ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Χαριστική βολή για το Λεκανοπέδιο τα ολυμπιακά έργα

Η εισήγηση του αρχιτέκτονα Κυριάκου Καρύδη με θέμα: «Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις: Κατασκευάζοντας την Ολυμπιάδα και καταστρέφοντας την πόλη»

Σάββατο 8 Ιούλη 2000

Ο Κυριάκος Καρύδης
«Λόγω της ιδιότητάς μου, θα ξεκινήσω σχετικά ανορθόδοξα, με μια αναδρομή στο παρελθόν: "Η Αθήνα είναι μια πόλη σε κρίση... Η κίνηση και η λειτουργία της πόλης έχουν στιγματιστεί από έλλειψη κάθε σχεδιασμού, προγραμματισμού, πρόβλεψης... Ελλειψη πράσινου και ελεύθερων χώρων... οικιστική αναρχία... Αιχμαλωσία από το ΙΧ που αποτελεί σύμβολο κυριαρχίας...".

Προς το παρόν δε θα σας αναφέρω ποιος, εν έτει 1994, και πολύ ορθά, λέει τα παραπάνω, αλλά φαντάζομαι στην πορεία, να ανακαλύψετε τον συγγραφέα. Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο σήμερα, όπου μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα και την πορεία όλων αυτών που λίγο ως πολύ γνωρίζετε όλοι, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου:

Α. Με μια σειρά από νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης, έχουν ανατραπεί βασικοί στόχοι και επιλογές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας του 1985 περί "ανάσχεσης της εξάπλωσης της πόλης" και "ανάσχεσης της διόγκωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα και τον αναπροσανατολισμό τους στην περιφέρεια". Αντί λοιπόν, να ενταχθούν τα έργα στις υπάρχουσες επιλογές χωροταξικής οργάνωσης της Αθήνας, αντίθετα η χωροταξική οργάνωση και διάρθρωση της πόλης υποτάσσεται στις απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι στις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της.

Β. Στο όνομα της "δημόσιας ωφέλειας - αφέλειας / συμφέροντος - αποφέροντος» παύουν να ισχύουν κανονιστικοί όροι, διατάξεις, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, όροι δόμησης που ισχύουν για το σύνολο του ελληνικού λαού. Ανατρέπεται η νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων είτε αφορούν "Ολυμπιακά έργα" αθλητικού περιεχόμενου είτε "Ολυμπιακά έργα πολιτιστικού ή άλλου" περιεχόμενου. Οι απαλλοτριούμενες ιδιοκτησίες αποδίδονται στους μελλοντικούς κυρίους τους, με συνοπτικές διαδικασίες.

Γ. Ομολογείται από τους αρμόδιους (ΕΒΕΑ), ακόμα και με τις παραπάνω "διευκολύνσεις", η δυσκολία χωροθέτησης των εγκαταστάσεων και τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα:

Ιππόδρομος - Φαληρικός Ορμος

Για μεν τον Ιππόδρομο, το ΡΣΑ του '85 προέβλεπε "υπερτοπικό πόλο αναψυχής και πρασίνου" για δε τον Φαληρικό Ορμο, "υπερτοπικο πόλο αναψυχής πολιτισμού και αθλητισμού".

Βάσει του Ν. 2730/99 μετατρέπεται ο Ιππόδρομος σε "υπερτοπικο πόλο τουρισμού - αναψυχής" το σύνολο δε της περιοχής θέλουν να αποτελέσει "νέο πρότυπο... αστικής οικολογίας ". Ακούστε, λοιπόν, το πρότυπο:

Α. Ιππόδρομος: έκταση 230 στρέμματα, ΣΔ = 0.40, κάλυψη 30% δηλαδή 92.000 τ.μ. δόμησης και 69.000 τ.μ. κάλυψης

Ολυμπιακή Χρήση: τέσσερα τεράστια «προσωρινά» γήπεδα 15.000, 10.000, 10.000 και 8.000 θέσεων, άγνωστης ποιότητας και τεχνικών προδιαγραφών. Φορέας υλοποίησης: ΟΔΙΕ. Μεταολυμπιακές χρήσεις: υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ξενώνων, τουριστικών εγκαταστάσεων, εμπορικών κέντρων, πολιτιστικών - θρησκευτικών κτιρίων, χώρων στάθμευσης, πρατηρίων βενζίνης, συνεδριακών κέντρων, ελικοδρομίου, τουριστικών λιμένων.

Β. Φαληρικός Ορμος: έκταση 340 στρέμματα, ΣΔ= 0.03, κάλυψη 3% δηλαδή 10.000 τ.μ. δόμησης σε 10.000 τ.μ. κάλυψης.

Ολυμπιακή Χρήση: 2 γήπεδα (μόνιμα) beach volley στις επιχωματώσεις του Ιλισού χωρητικότητας 10.000 και 7.500 θέσεων με «προσωρινές» εγκαταστάσεις για αθλητές, ΜΜΕ, θεατές. Φορέας υλοποίησης: ΥΠΕΧΩΔΕ Μεταολυμπιακές χρήσεις: αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυχή, αναψυκτήρια, πολιτιστικά κτίρια, χώροι συνάθροισης κοινού, τουριστικοί λιμένες.

Τι θα γίνει τελικά μετά το 2004 στην περιοχή; Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΡΣΑ (Μάης 2000) έχουμε:

- Εκθεσιακό -συνεδριακό κέντρο περίπου 92.000 τ.μ. στον Ιππόδρομο, σε έκταση 50 στρεμμάτων, πιθανώς συνοδευόμενο από ξενώνες.

- Υπόγειο γκαράζ 3.200 θέσεων σε έκταση 50 στρεμμάτων, που η οροφή του (στα 8.50μ πιο ψηλά από το φυσικό έδαφος) θα διαμορφωθεί σε.. αστική πλατεία (!!!).

- Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (περίπου 80.000 τ.μ.) και Ενυδρείο - american style (!) στον Φλοίσβο.

- Σχεδόν τετραπλασιασμός της υπάρχουσας μαρίνας στην Καλλιθέα - κατασκευή άλλων δυο νέων μαρίνων.

- Κτίρια γραφείων και καταστημάτων (περίπου 35.000 τ.μ.) στην περιοχή της Ριζαρείου (εμπορικά, τουριστικά κλπ.)

- Ταπείνωση της λεωφ. Ποσειδώνος εντός ορύγματος «μέσα» στο δημιουργούμενο πάρκο, σε 100μ. πιο νότια θέση.

- Πλήθος τουριστικών εξυπηρετήσεων (εστιατόρια, καταστήματα, εκκλησίες, πρατήρια βενζίνης κ.ά.) σε όλη την έκταση, αλλά και κατά μήκος του υπογειοποιημένου άξονα της Ποσειδώνος.

- "Αντιπλημμυρικό" κανάλι κατά μήκος όλης της έκτασης, το οποίο θα ελέγχει ουσιαστικά την πρόσβαση στην ακτή και "διαμόρφωση νέου θαλάσσιου μετώπου προς τα νότια ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μεταφορά ιλύος στις μαρίνες"(!)

- Αμφιθέατρο άγνωστης χρήσης.

Σημειώνουμε εδώ την προσωρινή (προολυμπιακή) εγκατάλειψη του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου καταστροφής της παραλιακής ζώνης του Φ.Ο. αλλά και την πρόταση του ΟΡΣΑ περί φορέα εφαρμογής (Ανώνυμη Εταιρία).

Ολυμπιακό Χωριό

Εδώ, υπάρχει μια πρωτοτυπία. Ενώ από τα 1.250 στρέμματα της συνολικής έκτασης, τα 370 είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση, και είναι σχετικά πρόσφατη η απόφαση του ΣτΕ ότι αποτελεί παρανομία η ένταξη δασικών εκτάσεων σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (περίπτωση Ροδόπολης), παρ' όλα αυτά το Ολυμπιακό Χωρίο χωροθετείται στις υπώρειες της Πάρνηθας, μη λαμβάνοντας υπ' όψιν:

- πιθανές τάσεις οικιστικής εξάπλωσης στις νότιες πλαγιές της Πάρνηθας και

- κατακερματισμό της Πάρνηθας με διάφορους οδικούς άξονες

Το Ολυμπιακό Χωριό έχει έκταση 1.250 στρέμματα, ΣΔ= 0.50 και κάλυψη 40 %.

Η έκταση χωρίζεται σε δυο ζώνες:

Α) Ζώνη κατοικίας μεικτής επιφάνειας 240 στρεμμάτων για περίπου 2.500 κατοικίες. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΟΕΚ με δικούς του ουσιαστικά οικονομικούς πόρους για τους οποίους δεν έχει καμιά εξασφάλιση. Το κόστος παραγωγής των κατοικιών για 16.000 αθλητές (αλλά για 10.000 άτομα μεταολυμπιακά), στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα είναι αυξημένο, λόγω των απαιτούμενων νέων τεχνολογιών, καθώς και των λοιπών μεθόδων και υλικών κατασκευής, αυξανόμενο μεταολυμπιακά λόγω της μετασκευής που θα απαιτηθεί για να παραχωρηθούν - πωληθούν στους νέους ιδιοκτήτες. Το έργο θα δημοπρατηθεί τεμαχισμένο σε 4-7 χωριστά "κομμάτια" με το σύστημα της μελετοκατασκευής. Καταργείται κατά τη Μελέτη το στάδιο της οριστικής Μελέτης, αφού οι προμελέτες είναι ουσιαστικά και οριστικές ("προωθημένες" τις ονομάζει ο ΟΕΚ).

Β) Διεθνής Ζώνη περίπου 200 στρεμμάτων, με χρήση γης Πολεοδομικού Κέντρου, δηλαδή θα κατασκευαστούν εμπορικό κέντρο - εστιατόρια - κέντρο τύπου - νοσοκομειακή μονάδα - χώροι ψυχαγωγίας κλπ.

Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρία "Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ", η οποία θα παραχωρήσει την έκταση σε "ομίλους" με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα έχουν την πλήρη εκμετάλλευση του "φιλέτου" που θα αποτελέσει η Διεθνής Ζώνη μεταολυμπιακά.

Γιατί φιλέτο; Γιατί επιτρέπονται μεταολυμπιακές χρήσεις όπως: εμπορικά κέντρα - ξενοδοχεία - πολιτιστικά /θρησκευτικά κτίρια - χώροι στάθμευσης - πρατήρια βενζίνης - εμπορικές εκθέσεις - εμπορικά κέντρα - γραφεία - καταστήματα - τράπεζες - κτίρια εκπαίδευσης -υποδομή μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σαρωνικός - Αγιος Κοσμάς

Ο στόχος που βάζει για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι «η μετατροπή της σε πρότυπο κέντρο εξυπηρέτησης αθλητικών σκαφών και σκαφών αναψυχής»! Εχει έκταση 440 στρέμματα ΣΔ = 0.1, κάλυψη 10%, προβλέπει δηλ. σε μια έκταση 250 στρέμματα, δομήσιμη επιφάνεια 25.000 τ.μ. τα οποία θα είναι μαρίνα για 3.000 σκάφη και 50.000 θεατές της ιστιοπλοΐας και στον λιμενοβραχίονα: εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης σκαφών - εμπορικά κέντρα πολλαπλών χρήσεων - χώροι αναψυχής - χώροι στάθμευσης - αποθηκευτικοί χώροι.

Φορέας υλοποίησης: ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μεταολυμπιακές χρήσεις: επιτρέπονται πολιτιστικά - εμπορικά - συνεδριακά και θρησκευτικά κτίρια, ξενώνες, χώροι και κτίρια στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, υποδομή μέσων μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού, ελικοδρόμια, τουριστικοί λιμένες.

(Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, με βάση τη Μελέτη που έχει συντάξει ο Δήμος Ελληνικού την προηγούμενη τετραετία, αναγκαία επιφάνεια για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας είναι περίπου τα 10.000 τ.μ. με ταυτόχρονη χρήση των παρακείμενων μαρίνων, για την εξυπηρέτηση των μη αγωνιστικών σκαφών).

Επίσης, ομολογείται ότι τα έργα γενικής υποδομής θα γίνουν από το Δημόσιο, τα δε ειδικά έργα μαρίνας και τα κτιριακά θα κατασκευάσει ο ιδιωτικός τομέας.

Ελληνικό (αεροδρόμιο)

Προβλέπονται εγκαταστάσεις για 7 γήπεδα: Baseball(2 γήπεδα), softball, hockey (2 γήπεδα), badminton, τοξοβολία. Συνολική χωρητικότητα των γηπέδων 60.000 θεατές. Από αυτά, τα 4 (Baseball, softball, τοξοβολία ) έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μόνιμη κατασκευή θα αποτελέσει το γήπεδο του badminton στο υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και πιθανολογείται και το hockey, επομένως μόνιμες αθλητικές εγκαταστάσεις για 25.500 θεατές.

Φορέας υλοποίησης: ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πιθανολογείται η εγκατάσταση σ' αυτό το χώρο και του αθλήματος της ξιφασκίας, το οποίο δεν έχει ακόμα χωροθετηθεί και η μεταφορά της τοξοβολίας λόγω προβλημάτων καιρικών συνθηκών. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι οι όμοροι δήμοι ζητούν τη δέσμευση του χώρου ως Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου-αναψυχής.

Σχοινιάς - Ριζάρι

Στον μεν Σχοινιά, ως γνωστόν, θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο, στο δε Ριζάρι οι εγκαταστάσεις για κανό - σλάλομ. Στην περίπτωση του Σχοινιά, μιλάμε για μια υδάτινη επιφάνεια άνω των 800.000 τ.μ. και για κτιριακή υποδομή μόνιμων εγκαταστάσεων 10.000 τ.μ. και προσωρινών εγκαταστάσεων 14.000 τ.μ. Δε θα αναφερθώ στα ζητήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης του συγκεκριμένου βιότοπου. Θα σταθώ πάλι στα άπλα στοιχεία:

Εκταση 1.230 στρέμματα. Σχοινιάς: ΣΔ = 0.01, κάλυψη 1%. Ριζάρι: ΣΔ = 0.20, κάλυψη 10% Φορέας υλοποίησης: ΠΕΧΩΔΕ. Ολυμπιακή Χρήση: 40.000 θέσεις στον Σχοινιά για κωπηλασία και 5.000 θέσεις στο Ριζάρι για το σλάλομ. Το κανάλι (Σχοινιάς) θα κατασκευαστεί με δημόσια έξοδα ενώ το σλάλομ (Ριζάρι) με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Μεταολυμπιακές χρήσεις:Σχοινιάς : αθλητικές εγκαταστάσεις -αναψυκτήρια - πολιτιστικά κτίρια - χώροι συνάθροισης κοινού. Ριζάρι : ξενοδοχεία, πολιτιστικά - εμπορικά - συνεδριακά κτίρια, χώροι και κτίρια στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού, ελικοδρόμια, εστιατόρια.

Οποιος γνωρίζει καλά γεωγραφία, αντιλαμβάνεται γιατί οι δυο περιοχές χωρίζονται και γιατί στο Ριζάρι επιτρέπονται «κάποιες» χρήσεις γης, που δε θα ήταν εύκολο να επιτραπούν στον Σχοινιά! Το Ριζάρι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον οικοτουρισμό - ιδιωτικές πλαζ - χώρους αναψυχής της Κυνοσούρας με την παραλία περιοχή της Νέας Μάκρης... Βέβαια, οι αρμόδιοι ακόμα αναρωτιούνται μήπως οι διαφωνούντες με αυτές τις εγκαταστάσεις προτιμούν να παραμείνει το αεροδρόμιο!

Μαρκόπουλο

Περιοχή στην οποία το ΡΣΑ '85 προέβλεπε «υπερτοπικο πόλο πρασίνου». Εχει έκταση περίπου 2000 στρέμματα, ΣΔ = 0.10, κάλυψη 10%. Θα κατασκευαστεί το κέντρο ιππασίας συνολικά 70.000 θέσεων.

Φορέας υλοποίησης είναι ο ΟΔΙΕ (μετά το 2004, στην ευθύνη του ΥΠΠΟ).

Μεταολυμπιακές χρήσεις: Υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν ξενοδοχεία, ξενώνες, πολιτιστικά - εμπορικά - συνεδριακά - κέντρα, χώροι στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, ελικοδρόμια, εστιατόρια και... ω του θαύματος γκολφ. Θα αναρωτιόταν κανείς γιατί μόνο εδώ αυτή η χρήση. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το νέο αεροδρόμιο, άρα μια σειρά χρήσεων γης που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο, πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή! Συνεδριακός - εμπορικός τουρισμός λοιπόν και διανυκτέρευση υψηλών προδιαγραφών κοντά στο αεροδρόμιο, μακριά από την Αθήνα, κοντά στον άξονα αναψυχής Μαραθώνα - Λαυρεωτικής! Αποψίλωση, λοιπόν, και του Μεσογειακού τοπίου από παραδοσιακές χρήσεις γης.

Για το συγκεκριμένο έργο παρατηρούμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απαλλοτριώσεων υπέρ του ΟΔΙΕ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση παραχώρησης προς αυτόν.

Αλλες αθλητικές εγκαταστάσεις

Πέραν των προαναφερθέντων έργων υπάρχουν και μια σειρά αθλητικών έργων, κυρίως αρμοδιότητας ΓΓΑ, που, είτε αφορούν σε ανακατασκευές - συμπληρώσεις - επεκτάσεις υπαρχουσών εγκαταστάσεων, είτε σε νέες κατασκευές. Αυτά είναι:

ΟΑΚΑ: Ανακαίνιση - αναβάθμιση του Ολυμπιακού σταδίου, του κλειστού γυμναστηρίου, του κέντρου κολύμβησης και ποδηλασίας. Κατασκευή νέου κυρίως γηπέδου τένις 12.000 θέσεων (τα υπάρχοντα γήπεδα είναι χωρητικότητας 11.200 θέσεων).

Αγιος Κοσμάς: Κατασκευή προσωρινών εγκαταστάσεων για το τρίαθλο.

Μαρκόπουλο: Κατασκευή εγκαταστάσεων Κέντρου Σκοποβολής 10.000 θέσεων.

Γαλάτσι: Κλειστό γυμναστήριο 6.000 θέσεων για πινγκ-πονγκ και ρυθμική γυμναστική που κατασκευάζεται στο Αλσος Βεΐκου με καταστροφή του χώρου.

Ανω Λιόσια: Εγκαταστάσεις πάλης 8.000 θέσεων.

Νίκαια: Κατασκευή γυμναστηρίου άρσης βαρών 5.000 θέσεων στο Σελεπίτσαρι.

Γουδί: Ανακαίνιση - αναβάθμιση εγκαταστάσεων και προσθήκη προσωρινών εγκαταστάσεων για το μοντέρνο πένταθλο (σύνολο θέσεων 13.000)

Νέα Φιλαδέλφεια (αρμοδιότητας, υποτίθεται, ΓΓΑ): Εχει συμφωνηθεί η ριζική ανακατασκευή του γηπέδου από την ΠΑΕ ΑΕΚ η οποία θα το κατασκευάσει μέσω παραχώρησης και αυτοχρηματοδότησης.

Πάτρα: Ανακατασκευή σταδίου 20.000 θέσεων - αναβάθμιση υπάρχουσας εγκατάστασης.

Βόλος: Κατασκευή νέου σταδίου 20.000 θέσεων.

Ηράκλειο: Θα εμφανιστεί ως κατασκευή νέου σταδίου 30.000 θέσεων, ενώ ήδη έχουν γίνει τα έργα θεμελιώσεων. Σύστημα δημοπράτησης: μελετοκατασκευή.

Θεσσαλονίκη: Ανακαίνιση και αναβάθμιση του Καυταντζόγλειου σταδίου.

Αθήνα: Ανακαίνιση - αναβάθμιση των 60 περίπου προπονητηρίων που ευρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Πιθανή ανακατασκευή κάποιων από αυτά, εάν δεν εγκριθούν τα υπάρχοντα, από τη ΔΟΕ.

Μη αθλητικές εγκαταστάσεις

Διεθνές κέντρο αναμεταδόσεων (IBC): Κτίριο ισόγειο που θα κατασκευαστεί στο υπαίθριο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ, μεταξύ των Κηφισιάς - Σπ. Λούη - ΟΑΚΑ. Αποτελείται από 2 υπόγεια πάρκινγκ, ισόγειο 50.000 τ.μ. και πατάρι 25.000 τ.μ. συνολικού ύψους 9 μ για την εξυπηρέτηση 7.000 - 10.000 ατόμων.

Κέντρο γραπτού Τύπου (MPC): Νέο κτίριο στο οικόπεδο Πετζετάκη και αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου της HELEXPO με συνολική επιφάνεια ωφέλιμη 45.000 τ.μ. για την εξυπηρέτηση 6.000 ατόμων. Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε ειδική τροπολογία στο ν/σ του ΥΠΠΟ «περί προετοιμασίας των ΟΑ του 2004», ώστε να προβλεφτούν ειδικοί όροι δόμησης. Ετσι επιτρέπεται ύψος 35 μ. και συντελεστή όγκου 2.00, ο δε ΣΔ είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον ισχύοντα στο Μαρούσι.

Χωριό Τύπου: Εχει αποφασιστεί να κατασκευαστούν ένα (η περισσότερα) Χ.Τ. για περίπου 7.000 δημοσιογράφους. Ολα θα χωροθετηθούν σε περιοχές που δεν έχουν δασικά, ιδιοκτησιακά, περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά προβλήματα, η δε κατασκευή θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση.

Αθήνα - Δράσεις Σύγχρονου Πολιτισμού:

Εργο αρμοδιότητας ΥΠΠΟ. Αφορά στις βελτιώσεις κτιρίων της πρωτεύουσας στα πλαίσια της πολιτιστικής ολυμπιάδας.

Αθήνα - Αναπλάσεις: Εργο αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ - ΟΡΣΑ. Σ' αυτά τα έργα περιλαμβάνονται: αναμόρφωση των πυλών εισόδου στην πόλη, αναπλάσεις περιοχών, όπως το Γκάζι και η Κουμουνδούρου, με στόχο τη μετατροπή αυτών των περιοχών σε κέντρα "υπερσυγκέντρωσης" επιχειρηματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας στο Ολυμπιακό Χωριό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φαγοπότι» και τσιμέντο αντί για πάρκο... (2008-02-10 00:00:00.0)
Ενα... πρώην Μητροπολιτικό Πάρκο! (2004-11-24 00:00:00.0)
Το σχέδιο τσιμεντοποίησης (2003-11-22 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση της Ναυτικής Βάσης (2001-11-30 00:00:00.0)
«Φυτεύουν» μια πόλη - τέρας (2001-09-20 00:00:00.0)
Να, η καταστροφή του δάσους! (1999-02-03 00:00:00.0)