Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί ο ισραηλινός στρατός

Ισραηλινός στρατός έξω από τη Γάζα

Associated Press

Ισραηλινός στρατός έξω από τη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Επιμένει στις προκλήσεις ο ισραηλινός στρατός, πυροδοτώντας μια νέα κλιμάκωση της βίας. Οπως, άλλωστε, χαρακτηριστικά σχολίαζε ο Γιόσι Μπεϊλίν, πρώην υπουργός και επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γιαχάντ», ο Αριέλ Σαρόν είναι «ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να προκαλέσει ένα νέο κύκλο κλιμάκωσης και αίματος, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προσχήματα και να πετύχει έτσι ώστε η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας να είναι η τελευταία πολιτική κίνησή του».

Χτες, το πρωί, ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε πυραύλους κατά αυτοκινήτου στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Νεκροί ανασύρθηκαν δύο στελέχη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που, κατά τους Ισραηλινούς, ευθύνονται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, αλλά και εκτόξευση ρουκετών. Η επίθεση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που έχουν συναινέσει σε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, σε μια κατάπαυση του πυρός, η οποία, όμως, διαρκώς παραβιάζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο και θα πληρώσει βαρύ τίμημα» προειδοποίησαν στελέχη της «Χαμάς». Αποφεύγοντας, όμως, να μιλήσουν ανοιχτά για τερματισμό της εκεχειρίας. Αργά χτες το βράδυ, μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη βόρεια Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

Την ίδια ώρα, στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν μεταξύ Παλαιστινίων ενόπλων και Ισραηλινών στρατιωτών που εισέβαλαν σε τμήματα της πόλης, καταδιώκοντας, όπως υποστηρίζουν, μέλη της «Τζιχάντ». Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, επικουρούμενες από τανκς, εκσκαφείς, αλλά και ελικόπτερα «Απάτσι», ενώ μέσα στην πόλη εθεάθησαν τουλάχιστον 40 τζιπ του ισραηλινού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ