ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τη ζωή μας

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας προς το υπουργείο Απασχόλησης και τους αρμόδιους φορείς

Σάββατο 19 Αυγούστου 2006

Ακόμα πιο δύσκολες γίνονται οι ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας, που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις μέρες. Και γι' αυτό η ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία και να επιβάλουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής στους χώρους δουλιάς γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, τη στιγμή μάλιστα που τέτοιες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων αλλά και σε εργατικά ατυχήματα. Στην κατεύθυνση αυτή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έκανε χτες περιοδείες στα γιαπιά και τα εργοτάξια ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα μέτρα που πρέπει να απαιτήσουν και να λάβουν σε συνθήκες καύσωνα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας με ανακοίνωσή της, που κοινοποιεί προς το υπουργείο Απασχόλησης, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι λόγω καύσωνα θα υποστούν θερμική καταπόνηση και ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων μέχρι και θανάτων είναι υπαρκτός. Γι' αυτό το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να πάρουν μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων για να σταματήσουν οι εργασίες στους χώρους δουλιάς.

Στην πράξη, αυτό για τους οικοδόμους σημαίνει: Σταμάτημα των εργασιών και καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμιά περικοπή. Σύμφωνα με τη ΣΣΕ 2000 του κλάδου στο άρθρο 3, οι εργασίες διακόπτονται στην περίπτωση που το θερμόμετρο δείξει 38 βαθμούς Κελσίου και το μεροκάματο καταβάλλεται ακέραιο.

Η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους «να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα χέρια τους, να δηλώσουν ανυπακοή στους εργοδότες που τους πιέζουν να εργαστούν, να έρθουν σε επαφή με το τοπικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τη ζωή μας».

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με επιστολή του προς το υπουργείο Απασχόλησης απαιτεί να υπάρξει «ασφυκτικός»-ουσιαστικός έλεγχος αυτές τις μέρες. Καθώς μεσολαβεί Σαββατοκύριακο (και είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες) και εντείνεται η εργοδοτική ασυδοσία. Το αποτέλεσμα είναι οι εργοδότες να μη διακόπτουν όπως είναι υποχρεωμένοι την εργασία όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου και βάζουν τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ανακοίνωσή του απαιτεί από τους εργοδότες να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις επιχειρησιακές επιτροπές να διεκδικήσουν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία από το κύμα καύσωνα στους χώρους εργασίας. Ακολούθως αναφέρει μια σειρά ενεργητικών και παθητικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, ορισμένα από τα οποία είναι:

-- Μόνωση της στέγης και των θερμών επιφανειών, απομόνωση εσωτερικών πηγών θερμότητας.

-- Τοποθέτηση σκιάστρων σε παράθυρα που βλέπουν προς Νότο και Δύση.

-- Εγκατάσταση αεροκουρτίνας στα μεγάλα ανοίγματα, αξονικών ανεμιστήρων στα ψηλότερα σημεία και φυγοκεντρικών ανεμιστήρων στις ζώνες εργασίας.

-- Δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων μέσα στην επιχείρηση.

-- Οταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου απαιτείται η μείωση του ωραρίου εργασίας, με αποφυγή της εργασίας μεταξύ 12 μ. και 6 μ.μ.

Σε εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επισημαίνεται προς τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου η προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται σε εργασίες που γίνονται σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, τεχνικά έργα, κλπ.) και σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου υπάρχει επιβάρυνση από υψηλή θερμοκρασία (χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κλπ.). Τονίζεται ότι περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, κλπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα! (2023-07-11 00:00:00.0)
Καμιά υποχώρηση από τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από τον καύσωνα (2017-06-29 00:00:00.0)
Μέτρα προστασίας τις μέρες του καύσωνα (2009-07-25 00:00:00.0)
Εξετάσεις με καύσωνα! (2007-06-27 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή για τον καύσωνα (2007-06-20 00:00:00.0)
«Καύσωνας» κινδύνου και αδιαφορίας (2000-07-09 00:00:00.0)