Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ολοι οι πιθανοί κυβερνητικοί συνδυασμοί στο «τραπέζι»

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία η σύμπλευση των βασικών αστικών κομμάτων στις προτεραιότητες του γερμανικού κεφαλαίου, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς συγκυβέρνησης να είναι στο «τραπέζι».

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) μειώνουν τη διαφορά (με ποσοστά περίπου στο 25% και στο 22% αντίστοιχα).

Χτες ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, επισήμανε την «ιστορική πολιτική εγγύτητα με το SPD», με τους οποίους οι Πράσινοι συγκυβέρνησαν για δυο τετραετίες (1998 - 2005) με καγκελάριο τον Γκ. Σρέντερ, «ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε επίσης πώς να συνεννοηθούμε καλά με την CDU/CSU».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πράσινοι μιλούν με όλα τα κόμματα και «όπου θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε πιο πράσινες πολιτικές, θα μπούμε στη συνέχεια στην κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, στην τηλεμαχία της περασμένης Κυριακής οι υποψήφιοι καγκελάριοι του SPD, Ολαφ Σολτς, και των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ξεκαθάρισαν ότι η πρώτη τους επιλογή μετεκλογικά θα ήταν η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ τους, με την CDU/CSU στην αντιπολίτευση. Ξεκαθάρισαν ότι το μόνο κόμμα με το οποίο δεν θα συγκυβερνούσαν είναι η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD), ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνασπισμού με την «Αριστερά» (Die Linke).

Στο ίδιο «μοτίβο», ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Linke, Ντ. Μπαρτς, δήλωσε πως «χρειαζόμαστε επειγόντως μια αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία», η οποία ισχυρίστηκε πως θα έρθει αν «η CDU/CSU φύγει από την κυβέρνηση» και προκύψει μια «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση SPD - Πρασίνων - «Αριστεράς».

Ενδεικτικό για τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι και δημοσίευμα του «Focus-Online», σύμφωνα με το οποίο η CDU/CSU προτίθεται να προσφέρει στους Πράσινους το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2022, με τον όρο να αποτραπεί μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν Πράσινο Πρόεδρο, προκειμένου να επιτευχθεί η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με την CDU/CSU και τους Πράσινους (συνασπισμός «Τζαμάικα» από τα χρώματα των τριών κομμάτων). Αυτή η συμμαχία είναι αυτήν τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική επιλογή για να γίνει ο χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ καγκελάριος, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Μετά τις εκλογές του 2017, CDU/CSU, υπό την Αγκ. Μέρκελ, Πράσινοι και FDP έφτασαν μια ανάσα από τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ