Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυξήθηκαν κατά 30% οι πυρκαγιές

Κάηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του ελαιώνα στη Σάμο, ενώ μέχρι χτες οι φωτιές έκαιγαν σε ακόμα πέντε σημεία

Σε εξέλιξη ήταν και χτες ο «πύρινος πόλεμος» που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι με θύμα τα δάση της χώρας. Μετά τις περσινές συγκυριακές επιτυχίες στον αγώνα αυτό, η φετινή χρονιά προειδοποιεί ότι χωρίς αλλαγή της πολιτικής που αφορά τη γη και η οποία ωφελεί καταπατητές, αυθαιρετούντες και εργολάβους, ο αριθμός των δασών της χώρας θα συρρικνώνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος κατά 300% αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 1999 οι αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις, μόνο τον Ιούνη, πρώτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης κατά 30% αυξήθηκε ο αριθμός των πυρκαγιών το φετινό Ιούνη σε σχέση με τον περσινό.

Συγκεκριμένα τον Ιούνη του 1998 είχαν εκδηλωθεί 1.068 φωτιές και κάηκαν 39.452 στρέμματα δασικών εκτάσεων, το 1999 εκδηλώθηκαν 1.426 πυρκαγιές και καταστράφηκαν 19.792 στρέμματα, ενώ τον Ιούνη του 2000 σημειώθηκαν 1.954 πυρκαγιές και κάηκαν 59.546 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές

Εξι περιοχές της Ελλάδας έπληττε χτες η πύρινη λαίλαπα.

Στην Σάμο η φωτιά καίει από την περασμένη Πέμπτη και υπήρχαν δυο μέτωπα. Το δυτικό με μήκος δέκα χιλιομέτρων στο Πάνδροσο και το άλλο στο Πυθαγόρειο και τις Αγιάδες. Πάνω από 6.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής γης έχουν γίνει στάχτη. Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα του νησιού από τους Μυτιληνιούς μέχρι τα Γκουμέικα. Επίσης 40 σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι φλόγες από το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, επεκτάθηκαν στο κεντρικό τμήμα του. Εχει καταστραφεί σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι του ελαιώνα της Σάμου. Επίσης πολλά θερμοκήπια και ποιμνιοστάσια. Στον τόπο της καταστροφής επιχειρούσαν 450 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής με 25 οχήματα, ενώ αναμένονταν αλλά 15, τέσσερα ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη.

Σε δύο μέτωπα εξελισσόταν και η πυρκαγιά στην Κέρκυρα. Το ένα ήταν στην εθνική οδό στην Παλαιοκαστρίτσα και το άλλο προς το Λιβάδι. Η φωτιά καίει από τις 6 του Ιούλη και έχει αποτεφρώσει πάνω από 800 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Στην προσπάθεια κατάσβεσης παίρνουν μέρος 90 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το μεσημέρι η φωτιά στο Ελεύθερο Κόνιτσας , που άρχισε στις 6 Ιούλη και καταστρέφει τα δάση της περιοχής. Στον τόπο επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και 70 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων. Ιδια κατάσταση επικρατούσε και στο Παλαιοψάρι Ναυπάκτου και το Σαχτούρι Ρεθύμνου όπου επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο δεν ήταν δυνατόν να κάνουν ρίψεις νερού λόγω των ισχυρών ανέμων.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Οίτυλο της Μάνης,ενώ σε εξέλιξη ήταν η φωτιά στη Μεταμόρφωση Γαργαλιάνων. Πάνω από 5.000 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων καταστράφηκαν. Στον τόπο βρίσκονταν 130 πυροσβέστες με 21 οχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ