Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΣΟΚΟΤΑΜΠ»
Ζέστη και υγρασία λύγισαν μια εργάτρια

Νοσηλεύεται κλινικά νεκρή από προχτές το βράδυ, οπότε και λιποθύμησε την ώρα της βάρδιάς της

Από παλιότερη κινητοποίηση των καπνεργατριών και του ΠΑΜΕ έξω από το εργοστάσιο της ΣΟΚΟΤΑΜΠ
Από παλιότερη κινητοποίηση των καπνεργατριών και του ΠΑΜΕ έξω από το εργοστάσιο της ΣΟΚΟΤΑΜΠ
Μια ακόμα εργάτρια έπεσε θύμα της δολοφονικής πολιτικής της διαβόητης «ανταγωνιστικότητας», παραγωγικότητας και εντατικοποίησης της δουλιάς. Το βράδυ της Τετάρτης, στο εργασιακό κρεματόριο του καπνεργοστασίου της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ» στο Κιλκίς, μια καπνεργάτρια 44 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών, κατέρρευσε από ανακοπή που προκλήθηκε πιθανά από την υπερβολική θερμοκρασία και υγρασία που επικρατούν μέσα στο χώρο δουλιάς και ξεπερνάνε το «κόκκινο».

Στις 9.45 το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν τη λήξη της απογευματινής βάρδιας η 44χρονη (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και προσπάθησε να βγει από το χώρο εργασίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων έπεσε δύο φορές κάτω και σηκώθηκε. Τρίτη φορά δεν υπήρξε. Εμεινε πεσμένη από ανακοπή. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε, τη μετέφερε στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου έγινε προσπάθεια να την επαναφέρουν. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται, ενώ ουσιαστικά θεωρείται κλινικά νεκρή.

Η εργάτρια δούλευε στην επεξεργασία καπνού, σε ένα χώρο που, λόγω και των συνθηκών επεξεργασίας, η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες. Συνδυασμένα με το γεγονός ότι το καπνεργοστάσιο είναι από σιδηροκατασκευή, η θερμοκρασία αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ πολλές φορές η υγρασία ξεπερνά το 80%. Τέτοιες συνθήκες φαίνεται πως επικρατούσαν και το βράδυ της Τετάρτης.

Με πρόγραμμα ακόμα και το νερό!

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη «ΣΟΚΟΤΑΜΠ» είχαν καταγγελθεί και πέρσι το καλοκαίρι. Μάλιστα, ο «Ριζοσπάστης» είχε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του περιστατικό όπου μόνο μέσα σε μια μέρα είχαν καταγραφεί 16 λιποθυμίες εργατριών.

Τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη και το «Παγκαπνεργατικό Συνδικάτο». «Οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της βάρδιάς τους έχουν δικαίωμα να φύγουν από το πόστο τους μόνο τρεις φορές για να πιουν νερό. Στο χώρο εργασίας υπάρχει μόνο μια νοσοκόμα και γιατρός Εργασίας περνάει κάθε Πέμπτη 1 - 3 το μεσημέρι», αναφέρει η πρόεδρος του Συνδικάτου και εργαζόμενη της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ» Γιώτα Σιδηροπούλου. Και προσθέτει: «Η κατάσταση σε όλα τα καπνομάγαζα που έχουν απομείνει είναι το ίδιο τραγική. Και ενώ πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα, αυτά όχι μόνο δε λαμβάνονται από την επιχείρηση, αλλά, αντίθετα, δεν επιτρέπονται και τα επιπλέον διαλείμματα που προβλέπονται, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη της πολυεθνικής».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: «Ανταγωνιστικότητα και εργοδοτική τρομοκρατία δολοφονούν», αναφέρει και σημειώνει: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πλήρους ελευθερίας που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις στους εργοδότες για να ξεζουμίσουν έως θανάτου τους εργάτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ