Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική επαγρύπνηση οικοδόμων και συνταξιούχων

Σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους οικοδόμους της περιοχής το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας,προκειμένου να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην ασφάλιση. Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο απαντάει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που αμφισβητεί τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ενσήμων στις οικοδομές, τονίζοντας: "Μετά από πολύχρονους αγώνες του κλάδου και κάτω από το βάρος των αθλιοτήτων που συνέβαιναν με την ασφάλιση των οικοδόμων, εκδόθηκε υπουργική απόφαση που καθιέρωσε αντικειμενικά κριτήρια ελάχιστης ασφάλισης. Με το νέο σύστημα περιορίστηκε η καταλήστευση των ενσήμων, οι εκβιασμοί και οι συναλλαγές".

Το συνδικάτο επισημαίνει ότι η "προηγούμενη κατάσταση προκαλούσε την παράνομη αύξηση των κερδών των εργοδοτών, ενώ το 90% των αλλοδαπών ήταν ανασφάλιστοι και δεν ασφαλίζονταν υπερωρίες, Σάββατα και Κυριακές. Με την καθιέρωση των αντικειμενικών κριτηρίων περιορίστηκε η κλεμμένη ασφάλιση και η τεράστια εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ. Αυτό το γνώριζε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μας αφήνει έκπληκτους η απόφασή του. Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αγωνιστικά για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ασφάλισης".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΑΕΔΞΕ Ιωαννίνων,με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΣτΕ, τον καλεί να μην συμβάλει στην πτώχευση του ΙΚΑ και επισημαίνει ότι με το προηγούμενο σύστημα οι "κατασκευαστές δεν ασφάλιζαν όλα τα ημερομίσθια των οικοδόμων", ενώ ζητάει εξηγήσεις γιατί κρίθηκε "παράνομος και αντισυνταγματικός ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ στα ημερομίσθια κατασκευής οικοδομών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ