Συνοικία το όνειρο
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006

Αλέκος Αλεξανδράκης και Μάνος Κατράκης στην ταινία του πρώτου «Συνοικία το όνειρο»

Το βραβευμένο κοινωνικό δράμα του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο», θα προβληθεί σήμερα στις 19.00 από τη ΝΕΤ.

Η ιστορία της ταινίας αναφέρεται στη μίζερη ζωή των ανθρώπων μιας αθηναϊκής φτωχογειτονιάς και το γκρέμισμα των ελπίδων τους για ένα καλύτερο αύριο... Πρόκειται για ένα έργο σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο, που συνάντησε τη μήνιν της αυταρχικής εξουσίας, αλλά την αγάπη του κόσμου. Η μουσική της ταινίας είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μαζί με τον Τάσο Λειβαδίτη έγραψαν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους, όπως το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το τραγούδι με την παρουσία και του Αλέκου Αλεξανδράκη ταξίδεψε και εξακολουθεί να ταξιδεύει στις καρδιές των ανθρώπων του μόχθου. Αλλωστε, οι άνθρωποι αυτοί ενέπνευσαν τον Αλέκο Αλεξανδράκη να δημιουργήσει μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1961 και δύο βραβεία κριτικών (γ΄ ανδρικής ερμηνείας: Αλέκος Αλεξανδράκης και μουσικής). Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Αλέκα Παΐζη, Μάνος Κατράκης, Σαπφώ Νοταρά, Βασίλης Ανδρονίδης, Θανάσης Μυλωνάς.

Ο Γουίλιαμ Γουάιλερ υπογράφει τη σκηνοθεσία ενός από τα αρτιότερα ιστορικά έπη «Μπεν Χουρ.

Ο Μπεν Χουρ απολαμβάνει μια άνετη ζωή στην Ιερουσαλήμ καθώς είναι γόνος πλούσιας εβραϊκής οικογένειας, αλλά και αξιωματικός στο ρωμαϊκό στρατό. Οταν μετά από χρόνια ξανασυναντά τον Μεσάλα, παιδικό του φίλο και τωρινό κυβερνήτη της πόλης, η χαρά των δύο ανδρών είναι μεγάλη, όμως σύντομα θα τους χωρίσουν οι διαφορετικές απόψεις τους στην πολιτική. Τα πράγματα θα πάρουν απρόσμενη τροπή, όταν τη μέρα της παρέλασης για την υποδοχή του καινούριου κυβερνήτη, ένα τούβλο θα πέσει από την ταράτσα του σπιτιού του Μπεν Χουρ πάνω στον Μεσάλα και ο πρώτος θα κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας του κυβερνήτη. Με προτροπή του Μεσάλα, ο Μπεν Χουρ θα καταδικαστεί ως σκλάβος στις γαλέρες, ενώ η μητέρα του και η αδελφή του θα φυλακιστούν. Ομως ο νεαρός θα αποφασίσει να πάρει την εκδίκησή του.... Παίζουν: Τσάρλτον Ιστον, Τζακ Χόκινς, Στίβεν Μπόιντ, Χιου Γκρίφιθ, Χάγια Χάραριτ, Μάρθα Σκοτ. (STAR, 21.00)

Ο Τζον Μιλς σκηνοθετεί το δράμα «Η τσιγγάνα». Η Μπράιντι είναι ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι που ζει σε ένα μικρό χωριό της Αγγλίας. Ψυχικά τραυματισμένη από ένα περιστατικό που είχε συμβεί στο παρελθόν, ακροβατεί ανάμεσα στην παράνοια και την πραγματικότητα. Ολα ξεκίνησαν πριν από εφτά χρόνια όταν έπαιζε με τον φίλο της Τζούλιαν στα χωράφια. Ο Τζούλιαν είχε βρει μια κυνηγετική καραμπίνα του πατέρα του και την κυνηγούσε παίζοντας. Ξαφνικά η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε και το αγόρι σκοτώθηκε. Από τότε, η οικογένειά του μισούσε την Μπράιντι και τους συγγενείς της... Παίζουν: Χέιλι Μιλς, Ιαν Μακσέιν, Τζέφρεϊ Μπέιλντον (ΕΤ-1, 24.00)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπεν Χουρ (2006-04-16 00:00:00.0)
Μπεν Χουρ (2004-04-04 00:00:00.0)
"Μπεν Χουρ" και "οργισμένα κύματα" (1996-04-04 00:00:00.0)