ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Πλήρης και ουσιαστικός διαχωρισμός Πολιτείας - Εκκλησίας»

Με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005

Το άκρως επίκαιρο και ώριμο ζήτημα του διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας και οι συγκεκριμένες προτάσεις για σχετική συνταγματική ρύθμιση, που έχει καταθέσει η Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου αποτέλεσαν το θέμα της προγραμματισμένης συνάντησης του προεδρείου της Ενωσης με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αχιλλέας Καταρτζής, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Δήλωση Αλέκας Παπαρήγα

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία που πήρε η Ενωση Δικαιωμάτων. Εχει πια υπερωριμάσει η αναγκαιότητα διαχωρισμού του κράτους από την Εκκλησία. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την παρεμπόδιση της υιοθέτησης θρησκευτικών αντιλήψεων όποιας θρησκείας και όποιας κατεύθυνσης. Είναι όμως ένα ζήτημα που δεν μπορεί άλλο να καθυστερήσει. Δυστυχώς μεσολάβησε ένα Σύνταγμα που δεν αντιμετώπισε το θέμα».

Και επισήμανε ότι «κατά τη γνώμη μας, ο διαχωρισμός πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστικός και αφορά από εκεί και πέρα, βεβαίως και τους διάφορους θεσμούς, την Παιδεία και όλη τη λειτουργία της κοινωνίας. Αυτή η ανάμειξη δε βοηθάει. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα σταματήσει ο παρεμβατικός ρόλος της ηγεσίας της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα, αλλά ωστόσο θα φύγει ένας ομφάλιος λώρος που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και ξαναλέω, πρέπει να έχει την αντανάκλασή του και στην Παιδεία και παντού».

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «από εκεί και πέρα εμείς ως Κόμμα, είναι γνωστό ότι σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να θρησκεύεται, να πηγαίνει στην εκκλησία, να τελεί το θρησκευτικό γάμο ή το βαφτίσι. Για μας όμως όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι πάνω απ' όλα πολιτικές και η νομική μορφή τους πρέπει να είναι πολιτική».

Δήλωση Ν. Αλιβιζάτου

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, τόνισε ότι «αναλάβαμε την πρωτοβουλία εδώ και λίγες βδομάδες να δώσουμε στη δημοσιότητα μια πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας. Περιλαμβάνει 20 συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ήδη παραδώσαμε στην υπουργό Παιδείας, στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και σήμερα στην κυρία Παπαρήγα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μεταθέτει τη συζήτηση από το γενικό και αφηρημένο, για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, στα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Και ευελπιστούμε ότι ακριβώς με τις συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιόν τους τα πολιτικά κόμματα θα θελήσουν να αντιμετωπίσουν τα σχετικά προβλήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωριμη ανάγκη ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους (2008-12-13 00:00:00.0)
Θρησκευόμενοι και μη να διεκδικήσουν μαζί χωρισμό κράτους - εκκλησίας (2005-12-16 00:00:00.0)
Ωριμος ο χωρισμός κράτους - Εκκλησίας (2005-12-03 00:00:00.0)
Η ιδεολογία μας καθορίζει την προσέγγιση (2005-12-02 00:00:00.0)
Παραμένει στο Μεσαίωνα... (2005-10-21 00:00:00.0)
Εωλα «επιχειρήματα» (2005-02-18 00:00:00.0)