ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ - ΕΥΡΩΚΙΤΣ
Σόου ακριβοπληρωμένης ισοπέδωσης
Σάββατο 20 Μάη 2006

Από το σόου του κιτς
Η φαιδρά πορτοκαλέα άνθισε προχτές το βράδυ στο ΟΑΚΑ, στον ημιτελικό του 51ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Τα «μπουμπούκια» της επί δυόμισι περίπου ώρες ανάδιναν την πνιγηρή αποφορά, τη δυσοσμία του σάπιου «πολιτισμού» της ευρωύπνωσης. Εκείνου, που τρέφεται στα θερμοκήπια της κυρίαρχης ιδεολογίας και της βιομηχανίας του θεάματος και του οποίου τα υβρίδια φυτεύονται και λιπαίνονται σε κάθε γωνιά, με σκοπό να πνίξουν κάθε ομορφιά και διαφορετικότητα.

Η γελοιότητα έδωσε ...ρέστα προχτές το βράδυ στο ΟΑΚΑ και μέσω των τηλεοπτικών δεκτών σ' όλη την Ευρώπη και όχι μόνον (ως και στη μακρινή Αυστραλία έφτασε η χάρη της αυτή τη φορά). Η αρχή έγινε με αρχαιοπρεπές «ένδυμα», καθώς ακόμη και το ...Δωδεκάθεο χρειάστηκε ν' αφήσει για λίγο τον Ολυμπο για τις ανάγκες της γιουροφιέστας. Ετσι, είδαμε τον Δία να λικνίζεται στους ήχους του «Βολάρε», τον Αρη με την πολεμική του συνοδεία να παρελαύνει υπό τη σκέπη του «Τζέκινς Χαν», την Αφροδίτη να αναδύεται με την υπόκρουση του τραγουδιού της ...Ντάνα Ιντερνάσιοναλ. Και όλο μαζί αυτό το «θεϊκό» (!) τσίρκο να ενώνει τις φωνές του στο «χρυσό» της περσινής χρονιάς «Number One». Καρικατούρες αρχαιοελληνικής έμπνευσης έδωσαν το «παρών» και μετά την παρουσίαση των διαγωνιζόμενων τραγουδιών, με τον τραγοπόδαρο Πάνα και το Μινώταυρο να σέρνουν ...το χορό.

Κάπου στο ενδιάμεσο και μετά τις αγγλικές καλησπέρες της Μενούνος και τις γαλλικές του Sakis, σερβιρίστηκε το κύριο «μενού» της βραδιάς: Ο διαγωνισμός των τραγουδιών - εκπροσώπων 23 χωρών. Η αποθέωση της ομοιομορφίας και της κλωνοποίησης, ερμηνευμένη από τραγουδιστές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ξεπηδήσει από μουσικά τηλε-ριάλιτι. Ο ημιτελικός δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μια γερή δόση μουσικής και αισθητικής ισοπέδωσης, με τα διαγωνιζόμενα κομμάτια να μαρτυρούν - με ελάχιστες εξαιρέσεις - ότι έχουν βγει από τον ίδιο δοκιμαστικό σωλήνα. Οσον αφορά στους στίχους των τραγουδιών, που εκτός από τρία ήταν σε άπταιστη αγγλική, όσον αφορά στη μουσική - ένα ηχητικό αλαλούμ που διανθισμένο ενίοτε με δήθεν έθνικ στοιχεία φάνταζε ακόμη πιο κιτς - αλλά και όσον αφορά στον τρόπο παρουσίασης, αφού πολλοί ποντάρισαν στην πρόκληση σαν ασφαλές «διαβατήριο» πρόκρισης. Σήμερα, αναμένεται η συνέχεια του κιτσαριού.


Ρ.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διέπρεψαν οι Κορεάτες (2011-03-23 00:00:00.0)
Σόου χειραγώγησης (2006-03-16 00:00:00.0)
Διαγωνισμός ποντιακής λύρας (2005-09-17 00:00:00.0)
Διακοπή για... διαφημίσεις (2005-01-28 00:00:00.0)
«Να τους γυρίσουμε την πλάτη» (2002-04-07 00:00:00.0)