Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα βοριαδάκια περιόρισαν κάπως το νέφος

Συστάσεις απευθύνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και για το Σαββατοκύριακο, καθώς θα διατηρηθούν οι ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες, που ευνοούν την ατμοσφαιρική ρύπανση

Στα βοριαδάκια, που φύσηξαν χτες το πρωί στην Αθήνα και λιγότερο στα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες, η ισχύς των οποίων έληξε στις 2 το μεσημέρι, οφείλεται η ελαφρά κάμψη των τιμών του νέφους. Ο βρόχος όμως του θανατηφόρου διδύμου του νέφους και των υψηλών θερμοκρασιών θα περισφίξει τους κατοίκους της πρωτεύουσας για τρεις τουλάχιστον μέρες ακόμη. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η ίδια ασφυκτική κατάσταση προβλέπεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων σε υψηλά επίπεδα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, περιορίστηκε να ανακοινώσει τις γνωστές συστάσεις, δηλαδή το επόμενο τριήμερο να αποφεύγουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ συνιστά την αποφυγή κατά τις πρωινές ώρες της διακίνησης καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

Το νέφος στο ...ύψος του

Ούτε τα βοριαδάκια, ούτε τα έκτακτα μέτρα στάθηκαν ικανά να μειώσουν αισθητά το νέφος χτες από την Αθήνα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 10 το πρωί στα 383 μικρογραμμάρια στη Γεωπονική, στα 373 στην οδό Αριστοτέλους και στα 333 στην οδό Αθηνάς, με όριο επιφυλακής τα 200.

Παράλληλα, το όζον στη 1 το μεσημέρι μετρήθηκε στο σταθμό της Γεωπονικής στα 256 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Αν θέλαμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα από την κατάσταση που επικράτησε όλη τη βδομάδα στην πρωτεύουσα, θα λέγαμε πως αυτή αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι είναι ανοχύρωτη πόλη. Και, βέβαια, αποδείχτηκε ότι χρειάζεται να ληφθούν επιτέλους πολλά και ουσιαστικά μέτρα για να σωθεί οριστικά από το νέφος. Τέτοια ριζικά μέτρα όμως δε φαίνεται διατεθειμένη να λάβει ούτε κι αυτή η κυβέρνηση, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,

Χρειάζεται επομένως μια άλλη πολιτική που να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ως τότε, βέβαια, ο μόνος σύμμαχος των Αθηναίων θα είναι τα ...βοριαδάκια!

Στους 38 ο υδράργυρος

Για άλλη μια μέρα ο υδράργυρος προσέγγισε, χωρίς όμως να φτάσει, τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στο Λεκανοπέδιο οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες μετρήθηκαν στη Ν. Φιλαδέλφεια και το Ελληνικό (38 βαθμοί) και στο Τατόι (37). Η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι ίδιες περίπου θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν και σήμερα.

Ελαφρά αυξημένη ήταν η κίνηση στα νοσοκομεία χτες, γεγονός που οφείλεται προφανώς στο συνδυασμό μεγάλων θερμοκρασιών και νέφους. Μόνο το ΕΚΑΒ και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα πραγματοποίησε 383 μεταφορές. Από τα περιστατικά αυτά, τα 47 ήταν καρδιολογικά, τα 35 πνευμονολογικά και 29 με συμπτώματα λιποθυμίας.

  • Χτες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου της Νομαρχίας Αθηνών. Κατά τη συνεδρίαση έγινε σύσταση του νομάρχη Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη να μην ατονήσουν τα μέτρα το Σαββατοκύριακο, μιας και θα συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, σε ετοιμότητα αποφασίστηκε να είναι τα νοσοκομεία, ενώ οι δήμοι και οι κοινότητες θα κρατήσουν ανοιχτούς τους κλιματιζόμενους χώρους και οι υπεύθυνοι των ΚΑΠΗ με τις εθελόντριες του ΕΕΣ στο τηλέφωνο 3613.565 θα είναι σε επαγρύπνηση για να προσφέρουν βοήθεια σε ηλικιωμένα άτομα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ