσιαστικά, «επιδοτήσεις, τέλος». Ετσι, σ'αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της ΝΔ, για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, έφερε νόμο στη Βουλή τη βδομάδα που πέρασε, μειώνοντας τις επιδοτήσεις και αποδεσμεύοντάς τες από την παραγωγή. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν οτι μ'αυτό το νόμο επιταχύνεται το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κατήγγειλαν επίσης την συνολική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά, γιατί η ΕΕ προχώρησε στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με βάση την οποία οι κόβονται οι επιδοτήσεις; Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της:

«Σκάσε και κολύμπα»

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι με τη νέα ΚΑΠ τα αγροτικά προβλήματα θα αυξηθούν και θα επιδεινωθούν και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η δημιουργία καπιταλιστικών τσιφλικιών. Κι ενώ ο αγροτικός κόσμος ταλανίζεται στο παρόν κι αγωνιά για το μέλλον, καθώς τα χειρότερα έρχονται, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει στους μικρονοικοκυραίους της υπαίθρου: «Βοήθεια μην περιμένετε από την πολιτεία. Μπείτε στον ανταγωνισμό της "ελεύθερης" αγοράς και όποιος αντέξει».

Αλλά, πώς ν' αντέξει σ' αυτόν τον ανταγωνισμό ο Ελληνας μικρομεσαίος αγρότης, όταν:

α) Τα αγροτικά μέσα και εφόδια - σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, μηχανήματα κ.ά. - είναι πανάκριβα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών;

β) Λείπουν τα έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.;

γ) Τα επιτόκια δανεισμού για τους αγρότες είναι πολύ υψηλά, λόγω της τοκογλυφικής πολιτικής της Αγροτικής και των άλλων τραπεζών;

δ) Οι ζημιές από την κακοκαιρία δεν καλύπτονται, στο σύνολό τους, από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις, όταν δίνονται, είναι ψίχουλα;

Ολες αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι στη χώρα μας ο αγροτικός κλήρος είναι μικρός και τεμαχισμένος, δεν επιτρέπουν τον μικρομεσαίο αγρότη να μπει και να επιζήσει στον διεθνή ανταγωνισμό, χωρίς επιδοτήσεις. Αλλωστε, και οι άλλες καπιταλιστικές χώρες - με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ - φροντίζουν να στηρίζουν, με επιδοτήσεις κι άλλα προστατευτικά μέτρα, τους καπιταλιστές-αγρότες τους. Αλλά κι αν ακόμα οι Ελληνες αγρότες είχαν λυμένα τα προβλήματα που προαναφέραμε, πάλι δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Οργάνωση της πάλης

Ολα αυτά είναι εν γνώσει του πρωθυπουργού, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει στους αγρότες «κόψτε το λαιμό σας και ζήστε χωρίς επιδοτήσεις». Κι αυτό δεν αποτελεί απλώς πολιτικό κυνισμό, αλλά επίδειξη αποφασιστικότητας για συνέχιση και ολοκλήρωση της πολιτικής μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ας το συνειδητοποιήσουν αυτό οι μικρονοικοκυραίοι της υπαίθρου κι ας οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μια πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Στόχοι αυτής της πάλης πρέπει να είναι:


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα σεμινάρια τους μάραναν...(2012-10-24 00:00:00.0)
Η αγροτιά να κάνει κόκκινη σπορά(2012-04-19 00:00:00.0)
Οι αγρότες θα βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του(2003-06-28 00:00:00.0)
Μύθοι που καταρρέουν!(2002-11-10 00:00:00.0)
Στους χαμένους και οι αγρότες(2001-04-01 00:00:00.0)
Αγροτικές επιδοτήσεις(1999-02-21 00:00:00.0)