Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμύθια που χρεοκόπησαν...

Οι εξελίξεις με την Ενέργεια αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα που συνεπάγονται για τον λαό ο ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου και ο εγκλωβισμός του στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Αποκαλύπτουν τα παραμύθια ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και η ανάπτυξη για το κεφάλαιο, «πράσινη» ή «μαύρη», θα μειώσουν τις τιμές του ρεύματος, θα εξασφαλίσουν περισσότερη και καθαρότερη Ενέργεια για τον λαό.

Για να υπηρετήσει την ευημερία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα μέσα παραγωγής, οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Σ' αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, κατοχυρώνοντας ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, και συγκεκριμένα:

  • Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
  • Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας.
  • Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, όπως η Δυτική Μακεδονία, και κλάδων.
  • Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών, και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Η εργατική εξουσία θα αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, πάνω σε συγκεκριμένους άξονες:

  • Υπολογίζοντας το βέλτιστο ενεργειακό μείγμα με τη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εγχώριων πηγών.
  • Αξιοποιώντας τα νέα έργα στον ενεργειακό τομέα, ως μοχλό ανάπτυξης των βιομηχανικών κλάδων της μεταποίησης και των κατασκευών.
  • Υλοποιώντας μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας και βελτίωσης του βαθμού ενεργειακής απόδοσης, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  • Προωθώντας την έρευνα για αξιοποίηση νέων εγχώριων πηγών και τη διακρατικά αμοιβαία επωφελή συνεργασία στους τομείς της εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, τεχνογνωσίας και δικτύων - αγωγών μεταφοράς Ενέργειας, με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εργατικής εξουσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ