Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις

Η μη τήρησή τους συνεπάγεται κυρώσεις, τονίζει το ΚΕΠΕΚ Ανατολικής Αττικής

Η υψηλή θερμοκρασία συνεχίζει να πυρώνει τους χώρους δουλιάς και να δημιουργεί ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εργασίας, οι οποίες είναι εμφανείς κυρίως σε υπαίθριες εργασίες, όπως οι οικοδομικές, αλλά και σε βυρσοδεψεία, υαλουργίες, χυτήρια κλπ.

Το Κέντρο Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Ανατολικής Αττικής εξέδωσε οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση. Η παραβίαση των οδηγιών, επισημαίνεται, συνεπάγεται την επιβολή προστίμου, ποινική δίωξη και διακοπή εργασιών.

Για τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι τα εξής: Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, χορήγηση δροσερού νερού, διαμόρφωση και επιλογή σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, κατασκευή στεγάστρων για εργασίες όπου είναι δυνατόν, προγραμματισμός εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Αναλυτικότερα, πρέπει να ενισχύονται οι βάρδιες για την κανονική υλοποίηση των διαλειμμάτων και να γίνεται προσπάθεια μετακύλησης του ωραρίου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η οδηγία για σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, το οποίο πρέπει να συντάσσεται σε συνεργασία με τον εργοδότη, τον τεχνικό ασφάλειας, το γιατρό εργασίας και τους εργαζόμενους όπου δεν υπάρχουν ειδικοί για την τεχνική και την ασφάλεια της εργασίας. Η ένταξη των εργαζομένων στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου γίνεται από το γιατρό εργασίας και όπου δεν υπάρχει γιατρός χρειάζεται βεβαίωση, που θα προσκομίσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου πρέπει να προβλέπεται και η αποχή από την εργασία κατά το διάστημα που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Στις οδηγίες για τη λήψη τεχνικών μέτρων σημειώνεται ότι χρειάζεται θερμομόνωση της στέγης ή της πλάκας, βάψιμο με λευκό ή ανακλαστικό χρώμα και βρέξιμο της πλάκας ή της στέγης. Επίσης χρειάζεται η εγκατάσταση αεροκουρτίνας και να διοχετεύεται ψυχρός αέρας στα μεγάλα ανοίγματα. Στα τεχνικά μέτρα προβλέπεται και ο διαχωρισμός από τις πηγές θερμότητας, καθώς και η μόνωση των θερμών επιφανειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ