ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές παντού και τοπικές εκλογές
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005

Associated Press

Εισβολές Ισραηλινών στρατιωτών στις «ελεύθερες» περιοχές της Δυτικής Οχθης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Τον τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός απέναντι στο Ισραήλ εκ μέρους της οργάνωσής του, ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο ηγέτης των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα» στη βόρεια Δυτική Οχθη. Ο Ζακαρία Ζουμπάιντι, που στο παρελθόν είχε ανοιχτά υποστηρίξει την ανάδειξη του Προέδρου Μ. Αμπάς, προειδοποίησε ότι «εφόσον ο ισραηλινός στρατός δε σέβεται καμία εκεχειρία, τότε δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε εμείς».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την επιδρομή Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Τζενίν και στη γειτονική κωμόπολη Μπούρκιν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια «επιχείρησης εντοπισμού υπόπτων», δέχτηκε πυρά, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, από 3 ενόπλους, και ανταπέδωσε, σκοτώνοντάς τους. Νεκροί είναι 2 μαχητές της «Τζιχάντ» στο Μπούρκιν και 1 των «Μαρτύρων του Αλ Ακσα» στην Τζενίν. Την ίδια περίπου ώρα, τα ξημερώματα, αντιαρματικές ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας έπλητταν θέσεις του ισραηλινού στρατού στην περίμετρό της, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Οι χτεσινές επιδρομές στη Δυτική Οχθη έγιναν την ώρα που άνοιγαν τα εκλογικά τμήματα για άλλον ένα γύρο των τοπικών εκλογών, που γίνονται σε 4 φάσεις. Κάλπες στήθηκαν, χτες, σε 82 χωριά και περισσότεροι από 376.000 Παλαιστίνιοι αναμενόταν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Παρά την κλιμάκωση της έντασης και τις αλλεπάλληλες επιδρομές του ισραηλινού στρατού, μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από τα εκλογικά τμήματα, ήδη από το πρωί. Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση, ιδιαίτερα κατά της «Χαμάς», κάθε άλλο παρά θα βλάψει, εκλογικά, την ισλαμιστική οργάνωση, της οποίας οι υποψήφιοι αναμένεται να επικρατήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επαναβεβαίωνε την «προσήλωσή του στον Οδικό Χάρτη». Ο Αριέλ Σαρόν προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις μετά τη διόγκωση φημών αλλά και τη διαρροή εκτιμήσεων στενών συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες αν συνεχιστούν για κάποιο καιρό ακόμη η ένταση και η βία, το Ισραήλ θα κάνει μερικές ακόμη μονομερείς κινήσεις: Θα αποσυρθεί ολοκληρωτικά από τη βόρεια Δυτική Οχθη, θα εντάξει τα μεγάλα εποικιστικά μπλοκ και την Ιερουσαλήμ στο τείχος και θα δώσει τέλος σε κάθε πιθανότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους. Ο Σαρόν επέμεινε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί σε νέα ισραηλινή επιδρομή (2022-09-29 00:00:00.0)
Συνεχείς καθημερινές προκλήσεις από τον ισραηλινό στρατό (2015-11-05 00:00:00.0)
Προκαλεί ο ισραηλινός στρατός (2005-11-02 00:00:00.0)
Το «γνωστό παιχνίδι» κλιμάκωσης (2005-11-01 00:00:00.0)
Νέα δολοφονία «ακριβείας» (2004-09-14 00:00:00.0)
Με συναίνεση προς την εκλογική αναμέτρηση... (2001-02-02 00:00:00.0)