Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Δ. ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Το ενιαίο λύκειο η λύση

- Εκτός νυμφώνος του δημοσίου λοιπόν οι απόφοιτοι του λυκείου;

- Σύμφωνα με το νόμο 1586/86 είναι εκτός. Ο νόμος καθόριζε ότι για την κάλυψη των διοικητικών θέσεων θα μπορούν για μία πενταετία να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου και οι απόφοιτοι του γενικού λυκείου. Το 1991 η ισχύς αυτής της ρύθμισης ανανεώθηκε για μία ακόμα πενταετία, με τον όρο ότι η συμμετοχή των αποφοίτων θα είναι 50% από γενικά λύκεια και 50% από τεχνικά λύκεια. Η προθεσμία έληξε και από τον Απρίλη αποκλείονται ως υποψήφιοι οι απόφοιτοι των γενικών λυκείων. Οψιμα συνεπώς και υποκριτικά κάποιες εφημερίδες προβάλλουν σήμερα, επικριτικά, αυτή τη ρύθμιση, ενώ πριν δέκα χρόνια οι ίδιες εφημερίδες τη χειροκροτούσαν ως βήμα αξιοκρατίας και εκσυγχρονισμού.

- Δεν είναι όμως λογικό οι υποψήφιοι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι γνώστες του αντικειμένου που θα υπηρετήσουν εάν προσληφθούν στο δημόσιο;- Ως προς την ουσία πρέπει να πούμε κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στο ότι οι υποψήφιοι για το δημόσιο θα πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς και να είναι καταρτισμένοι στο αντικείμενο το οποίο θα κληθούν να υπηρετήσουν. Τέτοιες καταρτίσεις δε δίνονται καθόλου, όπως είναι γνωστό, στα γενικά λύκεια, ενώ ελάχιστα δίνονται στα τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια. Πολλά έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί για αυτούς τους διαχωρισμούς των λυκείων, ποτέ όμως μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση για ενιαίο γενικό λύκειο, όπου θα δίνονται και γενικές γνώσεις και εξειδικεύσεις και συνακόλουθα ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση. Η ευθύνη συνεπώς βαρύνει τις κυβερνητικές εκπαιδευτικές πολιτικές και όχι τους μαθητές που τώρα με αυτή την απαγόρευση γίνονται θύματα απαράδεκτων διακρίσεων. Μάλιστα αυτή η διάκριση αποτελεί πρόκληση ιδιαίτερα σήμερα, δύο μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει στη χώρα μας να εφαρμόσει απαρέγκλητα το άρθρο 48 της Συνθήκης του Μάαστριχτ και να επιτρέπει την πρόσληψη Ευρωπαίων πολιτών στο ελληνικό δημόσιο. Και βέβαια η απόφαση αυτή παραβιάζει ανοιχτές θύρες, αφού η κυβέρνηση έχει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Με την ευκαιρία να πούμε ότι η ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μέσα στη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση της χώρας μας θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και για την αύξηση της ανεργίας και για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για την παιδεία και για τους εθνικούς σχεδιασμούς των υπουργείων και για την εθνική άμυνα.

- Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζεται το όλο πρόβλημα για να μην υπάρχουν αδικίες και διακρίσεις;

- Πρώτα πρώτα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα το γενικό λύκειο που είπαμε και πριν, που θα δίνει και γενική μόρφωση και εξειδίκευση και κατάρτιση για όλους τους μαθητές. Αυτή είναι η μόνιμη λύση του προβλήματος. Για τους απόφοιτους των σημερινών λυκείων θα πρέπει όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο δημόσιο μετά από άμεση τροποποίηση του 1586/86. Οσοι προσληφθούν το δημόσιο να αναλάβει την υποχρέωση να τους καταρτίσει στο αντικείμενο που θα κληθούν να υπηρετήσουν.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ