ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Στάχτη στα μάτια», για να κρύψουν τα λαϊκά προβλήματα
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια βδομάδα μένει μέχρι τις εκλογές και οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει θέσεις και προγράμματα. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα και να κρύψουν τις ομοιότητές τους σε όλα τα επίπεδα - ακόμα και φραστικά - και την κοινή τους αναφορά. Με όσα προτείνουν στέκονται απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ εμφανίζεται για άλλη μια φορά ως η «εναλλακτική πρόταση». Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοί του προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, αφού συνδιοίκησαν σε πολλούς δήμους με το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσαν την ίδια πολιτική. Οπως ακριβώς έγινε και στην ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ και την ΤΕΔΚΝΑ. Και πάλι σε αυτές τις εκλογές συνεργάζονται σε πολλούς δήμους με το ΠΑΣΟΚ και σε μερικές περιπτώσεις με τη ΝΔ.

Ο «Ρ», σήμερα, παρουσιάζει τα όσα έχουν πει, είτε μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις τους, είτε μέσα από τα προγράμματά τους, οι υποψήφιοι των κομμάτων αυτών στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και στο Δήμο της Αθήνας. Και αυτό από τη στιγμή που αυτές οι περιοχές, είναι ...πιλότοι, για τη συνολική εφαρμογή της πολιτικής τής εκάστοτε κυβέρνησης στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας.

«Πυξίδα», όμως, για τα όσα πρόκειται να κάνουν είναι και το γεγονός ότι τηρούν «σιγήν ιχθύος», για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Συγκεκριμένα:

Το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν, λοιπόν, είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Να προωθήσουν παραπέρα τη μερική απασχόληση. Να ενισχύσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (βλ.: Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, Δημοτική Αστυνομία). Να επιβάλουν πρόσθετες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη. Να βάζουν και άλλα τροφεία. Οσο και να ...«οξύνουν την αντιπαράθεση» - όπως υποκριτικά αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης - η ουσία παραμένει η ίδια. Θα είναι ...«διεκπεραιωτές υποθέσεων», εξυπηρέτησης των πολιτικών που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Στον αντίποδα, βρίσκονται τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας σε νομαρχίες και δήμους, παλεύουν για όσα βασανίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Γι' αυτό το λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγωνιστές νομάρχες και δήμαρχοι. Για να μπορούν την επόμενη μέρα των εκλογών τη δύναμη που θα έχουν να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος της εργατικής τάξης. Επιλογές όπως αυτή του «παγώματος» ή και της κατάργησης των δημοτικών φόρων όπως στις περιπτώσεις που κομμουνιστές δήμαρχοι το έκαναν πράξη (Νίκαια, Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης) πρέπει να αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους που θα σκεφτούν τι θα ρίξουν στην κάλπη την επόμενη Κυριακή. Γιατί, τέτοιου είδους δημάρχους και νομάρχες έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Και μπορούν να έχουν, αν κάνουν το βήμα τώρα!


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύματα αισιοδοξίας (2006-10-13 00:00:00.0)
ΚΑΝΕ ΤΟ ΒΗΜΑ τώρα! (2006-09-24 00:00:00.0)
Μήνυμα ναι, αλλά τι; (2002-10-02 00:00:00.0)
Πόλος αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα οι αγωνιστικοί συνδυασμοί (2002-08-27 00:00:00.0)
ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ (1998-09-22 00:00:00.0)
Να πορευτούμε μαζί! (1998-07-23 00:00:00.0)