Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τα πλοία εν κινήσει"

Εκδήλωση του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Σύρας

Η Σύρα αντάμωσε το φετινό γιορτασμό της Ναυτικής Βδομάδας με την Εθνική Αντίσταση. Θυμήθηκε και τίμησε τον μεγάλο κόσμο της θάλασσας, την ελληνική ναυτοσύνη, που στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στην Ελλάδα, αλλά και στις θάλασσες, στους ωκεανούς, δίπλα στους συμμάχους, για τη συντριβή του χιτλεροφασισμού.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί και με πρωτοβουλία του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Σύρου, στο θερινό κινηματογράφο της Ερμούπολης "Παλλάς", ο δημοσιογράφος Ν. Καραντηνός μίλησε με θέμα: "Οι Ελληνες ναυτικοί στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο". Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στη μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τη σημαντική βοήθεια των Ελλήνων ναυτικών στη μάχη των μεταφορών, στις νηοπομπές, αλλά και στα μέτωπα του πολέμου. Είναι όλοι εκείνοι οι Ελληνες ναυτικοί, όπως το προσδιόρισε κάποτε ο αξέχαστος σύντροφος και μαχητής της θάλασσας Αντώνης Αμπατιέλος,"που πέτυχαν να κινήσουν όλα, όλα τα καράβια, κι ας ήταν και φέρετρα".

Ξεχωριστή και τιμητική σελίδα η δράση της ΟΕΝΟ. Σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, με το σύνθημα "ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ", βρέθηκε παρούσα σ' όλα τα μέτωπα αλλά και στην απόβαση της Νορμανδίας.

Με αδρές γραμμές έγινε, επίσης, αναφορά στη δράση του ΕΛΑΝ και στη βοήθεια που έδωσαν στον αντιστασιακό αγώνα τα ΕΛΑΝίτικα καράβια, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο μεγάλος αυτός κόσμος της ναυτοσύνης, της Αντίστασης, υπογράμμισε ο ομιλητής, κυνηγήθηκε άγρια σε φυλακές, εξορίες. Αυτοί που δόξασαν την Ελλάδα στη μεγάλη αντιφασιστική μάχη βρέθηκαν έγκλειστοι στα στρατόπεδα, όπου και βασανίστηκαν άγρια, μέχρι θανάτου. Το όνομα του καπετάνιου ήρωα Δ. Τατάκη είναι μια βεβαίωση της μεγάλης αυτής αλήθειας. Οι κυβερνήσεις όλες από την Απελευθέρωση έδωσαν τα πάντα στους εφοπλιστές - ξεκινώντας το 1946 από τον μποναμά των 100 "Λίμπερτι" - και άφησαν ουσιαστικά αγνοημένους αυτούς που χάθηκαν στους ωκεανούς, τους χιλιάδες ναυτικούς και τις οικογένειές τους.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την περασμένη Κυριακή με μνημόσυνο στη μνήμη των ναυτικών, που χάθηκαν στον πόλεμο για την ειρήνη, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Ερμούπολης.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σύρου Ν. Φιλάρετος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους 317 ναυτεργάτες της Σύρου που χάθηκαν στους ωκεανούς, πολεμώντας για τη λευτεριά της πατρίδας μας, για τη συντριβή του φασισμού. Οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Βδομάδας στη Σύρα περιέλαβαν, επίσης, και πολλές άλλες ναυταθλητικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και σε κοινότητες του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ