ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Ξεχείλισε η οργή από την κοροϊδία

Οι κάτοικοι, με πρωτοστάτη τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, διεκδικούν άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις και τη δημόσια ενεργειακή θωράκιση

Τρίτη 31 Γενάρη 2006

Eurokinissi

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές καταδίκασαν τους κατοίκους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες
Η κοροϊδία έχει και τα όριά της! Κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, που επί επτά μέρες παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, αγαθά πρώτης ανάγκης - μετά την πτώση πυλώνων της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη - ξεχείλιζαν από οργή. Η δυναμική τους παρουσία το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ ήταν η απάντηση στον εμπαιγμό αλλά και στις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, που τους έχουν καταδικάσει να ζουν πολύ συχνά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στην κυβερνητική αναλγησία και στην αδιαφορία των τοπικών αρχών, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και διαμαρτυρήθηκαν για την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, διεκδικώντας παράλληλα να κηρυχτούν τα δύο νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες μέρες, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο νομάρχης Κεφαλονιάς, Δ. Λευκαδίτης, αρνήθηκαν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να βοηθηθούν και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Η στάση τους εξόργισε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. Σημειώνεται ότι μέχρι χτες το ύψος των ζημιών υπολογιζόταν σε 5 εκατ. ευρώ.

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των κατοίκων έξω από τη νομαρχία
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία που κατέληξε στη νομαρχία, όπου εκείνη την ώρα διεξαγόταν συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ ο υφυπουργός ...φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα, προκειμένου να την αποφύγει! Ο νομάρχης επέμεινε στην άρνησή του να αιτηθεί την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για να μη ...«στρατιωτικοποιηθεί» (!) το νησί και γιατί δεν υπήρχαν θύματα. Απλά υποσχέθηκε την αποτίμηση των ζημιών, προκαλώντας ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους.

Μια βδομάδα μετά, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν στο 100% του νησιού, ωστόσο εκκρεμεί η αποκατάσταση των ζημιών στους πυλώνες στο νότιο τμήμα του νησιού, για το οποίο θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμα. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, οι κάτοικοι του Ληξουρίου συγκλονίστηκαν από το θάνατο μιας 82χρονης. Κοινή πεποίθηση είναι ότι η έλλειψη θέρμανσης συντέλεσε στο να επέλθει ο θάνατος.

Περιοδείες στο νησί

Χτες, Δευτέρα, αντιπροσωπεία της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ συνέχισε τις περιοδείες στο νησί. Βρέθηκε κοντά στους εργατοτεχνίτες της ΔΕΗ, οι οποίοι με αυτοθυσία τις προηγούμενες μέρες εργάζονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Πολλοί από αυτούς συμφωνούσαν στην εκτίμηση για τις αρνητικές συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την ένταση των προβλημάτων από την παράδοση των έργων σε εργολάβους. Μάλιστα, μερικοί διαπίστωσαν ότι η απόσταση των πυλώνων ήταν μεγαλύτερη της προβλεπομένης, ότι είναι τοποθετημένοι σε δύσβατα μέρη και πιθανολογούσαν πως χρησιμοποιήθηκαν υλικά άστοχα για τις συνθήκες και τη μορφολογία του εδάφους.

Eurokinissi

Οι εργάτες καταβάλλουν προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις βλάβες στους πυλώνες
Καταγγέλθηκε επίσης από τους κατοίκους ότι πριν από 10 χρόνια, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των αναδιαρθρώσεων, έκλεισε το μικρό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο νησί. Την ίδια ώρα, δημιουργήθηκε αιολικό πάρκο, που ανήκει σε ιδιώτη, χωρίς όμως να δημιουργηθεί κατάλληλο δίκτυο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες στο νησί. Κατά συνέπεια, όταν δημιουργήθηκε το μπλακ άουτ, ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ακόμη και οι γεννήτριες που έφεραν κάλυπταν στην καλύτερη περίπτωση το 1/3 των αναγκών του νησιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι δεύτερη φορά που παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα με τους πυλώνες τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Να συνεχίσουμε τον αγώνα!»

Τη δυναμική κινητοποίηση του κεφαλονίτικου λαού που έφερε και τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα, καθώς στη διάρκεια της χτεσινής μέρας αποκαθίστατο η ηλεκτροδότηση στο νησί, χαιρετίζει η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση η ΝΕ καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι οποίες υποθηκεύουν την ενεργειακή θωράκιση των νησιών στα κέρδη του κεφαλαίου και καλεί σε συνέχιση του οργανωμένου αγώνα για αναβαθμισμένη και δημόσια υποδομή.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται ότι: «Αναδεικνύεται πως οι οργανωμένοι, δυναμικοί, περιφρουρημένοι αγώνες με σωστό προσανατολισμό, στόχο αλλά και προοπτική αναγκάζουν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να σκύψουν στα λαϊκά προβλήματα. Ο λαός των νησιών μας πέρασε μια δοκιμασία για την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και αυτές του ΠΑΣΟΚ έχουν εγκληματικές ευθύνες, με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική τα τελευταία χρόνια και στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και στην απρόσκοπτη επαρκή, ασφαλή ενεργειακή κάλυψη των νησιών μας. Στα δέκα τελευταία χρόνια εκθέτουν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, προκειμένου να υπηρετηθούν τα κέρδη της μετοχοποιημένης - ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ και η εξοικονόμηση "κινήτρων" για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Η ΝΕ υπογραμμίζει ακόμα: «Το πρόβλημα της διακοπής του ρεύματος δεν ήταν τεχνικό, ούτε πρόβλημα θεομηνίας, αλλά αμιγώς πολιτικό πρόβλημα που πατάει στη λογική της ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικοποίησης ενός δημόσιου αγαθού που είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Το πλαίσιο απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την ανοχή του ΣΥΝ που ψήφισε κι αυτός μαζί τους το Μάαστριχτ, έφερε τα αποτελέσματα της διάσπασης της ΔΕΗ σε πολλά κομμάτια, με συνεχείς βλάβες, αλλά και το πέρασμα της παραγωγής της ενέργειας σε χέρια ιδιωτών, που θα πουλούν το ρεύμα ακριβότερο. Ηδη στο νομό μας εμφανίστηκε το πρώτο ιδιωτικό αιολικό πάρκο».

Καταθέτοντας τα αιτήματά της η ΝΕ απαιτεί: «Να υπάρξουν άμεσα οικονομικές αποζημιώσεις, αλλά και οικονομικές ελαφρύνσεις στις λαϊκές οικογένειες, στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και αγρότες. Να παρθούν άμεσα μέτρα όπως: Υπογειοποίηση του δικτύου υψηλής τάσης. Υπαρξη εφεδρικής μονάδας αυτοτελούς παραγωγής ενέργειας στο νομό, δημόσιου χαρακτήρα και όχι στα χέρια ιδιωτών. Παραμονή των γεννητριών που έχουν έρθει στο νομό, μέχρι να εξασφαλιστεί η λειτουργία του συστήματος.

Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται: «Μόνο ο ενιαίος αποκλειστικός δημόσιος τομέας ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, είναι η ριζική λύση προοπτικής για το νομό και τη χώρα μας, που θα δώσει φθηνό ρεύμα, χωρίς διακοπές και πολυήμερες κρίσεις. Πρέπει να παρθούν μέτρα σε όλες τις κοινωνικές υποδομές στο νομό για φυσικές καταστροφές (αντισεισμική θωράκιση, κλπ.), καθώς και μέτρα που είναι αναγκαία ώστε να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στους τομείς της Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, κλπ.».

Καταλήγοντας η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών:

Τέλος, το Συντονιστικό Αγώνα των φορέων των νησιών, που απαρτίζεται από το Εργατικό Κέντρο, τους Εμπορικούς Συλλόγους Παλλικής, Σάμης και Αργοστολίου «Κράνη» και την τοπική ΕΛΜΕ, διοργανώνει σύσκεψη με αίτημα το ξεπέρασμα της κρίσης που σημειώθηκε, την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και την ενεργειακή θωράκιση. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ρεύμα τυφλός συνταξιούχος!(2012-09-01 00:00:00.0)
Προβλήματα ηλεκτροδότησης(2012-07-27 00:00:00.0)
Ζητά παρεκκλίσεις για τη διασύνδεση των Κυκλάδων(2010-11-17 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την έλλειψη παιδίατρου(2010-02-10 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο την επόμενη Τετάρτη(2006-02-03 00:00:00.0)
Στο σκοτάδι για πέμπτη μέρα!(2006-01-28 00:00:00.0)