Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Τζάμπα πλοία και εξωφρενικά προνόμια

Κατά 50% θα επιδοτείται η κατασκευή νέων πλοίων, τα οποία οι εφοπλιστές θα εκμεταλλεύονται για 12 χρόνια στις άγονες γραμμές

Το ένα προνόμιο μετά το άλλο προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στο εφοπλιστικό, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο, καταρρακώνοντας το βιοτικό επίπεδο των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, πλήττοντας τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Χτες το πρωί αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε στη Βουλή «διάταξη νόμου» που προβλέπει τη σύναψη 12ετούς σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας για τις λεγόμενες «άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές», αντί για μονοετή και 5ετή που ισχύει σήμερα. Δηλαδή ότι μια ακτοπλοϊκή εταιρία θα μπορεί να εκμεταλλεύεται μια «άγονη» γραμμή παίρνοντας βέβαια και το «ζεστό» χρήμα της επιδότησης - εκτός των εσόδων από τα εισιτήρια - για 12 χρόνια!

Πρόκειται για μια ακόμα εξωφρενική παροχή προς τους εφοπλιστές. Στην εισήγησή του ο Μ. Κεφαλογιάννης εξήγγειλε ακόμα ότι ετοιμάζεται και επενδυτικό πρόγραμμα για την κατασκευή 11 πλοίων που θα δρομολογηθούν στις «άγονες γραμμές». Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η κατασκευή θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το «χρηματοδοτικό πακέτο επενδύσεων» που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ από τον αναπτυξιακό νόμο θα «επιδοτηθεί το ξενοδοχειακό κομμάτι» των πλοίων! Κοινώς, οι εφοπλιστές χωρίς να δώσουν ευρώ θα... πάρουν καινούρια πλοία που θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Οι χτεσινές εξαγγελίες του ΥΕΝ έρχονται ένα 24ωρο μετά από το κατάπτυστο προσχέδιο νόμου που παρουσίασε για τη δημιουργία «Ινστιτούτου Ναυτικής Κατάρτισης ΑΕ» το οποίο προβλέπει τη νομιμοποίηση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων σε βάρος των ναυτεργατών, υπονομεύει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Καμιά ανοχή!

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ - ΝΑΤ, με χτεσινή τους ανακοίνωση καλούν τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους και συνταξιούχους «να αναπτύξουν τη δράση τους, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ που απεργάζονται σχέδια αύξησης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου» πλήττοντας το βιοτικό επίπεδο της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Τους καλούν «να αναπτύξουν την πάλη τους για να κατακτήσουν μέσα από τον αγώνα τους το δικαίωμα στην εργασία με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους απομονώνοντας τις δυνάμεις του κεφαλαίου». Ανάλογη αντιμετώπιση από τους ναυτεργάτες πρέπει να έχει και η πλειοψηφία της ΠΝΟ που «πραξικοπηματικά» συμμετέχει στην προώθηση των αντιναυτεργατικών μέτρων. Τα σωματεία απαιτούν άμεσα να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ