Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Χοντραίνει» η παρέμβαση των ΗΠΑ

ΜΙΝΣΚ.--

Παρέμβαση όσον αφορά στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2006 έκανε χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκορωσία, Τζορτζ Κρολ, υποστηρίζοντας ότι «το κακό ιστορικό» της χώρας σχετικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις και το γεγονός ότι τα κρατικά ΜΜΕ «είναι προκατειλημμένα» σημαίνουν ότι η διαδικασία «δε θα είναι ελεύθερη και δίκαιη», σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Ο Κρολ αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα στο οποίο το 80% των ψηφισάντων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ενέκρινε την άρση του περιορισμού των θητειών που μπορεί να υπηρετήσει ένας Πρόεδρος, πράγμα που έδωσε το δικαίωμα στον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Τέλος, ο Αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα της Ουάσιγκτον ότι στην προσεχή αναμέτρηση θα νικήσει ο ευνοούμενος της κυβέρνησης Μπους υποψήφιος της αντιπολίτευσης Αγιαξάντρ Μιλίνκεβιτς: Αν αυτό συμβεί, είπε, «μπορούμε να αναμένουμε αλλαγές όσον αφορά στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Λευκορωσίας».

Οι δηλώσεις Κρολ έγιναν την ίδια μέρα που η επιτροπή κρατικής ασφαλείας (KGB) της Λευκορωσίας έκανε λόγο για προσπάθειες των «μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, και κυρίως των ΗΠΑ... να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας». Η διατύπωση ανήκει στον υποδιευθυντή της λευκορωσικής KGB, Βάσιλ Ντζεμγιάντσεϊ.

Δεν είναι άσχετες με όλα αυτά δύο ακόμη εξελίξεις: Η ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) που έκανε λόγο για «διώξεις» Πολωνών μειονοτικών δημοσιογράφων στη Λευκορωσία, και η χτεσινή ανακοίνωση «ανεξάρτητων εκλογικών παρατηρητών» ότι η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 70 εξ αυτών σε μια προσπάθεια «κατατρομοκράτησής» τους, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ