Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
CAULERPA TAXIFOLIA

Mην τρομάζετε από το άγνωστο του τίτλου. Τρομάξτε όμως από το περιεχόμενό του. Αυτό το κακόηχο όνομα «καουλέρπα ταξιφόλια» είναι ένα θανατηφόρο φύκι!..

Αναπτύσσεται ταχύτατα, δεν επιτρέπει σε τίποτε άλλο ζωντανό δίπλα του να επιζήσει. Καταλαμβάνει όλο το οικοσύστημα του βυθού. Το φύκι - φονιάς απειλεί τα νερά της Καλιφόρνιας. Ετσι και το μάθαμε. Αλλιώς, αν είχε χτυπήσει την Πελοπόννησο λόγου χάριν, θα μιλάγανε τα κανάλια για... μυστήριο και ενδεχομένως ξένους πράκτορες.

Ομως, σύντροφοι, ο τρόμος δεν έχει τέλος μ' αυτό το φύκι. Στην Ευρώπη το φύκι ήρθε από την Καραϊβική. Το... κλωνοποίησαν για να γίνει πιο ανθεκτικό διακοσμητικό για τα ενυδρεία στα σπίτια. Από χρόνια πολλά (!) θερίζει τις θάλασσες στη Βόρεια Μεσόγειο και επιστήμονες στο Μονακό, τη Γαλλία και την Ιταλία πασχίζουν να το περιορίσουν.

Θα μου πείτε τι κάθομαι και λέω, την ώρα που η χώρα καίγεται, το Χρηματιστήριο καταρρέει, οι Τούρκοι ζητούν τα δικαιώματά τους στο Αιγαίο, ο Ντενκτάς αφήνει τη Γενεύη για να γιορτάσει δεόντως τον «Αττίλα» και οι μεροκαματιάρηδες δουλεύουν στο λιοπύρι με 45 βαθμούς δοξάζοντας το Θεό που εξαιτίας του καύσωνα τους θυμήθηκαν τα κανάλια και μπόρεσαν να δείξουν κι αυτοί την αντοχή και την τέχνη του φούρναρη, του οικοδόμου, του οδηγού λεωφορείου, όπως ο λοχαγός Κορέλι το μαντολίνο του και η Αννα Βίσσυ τα μελλοντικά της σχέδια. Κάτι είναι κι αυτό για τον ταπεινό καιόμενο λαό...

Ομως, σύντροφοι, αυτό το τέρας - φύκι το βλέπω παντού. Μοιάζει της παγκοσμιοποίησης, του εκσυγχρονισμού, της υποτίμησης των ανθρώπων, της υποχώρησης της λογικής και της ιστορίας. Οχι, δεν είναι ζήτημα φοβίας. Είναι εκτίμηση της πραγματικότητας. Γιατί σε λίγο ακόμη διάστημα δε θα συλλογιέται κανείς, παρά πώς να ξεφύγει από το φύκι - φονιά της καθημερινότητάς του.

Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι με κομμένο το ρεύμα επί 8 ώρες ακούς τον αρμόδιο υπουργό να σου λέει ότι η ΔΕΗ, που θα ιδιωτικοποιηθεί σύντομα, είναι άριστη συγκρινόμενη με άλλες ΔΕΗ στην Ευρώπη, ότι διακοπές έγιναν ελάχιστες κι ότι όλα βαίνουν καλώς;

Πώς αλλιώς να μην αισθανθείς βλαξ το λιγότερο, όταν το υπουργικό αρμόδιο δίδυμο, με φόντο μια χώρα που την καίνε εκατοντάδες πυρκαγιές, ζητάει από μας τους πολίτες να αναγνωρίσουμε τη σοφία της απόφασής τους να θέσουν σε ετοιμότητα το μηχανισμό τους (sic) σ' όλη την Ελλάδα στην ουρά της καταστροφής;

Γιατί δηλαδή να μη βαφτίσει κανείς, όπως το φονικό φύκι, τα σχέδια και την πρώτη δοκιμή του νέου «πολέμου των άστρων» της πλανηταρχικής Αμερικής που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σ' όλο τον κόσμο, τον όμορφο γενναίο νέο κόσμο μας που άφωνος βλέπει να γίνεται πειραματόζωο για τους γνωστούς δολοφονικά «ειρηνικούς» στόχους των ΗΠΑ, που απειλούνται, λένε, από τις γνωστές... υπερδυνάμεις του Ιάκ, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Το φύκι που κατατρώει τα πάντα γύρω του, η άχρηστη ή διαστρεβλωμένη πληροφορία έχει κατακλύσει την ειδησεογραφία. Σε συνθήκες καύσωνα με την απελπισία ως φωτιά να σαρώνει το νησί του Πυθαγόρα, ειδήσεις θα σέρνονται τρώγοντας την υπομονή μας, όπως αυτή που λέει ότι ο γιος του Τόνι Μπλερ μέθυσε, συνελήφθη κι αφεθεί ελεύθερος κι ότι ο νέος πρόεδρος του Μεξικού θα αποχωριστεί τώρα, δυστυχώς, τις ωραίες καουμπόικες μπότες του.

Α! Ξέχασα. Να προετοιμαστείτε σύντροφοι κατάλληλα. Το φύκι που απλώνεται δε μίλησε κι αυτή τη φορά για τους κομμουνιστές. Οπως είναι γνωστό, εξαιτίας και με ευθύνη του ΚΚΕ καίγεται η Ελλάδα, πνιγόμαστε στα σκουπίδια απ' τους κακούργους συνδικαλιστές και στους κόκκινους αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο αμαρτίας που δε συναντήθηκε ο Χριστόδουλος με το Σημίτη. Το φύκι της παραπληροφόρησης αυτό το τυραννικό και δύσκολο καλοκαίρι θα φάει τα πάντα σιγά - σιγά και ενδεχομένως με... τσαμπουκά. Αλλά ως γνωστόν για ορεκτικό κι επιδόρπιο τους ΚΚέδες. Ισως ο μόνος τρόπος ν' απαλλαγούμε από τέτοιες εκσυγχρονιστικές κλωνοποιήσεις είναι να προκαλούμε στα τέρατα, βαρυστομαχιά.


Λιάννα ΚΑΝΕΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ