ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο μακελειό και... συμπτώσεις
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006

Associated Press

Το αμερικανικό «γεράκι» είχε χτες συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό
ΑΓΚΥΡΑ.- Τέσσερις αξιοσημείωτες «συμπτώσεις» σχετίζονται με τη βομβιστική επίθεση, αργά προχτές το βράδυ, στην κατά πλειοψηφία κουρδική πόλη Ντιάρμπακιρ, που κόστισε τουλάχιστον 11 ζωές, περιλαμβανομένων επτά παιδιών, και τους τραυματισμούς άλλων 14. Ενώ αυτή η πόλη βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση πολιορκίας και το κυνηγητό από τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζεται.

Σύμπτωση πρώτη: Λίγη ώρα πριν την έκρηξη, στην Τουρκία έφθανε ο νέος «ειδικός απεσταλμένος» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ», ο πτέραρχος ε.α. Τζόσεφ Ράλστον, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμπτωση δεύτερη: Η επίθεση, που είχε στόχο ένα λεωφορείο, σημειώθηκε στην 26η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του στρατηγού Κενάν Εβρέν (12η Σεπτεμβρίου 1980). Μάλιστα, χτες, μια μέρα μετά την επίθεση, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους στην πόλη Κοΐτσεγκιζ, στα παράλια της Μεσογείου, που φέρονται να σχεδίαζαν τις δολοφονίες 4 απόστρατων στρατηγών, μεταξύ αυτών του Κενάν Εβρέν. Αξιοσημείωτο, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν λεπτομερειακοί χάρτες με τα σπίτια των στρατηγών, εκρηκτικά και όπλα.

Σύμπτωση τρίτη: Δεν είχε υπάρξει έως χτες βράδυ ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, ωστόσο η τουρκική αστυνομία την επιρρίπτει στο ΡΚΚ ή στα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).

Σύμπτωση τέταρτη: Ο Λευκός Οίκος, μερικές ώρες μετά την προχτεσινή επίθεση, ανακοίνωνε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 2 Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον, με κύρια θέματα στην ατζέντα τις προσπάθειες εξόντωσης του PKK και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Σενάρια περί προβοκάτσιας

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συμβάν δηλώνοντας ότι «η θλίψη μας είναι μεγάλη για τα θύματα της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά» και τα συναφή, κουρδικές πηγές έκαναν ανοιχτά λόγο περί προβοκάτσιας με στόχο να αποκλειστεί οποιαδήποτε προσπάθεια αναζήτησης πολιτικής λύσης του Κουρδικού.

Ο Κούρδος δήμαρχος του Ντιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, έκανε λόγο για «προβοκάτσια» με στόχο να σαμποταριστούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες Κούρδων πολιτικών (εννοώντας το κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας, στο οποίο ανήκει) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών Κούρδων - τουρκικού στρατού. Ενώ την ίδια εκτίμηση κάνουν και οργανώσεις Κούρδων στην Ευρώπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πακέτο» για το Κουρδικό (2013-09-13 00:00:00.0)
Απόσυρση των ενόπλων φέρεται να ζήτησε ο Οτσαλάν (2013-04-05 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης στο Κουρδικό (2008-10-07 00:00:00.0)
Ζυμώσεις εναντίον του ΡΚΚ (2006-10-13 00:00:00.0)
Το κουρδικό στο επίκεντρο (2006-10-03 00:00:00.0)
Πολεμικές κραυγές (2006-09-03 00:00:00.0)