ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ - ΠΕΡΑΜΑ
Μάχη για την προστασία εργατών και κατοίκων

Συγκέντρωση χτες στα καρνάγια από τα σωματεία της Ζώνης, τη ΝΑΣ και τη Δημοτική Παράταξη «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη»

Τρίτη 4 Ιούλη 2006

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αγώνα για να προστατεύουν συνολικά τη δημόσια υγεία τους από τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, δίνουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι κάτοικοι του Περάματος.

Χτες το μεσημέρι και μετά τα επίσημα στοιχεία ότι η λυματολάσπη είναι πηγή μολυσματικών ασθενειών, εργατοτεχνίτες και κάτοικοι έκαναν μαζική συγκέντρωση έξω από το καρνάγιο Ατσαλάκη στη Ζώνη, εκεί, που εδώ και τρεις βδομάδες βρίσκεται το φορτηγό πλοίο που φέρει στα αμπάρια του 2.800 τόνους αυτού του επικίνδυνου απόβλητου.

Το πλοίο βρέθηκε στο καρνάγιο, στα πλαίσια της... «λύσης» του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μεταφορά 60.000 τόνων λυματολάσπης σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία. Κατά τη φόρτωση αποδείχτηκε ακατάλληλο και με κυβερνητική εντολή παραμένει στο καρνάγιο για να δουν τι «πατέντα» θα γίνει, ώστε να καταστεί αξιόπλοο. Στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων ασκούνται από τις λιμενικές αρχές ασφυκτικές πιέσεις σε εργατοτεχνίτες να πιάσουν δουλιά στο πλοίο και μάλιστα χωρίς τη λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και αυτό παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ΚΕΠΕΚ (υπηρεσία του υπουργείου Απασχόλησης) έχει απαγορεύσει κάθε είδους εργασία στο πλοίο, όσο και στα παρακείμενα!

Μπροστάρηδες στη μάχη κατοίκων και εργαζομένων οι επικεφαλής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων και τα ταξικά σωματεία της Ζώνης
Η χτεσινή συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία και μετά το αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυναν τα ψηφοδέλτια της δημοτικής Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ). Ολοι μαζί απαίτησαν την επιστροφή τώρα του πλοίου από το καρνάγιο στην Ψυττάλεια και το επικίνδυνο φορτίο του να μεταφορτωθεί σε άλλο αξιόπλοο πλοίο, ώστε να γίνει με ασφάλεια ο απόπλους, να απομακρυνθεί με ασφαλή τρόπο όλη η ποσότητα των 250.000 τόνων λυματολάσπης που έχει κατακλύσει το νησί και να αρχίσει άμεσα η κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, ώστε να δοθεί οριστική λύση στην υπόθεση του βιολογικού καθαρισμού.

Να τιμωρηθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο Γιάννης Πατσιλινάκος πρώην δήμαρχος και σημερινός υποψήφιος στο Πέραμα με το ψηφοδέλτιο της Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ.

Ο Γ. Πατσιλινάκος, κατήγγειλε ότι «η μη λύση στο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού» είναι συνειδητή με ευθύνη των ΝΔ σήμερα, ΠΑΣΟΚ πριν για να κερδίζουν οι μεγαλοεργολάβοι και επιχειρηματίες. Αυτά τα κόμματα, επισήμανε δεν ενδιαφέρονται για την υγεία στις λαϊκές συνοικίες, γι' αυτό πρέπει να πάρουν την κατάλληλη απάντηση με την ψήφο και με την κλιμάκωση του αγώνα.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης επισήμανε τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για την κατασκευή ενός μόνο βιολογικού καθαρισμού για όλη την Αττική, που με μπούσουλα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου όχι μόνο δεν εξασφαλίστηκε από την αρχή η ταυτόχρονη κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει μπει ούτε τούβλο. Απευθύνοντας το κάλεσμα τόνισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν και αγωνιστικά, αλλά και με την ψήφο με την ευκαιρία που δίνουν οι επικείμενες εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματικός καυγάς και για τη ...λυματολάσπη! (2007-08-23 00:00:00.0)
Πρόγραμμα δράσης ενάντια στη «βόμβα» της λυματολάσπης (2006-07-01 00:00:00.0)
Διασπαρμένος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία (2006-06-30 00:00:00.0)
Εντείνεται ο αγώνας για την απομάκρυνσή της (2006-06-29 00:00:00.0)
Περιφέρουν την πλωτή τοξική βόμβα! (2006-06-20 00:00:00.0)