Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σύννεφα καπνού» στο μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο χρόνος είναι χρήμα, ανακράζει το γερμανικό κεφάλαιο, που επιθυμεί και επιτάσσει την επίσπευση των διαδικασιών της συγκρότησης και του προγράμματος του «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή της συγκρότησης κυβέρνησης μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των κομμάτων της «Ενωσης» (CDU/CSU). Εντούτοις, τα προβλήματα, καθώς φαίνεται, μεγεθύνονται πριν καν ο «μεγάλος συνασπισμός» αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ενας από τους συντηρητικούς ηγέτες της Βαυαρίας, ο Μίκαελ Γκλος 60 χρόνων, θα είναι τελικά ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο του CSU, Εντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να αναλάβει το υπουργείο, αλλά αρνήθηκε τελικά να συμμετάσχει στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Η δήλωση αυτή έρχεται μια μέρα, αφότου ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φραντς Μίντεφερινγκ αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματός του και ίσως να μη συμμετάσχει και στη μελλοντική κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού - μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Γερμανία - και ανώτερα στελέχη δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης των σχετικών διαβουλεύσεων. «Θέλουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο τέλος, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποτυχίας», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Οι σοβαρότατοι τριγμοί ξαναεμφανίστηκαν στο προσκήνιο με την ανακοίνωση - έκπληξη του προέδρου του SPD Φραντς Μίντεφερινγκ περί «αποχώρησης», αν και χθες αναδιπλώθηκε μερικώς ως προς τις δηλώσεις του, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Πάντως, το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε λόγω της «αποτυχίας» του Μίντεφερινγκ να προωθήσει τον δικό του άνθρωπο στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του γενικού γραμματέα του SPD, τον στενό του συνεργάτη Καρλ Γιόζεφ Βασερχέβελ, που ηττήθηκε από την Αντρέα Νάλες, υποψήφια της «αριστερής τάσης» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Υπενθυμίζεται ότι ο Μιντερφέρινγκ έχει συμφωνήσει να είναι ο νέος αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι οι πιθανοί κυβερνητικοί συνδυασμοί στο «τραπέζι» (2021-09-23 00:00:00.0)
Σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση (2005-10-18 00:00:00.0)
Καμία κατάληξη για κυβέρνηση (2005-10-05 00:00:00.0)
Προχωράει ο «μεγάλος συνασπισμός» (2005-09-30 00:00:00.0)
Μεγάλος συνασπισμός με «αμοιβαία θυσία»; (2005-09-29 00:00:00.0)
Σενάρια για «μεγάλο συνασπισμό»... (2005-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ