Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαιτείται άμεση εφαρμογή των νόμων

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μηχανικός Ασφαλείας και μέλος της αρμόδιας επιτροπής της ΓΣΕΕ, δήλωσε στο «Ρ»:

«Η κατάσταση που επικρατεί στους περισσότερους εργασιακούς χώρους τις ημέρες του καύσωνα υπογραμμίζει τις ευθύνες του κράτους, της εργοδοσίας, αλλά και της καθεστωτικής ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Η Επιθεώρηση Εργασίας οφείλει να ελέγξει αν τηρούνται τα προβλεπόμενα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, ιδιαίτερα στους επιβαρυμένους χώρους. Για παράδειγμα αν τηρούνται τα απαραίτητα διαλείμματα, αν λειτουργεί ο κλιματισμός και ο εξαερισμός στις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής κλπ».

«Δυστυχώς, συνεχίζει, από την πείρα μας δύσκολα μπορούμε να θυμηθούμε την παραπομπή κάποιου μεγαλοεργοδότη για σχετικές παραβάσεις. Παράλληλα, παρατηρούμε το φαινόμενο έλλειψης δημοσίευσης συγκεκριμένων σχετικών στοιχείων από παλαιότερα χρόνια δηλαδή πριν την ένταξη των υπηρεσιών Επιθεώρησης στις Νομαρχίες».

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει άμεσα να στηρίξει τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ώστε να απαιτήσουν τη σύνταξη και εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. Πρόκειται για ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με την ανοχή των σημερινών συνδικαλιστικών ηγεσιών.

«Η ανάδειξη της συγκεκριμένης παραμέτρου της θερμικής καταπόνησης, επισημαίνει ο Μ. Παπαδόπουλος, έχει ιδιαίτερη σημασία για την τεκμηρίωση του βαρύ και ανθυγιεινού χαρακτήρα ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων (π.χ. οικοδόμοι) στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η κυβέρνηση αφ' ενός σχεδιάζει την ανατροπή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών και αφ' ετέρου δεν προχωρά στην ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «το ταξικό ρεύμα του συνδικαλιστικού κινήματος θεωρεί τις συνθήκες εργασίας σαν βασική πλευρά του ζητήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γι' αυτό και απαιτεί άμεσα την εφαρμογή του συνόλου των νομοθετικών υποχρεώσεων του εργοδότη που απορρέουν από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Δίνει έμφαση στην τήρηση των συχνών διαλειμμάτων, στη μείωση του εργάσιμου χρόνου ανά ώρα και στη διακοπή της εργασίας μετά τις 12 στους επιβαρυμένους χώρους. Ταυτόχρονα λόγω της αλληλεπίδρασης της θερμικής καταπόνησης με άλλους παράγοντες του επαγγελματικού κινδύνου στον εργασιακό χώρο, απαιτεί τον αυξημένο και ουσιαστικό κρατικό έλεγχο για την τήρηση του συνόλου των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Γι' αυτό είναι απαραίτητο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες (2023-07-27 00:00:00.0)
Απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα (2022-07-26 00:00:00.0)
Να χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ανθυγιεινό το επάγγελμά τους (2003-06-06 00:00:00.0)
Δεν αρκεί η εφαρμογή της νομοθεσίας (2002-07-21 00:00:00.0)
Μέτρα απαιτεί το ΠΑΜΕ (2000-07-05 00:00:00.0)
Τα μέτρα υπάρχουν, πάντως, στα χαρτιά... (1999-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ