Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καταγγελίες από τους κλάδους του Μετάλλου, των Ταχυμεταφορών, του Επισιτισμού και των Αστικών Συγκοινωνιών

Πρόσθετα μέτρα που να προστατεύουν τους εργαζόμενους από τη θερμική καταπόνηση εξαιτίας του καύσωνα, πέραν των όσων απαιτούνται γενικά για τους θερινούς μήνες, απαιτεί από τις εργοδοτικές ενώσεις και τις επιχειρήσεις του κλάδου το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, σημειώνοντας πως είναι δεκάδες οι καταγγελίες που δέχτηκε την πρώτη μέρα του καύσωνα από εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «δεν είναι ατομική ευθύνη η αντιμετώπισή της, όπως θέλει να την επικοινωνήσει η κυβέρνηση. Είναι συλλογική και κοινωνική. Πολύ δε περισσότερο είναι ευθύνη κάθε εργοδότη οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους».

Το Συνδικάτο απαιτεί με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας να εξασφαλιστούν:

  • Παύση εργασιών για όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου και των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Χορήγηση όλων των αναγκαίων μέσων για την ανακούφιση από τη θερμική καταπόνηση, κρύο νερό, κλιματιζόμενοι χώροι για ανάπαυση κ.ά.
  • Επαναλαμβανόμενα 10λεπτα διαλείμματα κάθε 1 ώρα.
  • Παύση εργασιών από τις 12 μ. και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου και των ασφαλιστικών εισφορών (έναρξη εργασιών βάσει θερινού ωραρίου: 7 π.μ.).

Προειδοποιεί επίσης ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση» και καλεί τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με το Συνδικάτο για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας

Υπόμνημα με τα μέτρα που απαιτεί για την προστασία των εργαζομένων του κλάδου από τον καύσωνα επέδωσε το πρωί της Τρίτης αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) σε εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας. Διεκδικεί: Κανένα δρομολόγιο, κανένας εργαζόμενος στη διανομή να μη βγει τις μέρες που το θερμόμετρο ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο ή μέρα άδειας, να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Οι συνδικαλιστές μετέφεραν επίσης καταγγελίες για εταιρείες των Ταχυμεταφορών που τη Δευτέρα 2 Αυγούστου «και με το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, ανάγκασαν τους εργαζόμενους του κλάδου να εργαστούν κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία τους».

«Εγκληματικές συνθήκες εργασίας» καταγγέλλει και η Επιτροπή Διανομέων του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρει, «ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βλέπουμε αντί να σταματάει η διανομή καφέ - φαγητού να πριμοδοτείται η εργασία τις μεσημεριανές ώρες με το "γαλαντόμο" heat-bonus, ρίχνοντας δηλαδή το μπαλάκι η εταιρεία στον συνάδελφο διανομέα για το αν θα ρισκάρει ή όχι την υγεία του για ένα ευρώ την ώρα! Φανερώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη να υπάρχουν χώροι ανάπαυσης, που τον χειμώνα να τους κρατάει ζεστούς και το καλοκαίρι να τους δροσίζει όσο δεν βρίσκονται στον δρόμο».

Δουλειά σε 47 βαθμούς!

Στις Αστικές Συγκοινωνίες, αντιπροσωπεία εκλεγμένων συνδικαλιστών με τη ΔΑΣ - ΟΑΣΑ πραγματοποίησε παρέμβαση στον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού και πόρων με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των επιβατών σε συνθήκες καύσωνα.

Εκτός από τα αυτονόητα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, απαίτησαν διακοπή εργασιών για τεχνίτες και εργάτες που δεν εργάζονται σε εγκαταστάσεις με κλιματισμό από τις 11 π.μ. ως τις 5 μ.μ., εξάωρες βάρδιες και αλλαγές βαρδιών μόνο στις αφετηρίες και όχι στο δρόμο για τους οδηγούς, συχνά διαλείμματα για όλους τους εργαζόμενους, έλεγχος (κάτι που έπρεπε να είχε ήδη γίνει το χρονικό διάστημα πριν τον καύσωνα) των χώρων ανάπαυσης των οδηγών και άμεση αποκατάσταση όποιων προβλημάτων προκύψουν σε νερό και κλιματισμό, άμεση πύκνωση των δρομολογίων με επίταξη όλων των ιδιωτικών μέσων συγκοινωνίας για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών του λαού της Αθήνας σε συνθήκες πανδημίας και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες σε συνδυασμό με τον καύσωνα.

Στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του ΟΑΣΘ έβαλε τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης να δουλέψουν το μεσημέρι της Δευτέρας με το θερμόμετρο να δείχνει 47 βαθμούς Κελσίου! Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ έκανε παρέμβαση και παράλληλα έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του Σωματείου καλώντας τους να παρέμβουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ