Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΝΩΜΗ
Ολα έτοιμα

Από χτες το βράδυ, όλα στην κατασκήνωση της ειρήνης είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους χιλιάδες νεολαίους, που θα πάρουν μέρος στην 5η Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση που οργανώνει η ΚΝΕ. Αύριο η διαδήλωση έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ολα είναι έτοιμα στην Επανωμή για την υποδοχή των χιλιάδων νέων που κίνησαν από διάφορες περιοχές της χώρας για να πάρουν μέρος στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που οργανώνει η ΚΝΕ. Νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συναντιούνται σήμερα για να διατρανώσουν από τη Θεσσαλονίκη, την απαίτησή τους να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να βροντοφωνάξουν "ΟΧΙ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών" και να διαδηλώσουν την απόφασή τους να αγωνιστούν ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών. Ηδη από χτες το βράδυ οι νέοι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, έβαλαν τα πρώτα θεμέλια της "Βάσης" για τη Νεανική Επίθεση Ειρήνης που ξεκινά από σήμερα και θα κορυφωθεί αύριο το μεσημέρι με τη μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο αμερικανικό προξενείο.

Το τεράστιο κάμπινγκ καθαρίστηκε και στολίστηκε με τις κόκκινες σημαίες και τα πανό. Η εξέδρα στήθηκε για να φιλοξενήσει τα χορευτικά και θεατρικά σχήματα και τους καλλιτέχνες που θα συντροφέψουν με τη μουσική και τα τραγούδια τους τους χιλιάδες κατασκηνωτές. Στα κόκκινα ντύθηκε και η Επανωμή σε όλη της την έκταση. Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές της περιοχής μέρες τώρα ξέρουν, πως νέοι απ' όλη τη χώρα θα ανταμώσουν στον τόπο τους για να στείλουν από εκεί ένα μήνυμα ειρήνης.

Τα λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη έφτασαν στην περιοχή "Κτήμα του Καραγκιόζη" στις 8 το βράδυ. Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν και οι κατασκηνωτές από τις Σέρρες. Αμέσως ξεκίνησε το στήσιμο των σκηνών στους χώρους που ορίστηκαν. Πολλοί γνωρίζονται και από τις προηγούμενες συναντήσεις, υπάρχουν όμως και αρκετοί νέοι που για πρώτη φορά συμμετέχουν στο κορυφαίο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ. Οι προκαταρκτικές γνωριμίες και επαφές έγιναν στα γρήγορα. Η νύχτα έπεσε και το φως αντικαταστάθηκε από τις φωτιές. Εκεί, γύρω από τις φλόγες, οι μουζικάντες πήραν τα όργανα στα χέρια και ξεκίνησαν το τραγούδι. Η νύχτα είναι μεγάλη και έπρεπε να την περάσουν όμορφα, αφού ήταν αποφασισμένοι να υποδεχτούν τους συντρόφους και φίλους που θ' αρχίσουν να φτάνουν στην κατασκήνωση από νωρίς σήμερα το πρωί.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, εκατοντάδες νέα παιδιά συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στο Μουσείο απ' όπου και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία που είχαν προορισμό την κατασκήνωση ειρήνης, στην παραλία Επανωμής. Τα χαμογέλα, οι φωνές και τα πειράγματα, στο ξεκίνημα ακόμα του ταξιδιού έκαναν καθαρές τις διαθέσεις και για το επόμενο διήμερο της φιλειρηνικής εκστρατείας.

Ο 17χρονος Νίκος Γαζής ήταν ένας από τους πολλούς νέους που περίμεναν με ανυπομονησία να ξεκινήσει αυτή η "εκστρατεία". "Θεωρώ αυτή την πρωτοβουλία της ΚΝΕ πολύ σημαντική", είπε χαρακτηριστικά. Ο Ν. Γαζής, που είχε πάει πριν δύο χρόνια στο Στόμιο, επισήμανε ότι "σ' αυτές τις εκδηλώσεις πέρα από την ψυχαγωγία βγαίνει κι ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό".

Στο ίδιο πνεύμα και ο 16χρονος Πάνος Δάλας: "Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει γίνει θεσμός εδώ και πέντε χρόνια. Είναι μια συνάντηση νέων ανθρώπων ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά που είναι στη χώρα μας. Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που δεν είναι μέλη της Οργάνωσης και να τους αναπτύξουμε τις θέσεις μας για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η παιδεία και η ειρήνη".

Μαζί με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες ήταν και η 17χρονη Ευαγγελία, που δεν είναι μέλος της ΚΝΕ. "Δεν είμαι μέλος της Οργάνωσης, αλλά θεωρώ τη συγκεκριμένη προσπάθεια πολύ σημαντική. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η ΚΝΕ πρωτοστατεί πάντα σε τέτοιες προσπάθειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ