ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Με το «καλημέρα» το χέρι βαθιά στην τσέπη!
Κυριακή 27 Αυγούστου 2006

ICON

Από την αγορά των σχολικών ειδών ξεκινούν τα βάρη των γονιών και συνεχίζονται μέχρι και το πτυχίο και το μεταπτυχιακό...
«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» λέει συχνά ο λαός μας αυτή την εποχή που οι μαθητές ξαναγυρνούν στα θρανία. Για να ξεκινήσει όμως ο μαθητής τη σχολική χρονιά, οι γονείς του καλούνται με το «καλημέρα σας» να «ξηλωθούν». Γιατί είναι πλέον δεδομένο ότι το οικονομικό βάρος της κατ' επίφαση δημόσιας και δωρεάν Παιδείας πέφτει στις πλάτες των γονιών.

Τα ελλείμματα του εκπαιδευτικού συστήματος, το καθαρά εξετασιοκεντρικό μοντέλο, γιγαντώνουν την παραπαιδεία, μετατρέπουν τη μάθηση σε «πακέτα» εύκολα εμπορεύσιμων.

Από τα μολύβια και τα στυλό, τα φροντιστήρια και τα γυμναστήρια, όλη η εκπαίδευση των παιδιών περνάει μέσα από το πορτοφόλι του γονιού. Και ο γονιός από τη μεριά του, βλέπει τη μόρφωση του παιδιού του να εξαρτάται από το δικό του εισόδημα και τα όνειρα για ένα παιδί μορφωμένο να ασφυκτιούν στην οικονομική του στενότητα.

Πρώτο κονδύλι τα σχολικά είδη

Είτε ο μαθητής περνάει φέτος για πρώτη φορά το κατώφλι του Δημοτικού είτε βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου, οι ανάγκες σε σχολικά είδη θα κάνουν το Σεπτέμβρη μήνα της απελπισίας για τους γονείς.

Ο λογαριασμός επηρεάζεται και από το «φιρμάνι» του εκπαιδευτικού, που μπορεί να ζητήσει από συγκεκριμένη μάρκα μαρκαδόρων μέχρι και πολύχρωμα τετράδια! Και βέβαια πρέπει κανείς να λάβει υπόψη πως οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το κατά πόσον το προϊόν είναι φανταχτερό, μοντέρνο και «πιασάρικο» στα μάτια του μαθητή.

Ολα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται το επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει στο μαθητή (δηλαδή στο πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας) από τις εργασίες και τα «πρότζεκτ» της «Ευέλικτης Ζώνης».

Χαράτσι τα φροντιστήρια

Οσο για την παραπαιδεία, αυτή εξακολουθεί να ανθεί. Η εκμάθηση ξένης γλώσσας θα στοιχίσει στο γονιό από 450 ευρώ το χρόνο για τις προκαταρκτικές τάξεις μέχρι και 1.350 ευρώ το χρόνο στις τάξεις που δίνουν για κάποιο πτυχίο. Και βέβαια, το φροντιστήριο απαιτεί και βιβλία, τα οποία θα αυξήσουν κατά 50 ευρώ τουλάχιστον το οικογενειακό κονδύλι. Στα περισσότερα φροντιστήρια η εγγραφή χρεώνεται επιπλέον, όπως επιπλέον χρεώνεται και η συμμετοχή του μαθητή σε εξετάσεις για κάποιο πτυχίο. Η δε εισαγωγή της διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας στο σχολείο θα σπρώξει ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια και για τη δεύτερη γλώσσα, ταυτόχρονα πιθανόν με την πρώτη.

Και επειδή η γυμναστική στο σχολείο δεν αρκεί, αν ο γονιός δε θέλει το παιδί του να... σκεβρώσει από τις ώρες που έτσι κι αλλιώς περνάει μπροστά σε στοίβες ολόκληρες από βιβλία, την ανάγκη - δικαίωμα για άθληση θα την ικανοποιήσει το ιδιωτικό γυμναστήριο, το ιδιωτικό κολυμβητήριο κλπ.

Εκείνοι που πίνουν νερό στο όνομα του εξετασιοκεντρικού εκπαιδευτικού συστήματος και τα ελλείμματά του, είναι οι φροντιστηριάρχες. Στη Β' και τη Γ' Λυκείου, η προετοιμασία του μαθητή κοστίζει γύρω στα 3.500 ευρώ το χρόνο. Ούτε να σκεφτεί κανείς πόσο θα γιγαντωθεί η παραπαιδεία αν το υπουργείο προχωρήσει στο νέο εξεταστικό μαραθώνιο που «μαγείρεψε» το ΕΣΥΠ. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι το εξεταστικό όραμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τις εξετάσεις από την Ε' και ΣΤ' Δημοτικού.

Οπως σχολιάζει η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, «οι καινοτομίες του υπουργείου Παιδείας κάθε φορά προσθέτουν έξοδα και βάσανα στις οικογένειες και λιγοστεύουν τη μόρφωση των παιδιών. Οι γονείς δεν μπορούμε πια να εξασφαλίσουμε ατομικά τα δικαιώματά τους. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τη ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου, για να απαλλαγούν οι οικογένειες από τα βάρη της εκπαίδευσης και τα παιδιά από τη δεύτερη βάρδια στα φροντιστήρια».

Οι γονείς διεκδικούν δημόσια δωρεάν Παιδεία

«Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, αφού ετοιμάζονται ακόμα χειρότερα μέτρα», τονίζει η Β. Τζιαντζή και καλεί «να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα και μαζί με τους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους να διεκδικήσουμε:

-- Να καταργηθεί η βάση του "10" και οι πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου και να απεξαρτηθεί το σχολείο από την πρόσβαση στα ΑΕΙ.

-- Καθιέρωση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Σχολείου, ώστε να αποκτούν όλοι ανεξαίρετα οι νέοι ένα υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, απαραίτητο υπόβαθρο για οποιαδήποτε επιλογή ζωής.

-- Δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

-- Αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν που θα δίνει πτυχία με αξία για εργασία και ζωή με δικαιώματα. Να αποσυρθεί ο Νόμος Πλαίσιο. Καμία αναθεώρηση στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

-- Διεκδικούμε σχολείο που θα ολοκληρώνει την εργασία του χωρίς ανάγκη φροντιστηρίων και πρόσθετων μαθημάτων επί πληρωμή, θα διαμορφώνει σταθερές προσωπικότητες, ανθρώπους με χαρακτήρα και άλλες κοινωνικές αξίες, για να μπορέσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους».


Ε.Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη (2018-09-08 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών (2018-09-05 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και τις αυξήσεις στα φροντιστήρια (2015-08-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-05-25 00:00:00.0)
"Πάει προς τα πίσω η παιδεία" (1997-08-03 00:00:00.0)
Το απύθμενο θράσος της παραπαιδείας! (1996-06-20 00:00:00.0)