Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Νέα» πρόσωπα ... απαράλλακτη πολιτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, η δεξαμενή άντλησης στελεχών -«γερακιών» φαίνεται ότι είναι ανεξάντλητη... Πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρεις», ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου το οποίο εσχάτως ταλανίζει το Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε το διορισμό του Ντέιβιντ Αντινγκτον στη θέση του επικεφαλής του επιτελείου του, αντικαθιστώντας τον Λιούις Λίμπι, που βαρύνεται με σωρεία κατηγοριών μετά τη διαρροή της ταυτότητας πράκτορα της CIA, της Βάλερι Πλέιμ, σε Αμερικανό δημοσιογράφο.

Επιπροσθέτως, ο Τσένι διόρισε τον Τζον Χάνα στη θέση βοηθού αντιπροέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, άλλη μία θέση που διατηρούσε ο Λίμπι. Οι διορισμοί έγιναν αναγκαστικά λόγω της απαγγελίας κατηγοριών και άσκησης δίωξης κατά του Λίμπι για παρακώλυση της Δικαιοσύνης, ψευδορκία και ψευδείς δηλώσεις. Μετά από αυτά ο Λίμπι παραιτήθηκε και αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Μπορεί ο Αντινγκτον και ο Χάνα να φέρονται ως νέα πρόσωπα, όμως δεν είναι. Καταρχήν, ο Αντινγκτον υπηρετούσε στη θέση νομικού συμβούλου του αντιπροέδρου από τις 20 Ιανουαρίου 2001 και μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονσάλες θεωρούνται από τους εγκεφάλους της «ερμηνείας» του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να χαραχτεί η νέα πολιτική των βασανιστηρίων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο. Ομως και ο Χάνα δεν είναι «άσπιλη παρθένα», καθώς είναι από τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης Μπους που σχεδίασαν το «φάκελο του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ