Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΗΕΑ
Δεν μπήκε στο χορό της αντι-ΚΚΕ επίθεσης

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια να μπει η ΕΣΗΕΑ στο χορό της αντι-ΚΚΕ επίθεσης. Την Παρασκευή το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίασή του απέρριψε κατά πλειοψηφία (5 κατά, 4 υπέρ, 1 λευκό) πρόταση να εκδοθεί ανακοίνωση κατά του ΚΚΕ, με αφορμή άρθρο του υπεύθυνου Τύπου του Κόμματος Μ. Κοψίδη στο «Ρ». Την πρόταση καταψήφισαν οι Ν. Καραντηνός, Μ. Μαθιουδάκης, Σ. Βούλτεψη, Δ. Πολίτης, Χ. Κυρίτσης. Υπέρ ψήφισαν οι Ν. Κιάος, Ν. Μεγγρέλης, Β. Δεληπέτρος και Π. Σόμπολος, ενώ λευκό ψήφισε ο Δ. Τσαλαπάτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία της συνεδρίασης κατατέθηκε και δεύτερη πρόταση για μια «γενική ανακοίνωση αντίδρασης», και η οποία καταψηφίστηκε επίσης, με 6 κατά, 4 υπέρ. Τα ίδια, ως άνω, μέλη καταψήφισαν την πρόταση, όπως και ο Π. Σόμπολος.

Ο Μ. Κοψίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, επισήμανε ότι όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντείνεται ένα μπαράζ από δημοσιεύματα για το ΚΚΕ που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για δημοσιεύματα - πολιτικές εκτιμήσεις που αντικειμενικά ταυτίζονται ή κινούνται στην ίδια λογική με την κυβερνητική (και όχι μόνο) πολιτική και στόχος είναι να δοθεί μια πλαστή εικόνα ενός «σπαρασσόμενου ΚΚΕ». Ενδεικτικά ανέφερε δημοσιεύματα που αποδίδουν στην Αλ. Παπαρήγα φράσεις (βάζοντάς τε και σε εισαγωγικά) που ποτέ η ίδια δεν είπε. Επίσης υπογράμμισε συκοφαντικό δημοσίευμα κατά της Αλ. Παπαρήγα σύμφωνα με το οποίο η ΓΓ του ΚΚΕ πιθανολογείται ότι είναι πίσω από την «17 Νοέμβρη» και σημείωσε ότι ο ισχυρισμός της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» περί σάτιρας δεν πείθει κανένα. Αλήθεια, αναρωτήθηκε, γιατί παρόμοιες «σάτιρες» ασκούνται απ' την ίδια εφημερίδα μονίμως και αποκλειστικά στο ΚΚΕ;

Ο Μ. Κοψίδης τόνισε, ότι όσα γράφονται ή ακούγονται περί μορφών πιέσεων εκφοβισμού κλπ. σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους από το ΚΚΕ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Με κατηγορηματικό τρόπο υπογράμμισε ότι κανένα απολύτως εμπόδιο δεν πρόκειται να μπει από το ΚΚΕ στην άσκηση του δημοσιογραφικού τους επαγγέλματος.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, όπως και κάθε πολιτικός φορέας, έχει το δικαίωμα να ασκεί πολιτική ονομαστική κριτική και σε δημοσιογράφους, όπως και οι δημοσιογράφοι έχουν το ίδιο δικαίωμα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο δεν έγινε όπως κατ' επανάληψη διευκρινίστηκε από το «Ρ» και τον ίδιο σε επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις.

Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, η άσκηση πολιτικής κριτικής σε προσωπικό επίπεδο και σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους να ερμηνεύεται ως βολή ή ως πρόθεση να θιγούν επαγγελματικά ή να τεθούν εμπόδια στην άσκηση της εργασίας τους.

Αναφερόμενος στα περί «λιστών» σημείωσε ότι πρόκειται για εφεύρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου που στοχεύει στην κλιμάκωση της επίθεσης κατά του ΚΚΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, τέλος, σημείωσε ότι η επίθεση στο ΚΚΕ, έστω και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ξεφεύγει από τα πολιτικά πλαίσια, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με την «Ελευθεροτυπία» όπου σε φύλλα της εφημερίδας (28/6 και 2/7) στελέχη του ΚΚΕ (Μ. Μαΐλης, Μ. Κοψίδης) δεν αντιμετωπίζονται με πολιτικά επιχειρήματα, στην κριτική που ασκούν στη συγκεκριμένη εφημερίδα για τα δημοσιεύματα περί «17 Νοέμβρη», αλλά με καθαρά υβριστικούς χαρακτηρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ