Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ
Διασπαρμένος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Οι τόνοι λυματολάσπης στην Ψυττάλεια, στα Λιόσια και στο Πέραμα και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας για την επεξεργασία και τη μεταφορά της, απειλούν άμεσα την υγεία των εργαζόμενων και χιλιάδων κατοίκων

Η λυματολάσπη από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, που αυτή τη στιγμή 250.000 τόνοι της έχουν κατακλύσει κάθε σπιθαμή του νησιού, αποτελεί εστία μόλυνσης για τους εργαζόμενους, με τα μικρόβια του τυφοειδούς πυρετού, της ηπατίτιδας και του τετάνου.

Εδώ και ένα χρόνο τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν στα χέρια τους έκθεση μικροβιολογικού εργαστηρίου του Βελγίου, που μετά από ανάλυση δείγματος αυτού του υλικού αναφέρει σχετικά με την «εκτίμηση των υφισταμένων κινδύνων έκθεσης των εργαζομένων σε βιολογικούς παράγοντες» ότι αυτές οι ασθένειες «ενδέχεται να προσβάλουν τους εργαζόμενους λόγω της εργασίας τους»! Εδώ και ένα χρόνο γνωρίζουν ότι υπάρχουν πιθανότητες εξάπλωσης αυτών των ασθενειών στο κοινωνικό σύνολο, αφού δεν το αποκλείει η σχετική έκθεση! Και όμως, αντί να λάβουν κάποιο στοιχειώδες μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και συνολικά της δημόσιας υγείας, κατάφεραν αυτή τη στιγμή η Ψυττάλεια να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες! Και όχι μόνο αυτό...

Βόμβα στην αυλή των Περαματιωτών

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας κατά πόδας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θυσιάζοντας απροκάλυπτα την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων και συνολικά της δημόσιας υγείας για τα συμφέροντα των εργολάβων, των εφοπλιστών και πάει λέγοντας, κατάφερε εδώ και 20 μέρες 2.800 τόνοι λυματολάσπης να βρίσκονται μπροστά στα σπίτια των Περαματιωτών, μέσα στο χώρο εργασίας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης! Βρίσκονται μέσα στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου που ναύλωσε ο εργολάβος Γκιλάλης, στον οποίο το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε το... έργο της μεταφοράς συνολικά 60.000 τόνων λυματολάσπης σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία. Το πλοίο αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλο και το μετέφεραν, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, στο καρνάγιο Ατσαλάκη, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες... πατέντες για να αποπλεύσει.

Η χαβούζα της λυματολάσπης στη χωματερή των Λιοσίων...
Η χαβούζα της λυματολάσπης στη χωματερή των Λιοσίων...
ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλοι αρμόδιοι πιέζουν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες από εργατοτεχνίτες στο πλοίο, χωρίς να έχουν προβλεφτεί μέτρα προστασίας, όταν η «γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου» - η οποία έγινε για λογαριασμό της εργολήπτριας εταιρίας του βιολογικού καθαρισμού «Κοινοπραξία ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ» - περιέχει 6 σελίδες για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται. Μέτρα που αφορούν από ειδικούς προστατευτικούς εξοπλισμούς, αναπνευστικές μάσκες αέρος, ειδική ένδυση και υπόδηση, ειδική εκπαίδευση, ειδικούς χώρους φύλαξης του εξοπλισμού ή καταστροφής τους αν χρειαστεί, εμβολιασμούς, μέχρι και την προστασία επισκεπτών!

Συγκέντρωση τη Δευτέρα

Χτες στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση, το ΚΕΠΕΚ προσπάθησε να άρει την απαγόρευση εργασιών που είχε δώσει η 5μελής μεικτή Επιτροπή Ελέγχου της Ζώνης. Ωστόσο ο γιατρός εργασίας του ΚΕΠΕΚ αρνήθηκε να πιστοποιήσει ότι οι εργαζόμενοι στα επισκευαζόμενα πλοία της Ζώνης δε διατρέχουν κίνδυνο. Μετά από την παρέμβαση των σωματείων της Ζώνης το ΚΕΠΕΚ αναγκάστηκε να μην άρει την απαγόρευση εργασιών στο πλοίο και επιπλέον έδωσε παύση εργασιών και στα παρακείμενα επισκευαζόμενα πλοία.

Από την πλευρά τους τα σωματεία αποφάσισαν τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι να γίνει παύση εργασιών σε όλα τα επισκευαζόμενα καράβια και από κοινού με την αγωνιστική Δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και τη ΝΑΣ θα γίνει συγκέντρωση μπροστά στο καρνάγιο του Ατσαλάκη.


...και το καράβι -«βόμβα» στο Πέραμα
...και το καράβι -«βόμβα» στο Πέραμα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ