Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Μέτωπο κόντρα στην υποκουλτούρα

Ο πολιτισμός, τα μέσα ενημέρωσης και η σχέση μεταξύ τους ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε προχτές το βράδυ η ΚΝΕ

Ο χορός εκατομμυρίων που στήνεται γύρω από τον πολιτισμό, ο ρόλος των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοβιομηχάνων που θέλουν να κρύψουν τον αυταρχισμό με τον οποίο διοικούν τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια τους πίσω από το προσωπείο του "φιλότεχνου", τα υποκατάστατα της σύγχρονης μοναξιάς που προσφέρουν τα ΜΜΕ, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που πραγματεύτηκαν οι ΚΝίτες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην Καισαριανή στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Στ. Παπαθανασίου,υπεύθυνος του Πολιτιστικού τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και αρκετοί νέοι της περιοχής.

Στην ομιλία του ο Στ. Παπαθανασίου τόνισε ότι "τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μια πολιτιστική ανάσα σε ένα μίζερο τοπίο που υπάρχει στη χώρα μας ιδιαίτερα τα τελευταία επτά χρόνια". Σκιαγραφώντας αυτό το τοπίο ο ομιλητής τόνισε χαρακτηριστικά: "Την πολιτιστική ζωή του τόπου μας, την καθορίζουν τρεις βασικοί παράγοντες. Ο ένας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι επιλογές της. Με μια σειρά κατευθύνσεις που δίνει, με μια σειρά προγράμματα καθώς και με χρηματοδοτήσεις προσπαθεί να χειραγωγήσει τον πολιτισμό σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το αυταρχικό κράτος, που με μια σειρά μέτρα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα, αλλά πάνω από όλα πολιτικά μέτρα, προσπαθεί να ποδηγετήσει τον πολιτισμό. Και ο τρίτος παράγοντας είναι τα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης έργων τέχνης που στο όνομα της αγάπης τους στην τέχνη, θησαυρίζουν απ' αυτήν, αγνοώντας μια σειρά άλλα χαρακτηριστικά της όπως την ποιότητα, τους στόχους της, τις αφετηρίες της, τις βάσεις στις οποίες πατάει".

"Σ' αυτόν τον κύκλο της μιζέριας, της υποκουλτούρας, της ιδεολογικής χειραγώγησης, συνέχισε, έναν ιδιαίτερο ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ και πιο συγκεκριμένα, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα περιοδικά και οι εφημερίδες. Ο νέος ρόλος που παίζουν είναι κάτι που δεν πρέπει απλώς να μας προβληματίσει, αλλά πρέπει και να μας οδηγήσει σε μέτρα αντίστασης απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα που θέλει να διαμορφώσει μια στάση ζωής, που να παράγει ιδεολογία. Αυτό που λέγεται στην Αγγλία "λάιφ στάιλ", μια συγκεκριμένη στάση η οποία θα οδηγεί στον καταναλωτισμό, στην αγορά, στον ατομικισμό, σε έναν αρρωστημένο ανταγωνισμό. Και σ' αυτούς που δεν μπορούν να καταναλώνουν, να αγοράζουν ή να συμμετέχουν, τα μέσα αυτά προτείνουν μια ζωή μέσω υποκατάστατων. Αν θέλαμε να κάνουμε μια μηχανιστική αναφορά, θα λέγαμε ότι εδώ πρόκειται για μια ιδεολογία και μια "αντιμετώπιση μεθαδόνης". Οπως δηλαδή στον άνθρωπο που υποφέρει από τα ναρκωτικά, προσπαθούν να λύσουν υποτίθεται το πρόβλημα μέσω της μεθαδόνης, με τον ίδιο τρόπο υποτίθεται ότι θα λύσουν ορισμένα προβλήματα κοινωνικότητας μέσω υποκατάστατων".

Ο ομιλητής κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου μετώπου των εργαζομένων και του λαού, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας, αναφέροντας και παραδείγματα από το παρελθόν που το αποδεικνύουν. Εκανε λόγο για τη μάχη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ όχι μόνο με το όπλο, αλλά και με το θέατρο του βουνού, τα μουσικά σχήματα και άλλα. Αναφέρθηκε στην περίοδο του Πολυτεχνείου, όταν όπως είπε, το "Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ" έγινε στίχος, εικαστικό έργο, κινηματογραφική ταινία. "Δεν είναι χαμένο τίποτα", κατέληξε και αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ για τον πολιτισμό είπε: "Μέσα σε αυτή τη μιζέρια, υπάρχει μία φωνή που θέλει να ανυψώσει, να ανθρωπέψει τον άνθρωπο".

Ως μέτρο - πράξη αυτής της άλλης πρότασης, η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα νεανικό συγκρότημα που ερμήνευσε σύγχρονα ελληνικά τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ