Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Με άλλοθι το εμβόλιο δίνει «πράσινο φως» για ένταση της αντεργατικής επίθεσης

Με ταχύ ρυθμό επιδεινώνονται όλοι οι δείκτες, επιβεβαιώνοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά: 3.000 κρούσματα τη μέρα το καλοκαίρι, πάνω από 60 διασωληνώσεις τις τελευταίες δέκα μέρες, εκατοντάδες νέες εισαγωγές COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, που αρχίζουν και πάλι να φρακάρουν.

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας, η πολιτική της κυβέρνησης εξακολουθεί να προσαρμόζει τα όποια «μέτρα» διαχείρισης της πανδημίας στις αντοχές και στα όρια του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μετατροπή των εμβολίων από ένα απαραίτητο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε άλλοθι, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την εργοδοσία, ώστε να εξαλειφθούν και τα όποια μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή το εμβόλιο αξιοποιείται και ως πρόσχημα για ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, για απολύσεις και εκβιασμούς, με την κυβέρνηση να δίνει «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας μετά την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ετσι, χτες ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι από τις 16 Αυγούστου θα τεθούν σε επ' αόριστον αναστολή εργασίας οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που δεν εμβολιάζονται, ενεργοποιώντας την αντιεπιστημονική τροπολογία. «Το μέτρο προχωρά, από 16 Αυγούστου και μετά θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται και με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται το μέτρο», είπε.

Σημειωτέον, οι ελάχιστες κινητές ομάδες εμβολιασμού κατευθύνονται προς τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ικανοποιώντας τους όρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αφού το προσωπικό πήγε εκεί για δουλειά πριν από την έναρξη των εμβολιασμών για τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Οπως λένε οι ξενοδόχοι άλλωστε, στόχος είναι όχι η προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν εκτεθειμένοι στα πρωτόκολλα - λάστιχο, αλλά «να διατηρήσουμε το επιδημιολογικό μας προφίλ ανταγωνιστικά επισκέψιμο, να καταφέρουμε να έχουμε επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο».

Την ίδια στιγμή, μετά από 8 μήνες έναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν γίνει μόνο 755 εμβολιασμοί κατάκοιτων, ενώ μέσα σε λίγες μέρες έγιναν πάνω από 3.500 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων, μαρτυρώντας την ανάγκη και την πολύμηνη αγωνία χιλιάδων οικογενειών.

Και ενώ η έγκαιρη προμήθεια της τρίτης δόσης εμβολίου βρίσκεται «στον αέρα» και έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 49% του πληθυσμού, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας έκανε και χτες λόγο για «ετοιμότητα», θυμίζοντας τους αντίστοιχους ισχυρισμούς του περασμένου Μάη.

Και όσο η κυβέρνηση παρουσιάζει τον αναγκαίο εμβολιασμό ως το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας, την ίδια στιγμή στρώνει το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν: «Θα σας πω τι φοβάμαι εγώ: Εχουμε 3.000 κρούσματα με 45 βαθμούς θερμοκρασία, τον χειμώνα (...) θα έχεις πολύ περισσότερα (...) Υπάρχει πια ο κίνδυνος να δούμε καταστάσεις που δεν τις φανταζόμασταν, άρα είναι προφανές ότι θα βρεθεί η χώρα, η κοινωνία και η κυβέρνηση στην ανάγκη να θεσπίσει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα κυκλοφορίας, στα οποία προφανώς οι εμβολιασμένοι θα έχουν προτεραιότητα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, στη γνώριμη προσπάθεια καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού». Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό των δομών Υγείας και Πρόνοιας, θωράκισης των σχολείων με μικρότερα τμήματα, περισσότερους εκπαιδευτικούς, σύγχρονη τεχνολογική υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ