Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καύσωνας» κινδύνου και αδιαφορίας

Ο καύσωνας που πλήττει αυτήν την περίοδο τη χώρα με τη θερμοκρασία που ξεπερνάει του 40 βαθμούς μαζί με τη σχετική υγρασία έχουν μετατρέψει σε πραγματικό «καμίνι» την πλειοψηφία των εργασιακών χώρων. Μέσα σε αφόρητες συνθήκες εργασίας που θυμίζουν κυριολεκτικά γαλέρες οικοδόμοι, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, υφάντριες και πολλοί ακόμα αναγκάζονται να δουλεύουν με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.

Η θερμική καταπόνηση που δημιουργείται στους εργαζόμενους σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους σε αυτές τις συνθήκες είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η οικοδομή, το Μέταλλο, η Χημική βιομηχανία, η Κλωστοϋφαντουργία και η Ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα είναι οι εργασιακοί κλάδοι, οι οποίοι κατά την περίοδο του καύσωνα μετατρέπονται για τους εργαζόμενους σε «φούρνους».

Οι νόμοι και τα μέτρα που υπάρχουν για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσωνα είναι δεκάδες. Τίποτα, όμως, δεν ισχύει στην πράξη αφού η μεγάλη πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργοδοτών ασυδοτούν συνεχώς σε βάρος της ζωής των εργαζομένων. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα την ανυπαρξίας των κρατικών μηχανισμών ελέγχου. Ετσι έχει καταντήσει ρουτίνα σε περιόδους καύσωνα το υπουργείο Εργασίας να αποστέλλει εγκυκλίους, να ζητεί τη λήψη μέτρων και να δεσμεύεται ότι θα γίνουν έλεγχοι και από την άλλη, ακόμα και όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 45 βαθμούς οικοδόμοι να βρίσκονται πάνω σε σκαλωσιές, κλωστοϋφαντουργοί να δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας, μεταλλεργάτες μέσα σε καυτές δεξαμενές πλοίων, εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία μέσα σε άκρως τοξικό περιβάλλον κ.α.

Ακρως ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η επικοινωνία που είχαμε με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας καθώς δεν έχει κανένα στατιστικό στοιχείο τόσο για τα εργατικά ατυχήματα, που γίνονται λόγω καύσωνα όσο και για το πόσες διώξεις έχουν γίνει σε εργοδότες που έχουν παρανομήσει, αφού για το ΣΕΠΕ όλα υπάγονται στα γενικά... ατυχήματα. Βέβαια, δεν έχει βάση η δικαιολογία ότι το ΣΕΠΕ πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου πριν ένα χρόνο καθώς και πριν περάσει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είχε στατιστικά στοιχεία. Στην επικοινωνία που είχαμε με τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας, μας ενημέρωσαν ότι την περασμένη βδομάδα, στους ελέγχους που έγιναν από τους επιθεωρητές, εντοπίστηκαν αρκετοί εργοδότες που δεν τήρησαν τα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι όλοι οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα τεχνικά έργα (οικοδομή), σε έναν κλάδο όπου το ταξικό Συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας κάνει καθημερινούς ελέγχους στους χώρους και καταγγέλλει τόσο την ασυδοσία των εργοδοτών όσο και την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου. Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δε λαμβάνουν κανένα απολύτως μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Μέτρα και νόμοι

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα στο νόμο 1568/1985 και στις εγκυκλίους 140120/24-7-89,130427/26-6-90 και 130329/95 του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις αυτές απαιτείται σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με τη συνεργασία του εργοδότη, τεχνικού ασφάλειας, ειδικού γιατρού Εργασίας και της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Το σχέδιο εξειδικεύεται σε οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει η επιχείρηση και επισημαίνεται ότι πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις ομάδες των εργαζομένων με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας (ομάδες υψηλού κινδύνου).

Οργανωτικά μέτρα

Στα οργανωτικά μέτρα πρέπει να προβλέπεται:

  • Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας
  • Διαμόρφωση κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων
  • Χορήγηση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10 - 15 βαθμούς)
  • Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιακών αιχμών
Τεχνικά μέτρα
  • Επαρκής γενικός εξαερισμός με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός ζωνών εργασίας με φυγόκεντρους ανεμιστήρες
  • Φυσική ανανέωση του αέρα (παράθυρα) στους εργασιακούς χώρους παράλληλα με κλιματισμό
  • Περιορισμό των ρύπων και του θερμού αέρα μηχανημάτων στην πηγή τους
  • Υπαρξη και λειτουργία κλιματιστικών στους χώρους εργασίας
  • Θερμομόνωση για να μην επηρεάζονται οι χώροι από την εξωτερική θερμοκρασία με παράλληλο βρέξικο της πλάκας ή στέγης
  • Κατασκευή σκιερών χώρων και μόνωση των πηγών θερμότητας
Ομάδες υψηλού κινδύνου

Εργαζόμενοι με συγκεκριμένες ασθένειες που συγκαταλέγονται στις ομάδες αυτές πρέπει να απέχουν από την εργασία. Οι ομάδες αυτές είναι:

  • Καρδιοπαθείς
  • Πνευμονοπαθείς
  • Εργαζόμενοι με σακχαρώση διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, του θυροειδούς και της αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, δερματοπάθειες, παχυσαρκία
  • Εργαζόμενοι που παίρνουν φάρμακα
  • Εγκυμονούσες

Παράλληλα σημειώνει ότι με την επικράτηση συνθηκών καύσωνα πρέπει να παίρνονται τα εξής μέτρα:

  • Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι
  • Μείωση της απασχόλησης σε ειδικά επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες από 12 έως τις 3 το μεσημέρι.
  • Μείωση των ιδιαίτερα βαριών εργασιών

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα! (2023-07-11 00:00:00.0)
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα (2021-08-04 00:00:00.0)
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα (2012-08-09 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή για τον καύσωνα (2007-06-20 00:00:00.0)
Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τη ζωή μας (2006-08-19 00:00:00.0)
Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις (1996-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ